Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/08/2023 - Informació institucional

L’Agencia Estatal de Investigación atorga més de dos milions d’euros en ajudes a projectes de l’Hospital del Mar Research Institute

Vuit projectes liderats per investigadores i investigadors de l'institut han estat seleccionats en aquesta convocatòria. Analitzaran aspectes diversos, des de la lluita contra el càncer a l'organització neuronal i les necessitats formatives de les noves generacions d'infermeres.

L'Hospital del Mar Research Institute rebrà 2.148.000 euros de l'Agencia Estatal de Investigación per a desenvolupar vuit projectes de recerca. Sis d'aquestes iniciatives incorporen un contracte predoctoral.

Anna Bigas

En el camp de la recerca en oncologia, la Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en Cèl·lules mare i càncer, encapçala el projecte 'Modelos para el estudio de las células madre hematopoyéticas y leucémicas en estado de latencia (DormHSC)', que rebrà més de mig milió d'euros. L'objectiu és, a través de quatre models experimentals diferents, avançar en la comprensió de l'estat de latència de les cèl·lules mare hematopoètiques per posar la base d'estratègies per a combatre les poblacions de càncer resistents al tractament. 

Antonio García de Herreros

En el mateix camp, el cap del Grup de recerca en Mecanismes de la tumorogènesi i progressió tumoral, el Dr. Antonio García de Herreros, rebrà més de 360.000 euros per desenvolupar el projecte 'Estrés oxidativo y de retícula endoplásmico durante la transición epitelio-mesenquima: nuevas vulnerabilidades de las células metastásicas (FERMET)'. Buscaran una nova via per atacar la metàstasi a través de l'estrès oxidatiu i l'estrès del reticle endoplasmàtic.

Gabriel Santpere

El Dr. Gabriel Santpere, coordinador del Grup de recerca en Neurogenòmica, lidera la recerca 'Comprender la evolución de las redes reguladoras controladas por factores de transcripción bHLH para identificar bases genéticas de rasgos derivados del neurodesarrollo humano'. Amb ella es vol aprofundir en el coneixement sobre les variants genètiques específiques responsables de les especialitzacions i trastorns cerebrals. Per a fer-ho, disposarà d'una ajuda de 300.000 euros.

Manuel Valero

El coordinador del Laboratori de computació neural, el Dr. Manuel Valero, rebrà una ajuda de 250.000 euros per a portar a terme el projecte 'Inhibitory microcircuit motifs in the hippocampus during experimental and artificial learning (LearnInt)', que ha de permetre avançar a la comprensió de com les neurones de l'hipocamp interactuen i ajusten les seves connexions per a generar representacions cerebrals del món.

Mario Cáceres

De la seva banda, el cap del Grup de recerca en Genòmica Comparada i Funcional, el Dr. Mario Cáceres, liderarà el projecte 'Caracterización completa de las inversiones polimórficas humanas mediante datos de secuencia de lecturas'. Amb una dotació de 237.500 euros, analitzarà la variació genòmica i el seu paper en la diversitat de fenotips, buscant millorar la medicina de precisió.

Rodrigo Quián Quiroga

El projecte 'Formacion y consolidacion de la memoria en humanos (MemForm)', ha de permetre consolidar els mecanismes neuronals de formació dels records, fet que pot ajudar en el desenvolupament de tractaments per a malalties com l'Alzheimer. El Grup de recerca en Mecanismes neuronals de la percepció i la memòria, encapçalat pel Dr. Rodrigo Quián Quiroga, rebrà més de 200.000 euros per portar-lo a terme.

Jana Selent

La coordinadora del Grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G, la Dra. Jana Selent, lidera el projecte 'Impulsores estructurales del sesgo de señalización de GPCR y su explotación para candidatos a fármacos más eficientes y seguros', dotat també amb una mica més de 200.000 euros. En aquest cas, es vol aprofundir en el coneixement d'aquests receptors des d'un punt de vista multidisciplinari per al desenvolupament de fàrmacs dirigits a determinades patologies.

Esther Insa

Des del Grup de recerca en Determinants Socials i Educació per a la Salut, la seva coordinadora, la Dra. Esther Insa, impulsa l'estudi 'Afrontando los Retos en Sostenibilidad y Calidad del Prácticum Clínico en el Grado de Enfermería en España', dotat amb 61.000 euros. En aquest cas, es vol contribuir i millorar els programes de mentorització de les noves infermeres davant el repte de formar noves generacions de professionals. L'Escola Superior d'Infermeria de l'Hospital del Mar també forma part del projecte.   

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte