Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/12/2022 - Informació institucional

L’EMA selecciona l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar per ser soci de dades de la xarxa de dades DARWIN EU®

L'Agència Europea de Medicaments selecciona l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar per ser soci de dades de la xarxa de dades DARWIN EU®, una xarxa federada a tota la Unió Europea de bases de dades observacionals d'alta qualitat a Europa, que ofereix experiència i serveis per donar suport a la presa de decisions normatives al llarg del cicle de vida dels medicaments.

L'Hospital del Mar i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) són un dels primers vuit centres europeus seleccionats per participar en el projecte DARWIN EU® de la Unió Europea per a portar terme estudis multicèntrics sobre medicaments. Les dades disponibles d'aquests socis s'utilitzaran per a estudis per generar evidència del món real que donarà suport a les avaluacions científiques i a la presa de decisions reguladores.

DARWIN EU® és una xarxa federada que dona a la xarxa europea de regulació de medicament, composta per les autoritats nacionals competents dels Estats Membres de la UE, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i la Comissió Europea, accés als resultats de l'anàlisi de bases de dades sanitàries reals a tota la UE sempre que sigui necessari, i donar suport a la presa de decisions al llarg del cicle de vida d'un medicament. El coneixement de les malalties, l'ús de medicaments i com actuen en la pràctica clínica pot informar per a la presa de decisions reguladores i donar suport al desenvolupament, l'autorització i l'ús segur i eficaç dels medicaments per part dels pacients.

Projecte_DARWIN

D'esquerra a dreta, Jordi Martínez, Juan Manuel Ramírez, Miguel Ángel Mayer, Ángela Leis, Francesc Cots i Marta Carbonell

L'EMA gestiona DARWIN EU® i supervisa el Centre Mèdic de la Universitat Erasmus de Rotterdam, que va ser designat com a Centre Coordinador de DARWIN EU® el febrer de 2022.

El Dr. Miguel Ángel Mayer, de direcció de Control de Gestió i coordinador científic d'aquest projecte a l'Hospital del Mar i l'IMIM, destaca la importància que les dues institucions participin en aquesta iniciativa. "El fet d'haver estat escollits un dels primers centres a participar en els primers estudis de la iniciativa DARWIN EU® és per a nosaltres el reconeixement a l'excel·lent treball realitzat durant els últims anys", assenyala. Tres dels departaments del centre participen en el projecte: Innovació i Transformació Digital, Sistemes d'Informació i Control de Gestió.

Model comú de dades (Common Data Model)

L'objectiu del projecte DARWIN EU® és impulsar la recerca sobre medicaments en l'àmbit sanitari. Per aquest motiu, se seleccionarà un conjunt divers de centres proveïdors de dades tant públics com privats d'atenció primària, hospitals i biobancs. L'objectiu és crear una xarxa federada que permeti generar evidència científica sobre l'ús, la seguretat i l'eficàcia dels medicaments per a humans, incloses les vacunes.

Per a fer-ho possible, les institucions seleccionades tenen les seves dades estandarditzades a l'Observational Medical Outcomes Partnership (OMOP) Common Data Model, uns estàndards que permeten dur a terme anàlisis estandarditzades en xarxes de dades en un temps molt més curt del que és habitual en aquests tipus d'estudis.

La utilització d'estàndards com l'OMOP forma part de l'estratègia global desenvolupada per l'Hospital del Mar per a impulsar la utilització de dades de la vida real i generar evidència, millorant la utilització secundària de les dades, junt amb altres projectes, com és la introducció de l'aplicació per a la gestió de bases de dades REDCAP per a la realització d'estudis clínics, o cBioportal per a l'ús secundari de dades i integració de dades mèdiques i clíniques.

La participació en el projecte DARWIN EU® permetrà a les institucions incrementar la col·laboració en aquest camp amb altres centres de referència i obrir portes a nous projectes de col·laboració, no només a l'àmbit europeu, en benefici de la societat, els pacients i la ciutadania.

Podeu trobar més informació sobre aquesta iniciativa en aquest enllaç.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte