Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Informació general

La prevalença de símptomes depressius importants es va mantenir estable a Europa entre 2013 i l’inici de 2020

Estudi publicat a The Lancet Public Health

Foto Julia Volk

La revista The Lancet Public Health ha publicat els resultats d'un dels estudis més grans i actualitzats a tot el món destinat a avaluar la prevalença puntual de símptomes depressius clínicament rellevants.

L'estudi ha estat realitzat per investigadors de diverses universitats, centres i instituts de recerca del Regne Unit, Estats Units, Singapur, Brasil i Espanya, a pesar que aquest país no està entre els 29 que han estat objecte d'anàlisi. Entre els signants de l'article es troben els investigadors de l'Hospital del Mar Research Institute, Gemma Vilagut i Jordi Alonso, i els professors Jorge Arias de la Torre, Antonio José Molina i Vicente Martín, vinculats amb l'Instituto de Biomedicina de la Universidad de León (ULE).

Al treball, els autors comparen la prevalença i variabilitat dels símptomes depressius a Europa entre els anys 2013 i 2020. Per aquest motiu han fet servir les dades de l'Enquesta Europea de Salut EHIS-2 (2013-2015) i EHIS-3 (2018-2020), obtinguts a enquestes portades a terme a mostres representatives de la població general adulta, a les quals han participat 283.692 persones en 2018-2020 (52,4% dones i 47,5% homes) de 29 països europeus: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Alemanya, Grècia, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Suècia i el Regne Unit. El treball ha estat finançat, entre altres ajudes, per CIBERESP (projecte Intramural ESP21/PI05).

Seguiment de símptomes depressius a Europa

Els resultats indiquen que la prevalença de símptomes depressius clínicament rellevants es va incrementar de forma marginal a Europa entre els anys 2013-2015 i els anys 2018-2020 (incloent-hi les primeres etapes de la pandèmia de COVID-19 a tres dels països). Els resultats van passar del 6,4% al 6,5% amb una gran variabilitat entre països. S'observa que els països més desenvolupats econòmicament tenen tendència a presentar major freqüència de símptomes depressius (per exemple, Alemanya, Regne Unit i Suècia). Els resultats també suggereixen una possible reducció de les diferències entre països: en general, els països que van presentar una prevalença més baixa en 2013-2015 la van augmentar a l'avaluació posterior i, els que tenien prevalença més alta inicialment, la van disminuir (excepte Suècia).

Arias de la Torre, investigador principal de l'estudi, afirma que "aquestes troballes podrien considerar-se una base per avaluar l'evolució de la prevalença de símptomes depressius clínicament rellevants a Europa, especialment com a dades inicials per avaluar l'impacte poblacional de la pandèmia. A la vegada, podrien informar les polítiques per al desenvolupament d'estratègies preventives par a la depressió tant a escala nacional com europeu".

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte