Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17/10/2022 - Informació institucional

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques en la malaltia d'Alzheimer, seleccionat a les beques Leonardo 2022 de la Fundació BBVA

Analitzarà el paper de l'alteració del ritme circadià de la microbiota intestinal en el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer. El projecte ha estat un dels seixanta seleccionats a la novena convocatòria d'aquestes beques, que premien projectes altament innovadors en nou àrees del coneixement científic i la cultura.

El projecte de l'investigador de l'IMIM-Hospital del Mar, Patrick-Simon Welz, 'Perdent el ritme: comunicació circadiana hoste-microbiota a la malaltia d'Alzheimer', ha estat un dels 60 seleccionats a la novena edició de les Beques Leonardo, que atorga la Fundación BBVA. Aquests ajuts impulsen propostes altament innovadores en diversos àmbits científics i culturals. En aquesta edició, s'havien presentat 884 candidatures, que han estat avaluades per 85 experts independents repartits en nou comissions.

Dr. Patrick-Simon Welz

La investigació que lidera Patrick-Simon Welz pretén identificar com els canvis en la composició del microbioma intestinal al llarg del dia contribueixen al deteriorament cognitiu a la malaltia d'Alzheimer. Les variacions rítmiques diàries a la composició de la microbiota tenen un impacte important en la salut de l'hoste. En pacients amb malaltia d'Alzheimer, canvis en components específics de la microbiota intestinal han estat relacionats amb el desenvolupament de demència i neurodegeneració. Tot i això, es desconeix com canvien els ritmes diaris de la microbiota intestinal en la malaltia d'Alzheimer, com aquests canvis contribueixen al desenvolupament de la patologia cerebral i si les intervencions terapèutiques dirigides al ritme circadià (circadià significa "al voltant del dia") de la microbiota intestinal podrien ser beneficioses per millorar la patologia.

El projecte és un dels 17 seleccionats a Catalunya. Ara, els investigadors tenen entre 12 i 18 mesos per desenvolupar les propostes. Aquest programa busca donar suport a professionals d'entre 30 i 45 anys que es troben en un moment decisiu de les seves carreres, un estadi intermedi en què molts encara no han pogut desenvolupar i gestionar un projecte personal amb amplis marges de flexibilitat. Les Beques Leonardo abasten un ampli ventall d'àrees de la ciència i la cultura que inclou ciències bàsiques, matemàtiques; biologia i biomedicina, ciències del medi ambient i de la terra, enginyeries i tecnologies de la informació, economia, ciències socials i jurídiques, humanitats, música i òpera, i creació literària i arts escèniques.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte