Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

24/01/2023 - Informació institucional

L’Instituto de Salud Carlos III atorga una ajuda de gairebé cinc milions d’euros al projecte de recerca CORDELIA, liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques

El projecte CORDELIA, impulsat pel Dr. Jaume Marrugat, investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, coordinador del Grup Registre Gironí del Cor (REGICOR) i coordinador del Programa d'Epidemiologia Cardiovascular del CIBER de les Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), ha rebut gairebé cinc milions d'euros de la convocatòria de Recerca de Medicina Personalitzada de Precisió de l'Acció Estratègica de Salut 2021-2023, en el marc del PERTE per a la Salut d'Avantguarda, a càrrec dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquesta ajuda, atorgada per l'Instituto de Salud Carlos III, permetrà tirar endavant l'anàlisi del genoma complet de més de 101.000 persones per determinar el risc genètic de patir determinades malalties cardiovasculars.

CORDELIA

Reunió de treball dels investigadors del projecte CORDELIA

Aquest treball ha estat el tercer amb la dotació econòmica més important entre els seleccionats en aquesta convocatòria i el que més diners rebrà a Catalunya. A partir de les dades de les persones participants en la cohort CORDELIA (Collaborative cOhorts Reassembled Data to study mEchanisms and Longterm Incidence of chronic diseAses), s'avaluarà quina és la relació entre el genoma complet dels voluntaris i voluntàries amb la incidència de la malaltia coronària i cardiovascular a deu anys en persones inicialment sense malaltia cardiovascular. És la primera vegada que es portarà a terme un projecte d'aquestes característiques al sud d'Europa, amb dades de 31 cohorts de 23 institucions de dotze comunitats autònomes.

CORDELIA

Investigadors del Grup REGICOR

Per poder-ho fer, es portarà a terme el genotipatge complet de 101.397 persones de la cohort CORDELIA. "Una oportunitat única per a aprofitar un conjunt de cohorts poblacionals que ja disposen d'un seguiment de més d'onze anys de mitjana. Els participants disposen d'un conjunt de 84 variables comunes estandarditzades ja recollides, que inclouen informació sobre factors de risc", explica el Dr. Marrugat, que afegeix que "el genotipatge de tot el seu genoma permetrà determinar immediatament les característiques genètiques que s'associen amb l'aparició de malaltia coronària en el període de seguiment". Es clarificaran així part de les incògnites existents sobre l'associació de la genètica amb aquestes patologies a la nostra àrea geogràfica.

Amb aquest treball es vol avançar en el camí de la medicina personalitzada, amb la millora de la precisió dels procediments de prevenció de malaltia coronària i cardiovascular, mitjançant la introducció de la valoració de les característiques genètiques que s'hi associen. D'aquesta manera, es disposarà d'una nova eina per a la presa de decisions individualitzades sobre l'ús dels recursos disponibles, tant farmacològics com d'estil de vida. L'estudi tindrà una durada de tres anys.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte