Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

11/10/2022 - Nota de premsa

Els nivells de ferro involucrats en la tolerància a l'exercici s'expressen de manera diferent en pacients amb MPOC severa

El contingut de ferro i els factors reguladors, que poden estar involucrats en la tolerància a l'exercici, s'expressen de manera diferent en els compartiments sistèmic i muscular en pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) amb deficiència de ferro. Així ho reflecteix un estudi realitzat per investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i que ha estat publicat a Nutrients.

En una mostra de 40 pacients amb MPOC greu, la meitat dels quals tenia dèficit de ferro, se n'ha avaluat el contingut en múscul (vastus lateralis) i sang, a més dels seus reguladors metabòlics, la capacitat d'exercici i la funció muscular.

En els 20 pacients amb deficiència de ferro en comparació amb els que no la presentaven, la capacitat d'exercici, el contingut muscular de ferro i ferritina, la saturació de transferrina sèrica, l'hepcidina-25 (una hormona peptídica clau en la regulació de la absorció de ferro alimentari i la seva distribució a l'organisme) i l'hemojuvelina (un receptor de superfície cel·lular) van disminuir, mentre que els nivells de transferrina sèrica i el receptor de transferrina soluble i la IRP-1 i la IRP-2, proteïnes que regulen el ferro a nivell muscular, van augmentar

Equip investigador

Segons explica la investigadora del CIBERES, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia i investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar, Esther Barreiro, "en tots els pacients amb MPOC en conjunt, es va detectar una correlació positiva significativa entre la funció pulmonar (FEV1) i la saturació de transferrina sèrica".

Als que tenien deficiència de ferro, es van detectar correlacions positives significatives entre la ferritina sèrica, l'hepcidina i el contingut de ferro muscular i la tolerància a l'exercici, i entre la IRP-2 muscular i els nivells sèrics de ferritina i hepcidina.

En pacients amb MPOC greu amb dèficit de ferro, el contingut i els reguladors es van expressar de forma clarament diferent, i es va observar una possible interacció creuada entre els compartiments sistèmic i muscular.

En conclusió, indica Barreiro, "la funció pulmonar i la capacitat d'exercici es van associar amb diversos marcadors de la regulació del metabolisme del ferro, per la qual cosa l'anàlisi del seu estat s'ha d'incloure sempre a l'avaluació general dels pacients amb MPOC ateses les seves implicacions en la capacitat d'esforç, i les implicacions clíniques corresponents".

Article de referència:

Iron Depletion in Systemic and Muscle Compartments Defines a Specific Phenotype of Severe COPD in Female and Male Patients: Implications in Exercise Tolerance

Maria Pérez-Peiró, Mariela Alvarado , Clara Martín-Ontiyuelo, Xavier Durán, Diego A. Rodríguez-Chiaradía and Esther Barreiro.

Nutrients 2022, 14(19), 3929; https://doi.org/10.3390/nu14193929

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3929

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte