Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/10/2022 - Informació general

Detecten un biomarcador que identifica l'envelliment vascular en pacients amb diabetis

Un equip d'investigadors liderat per l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) ha descrit un biomarcador a la sang de pacients amb diabetis tipus 1 que permet conèixer la deterioració de les seves artèries.

Els pacients amb diabetis tenen un envelliment prematur de les seves artèries, de manera que cada vegada és més difícil que la sang arribi als seus teixits i això fa que els òrgans deixin de funcionar correctament. Això pot acabar provocant complicacions microvasculars -amb afectació en òrgans com els ulls o els ronyons-, i complicacions macrovasculars -que poden desencadenar en infarts de cor o cerebrals-.

Aquest estudi, publicat a la revista Diabetis Care -la més important del món en aquest àmbit-, descriu un nou biomarcador que, a través d'una anàlisi de sang, permet detectar en les persones amb diabetis tipus 1 un envelliment vascular abans que s'identifiqui pels mètodes clàssics disponibles actualment. Això és molt rellevant perquè permet detectar de la forma més precoç possible els riscos de complicacions vasculars en diversos òrgans vitals. L'OMS calcula que actualment hi ha més de 9 milions de persones en el món amb diabetis tipus 1.


Aportacions noves en la recerca clínica

La publicació d'aquest treball és fruit de la col·laboració dels equips investigadors de l'I3PT, juntament amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), gràcies al finançament de l'Instituto de Salud Carlos III, en el marc del Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM). Tal com destaca l'investigador principal de l'estudi, José Miguel González Clemente, del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Parc Taulí, cap del grup Diabetis-risc cardiovascular de l'I3PT i membre del grup SGR 1221 de l'IISPV, el "treball conté diverses aportacions noves".

D'una banda, s'introdueix per primera vegada el concepte d'"envelliment vascular precoç en la diabetis tipus 1", que estaria a la base de totes les complicacions vasculars en aquests pacients. "Aquest envelliment pot determinar-se amb una senzilla prova que mesura la velocitat a la qual es desplacen les ones del pols entre l'artèria caròtide i la femoral. Aquesta velocitat augmenta a mesura que ho fa l'enduriment de la paret de les grans artèries, la qual cosa es coneix com a rigidesa arterial", explica l'investigador.

"Avui sabem que a mesura que incrementa la rigidesa arterial, se succeeixen una sèrie de processos que afecten primer la retina, seguit dels ronyons i posteriorment apareix el mal a les artèries del cor i el cervell, principals causes de morbiditat i mortalitat d'aquests pacients. Això ha fet que es posi el focus en la paret arterial com un nou òrgan diana a tenir en compte de manera primerenca en la població amb diabetis tipus 1" subratlla.

Un segon aspecte nou de l'estudi és la utilització de tècniques capdavanteres com la metabolòmica per mesurar fraccions de proteïnes de la sang, no quantificables amb la tecnologia habitual, que han demostrat proporcionar informació precoç i rellevant sobre l'estat d'inflamació crònica que acompanya la rigidesa arterial en aquests pacients. Amb ella es pot identificar millor les persones amb diabetis tipus 1 que presenten major grau d'envelliment vascular, explica Gemma Llauradó, membre del grup de recerca en Risc cardiovascular i nutrició de l'IMIM-Hospital del Mar i metgessa adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar.

En tercer lloc, segons destaca l'equip de recerca, l'avaluació de l'envelliment vascular en pacients amb diabetis tipus 1 resulta crucial per poder detectar de la forma més precoç possible un major risc de complicacions vasculars en diversos òrgans. "El treball aporta una mica més de llum en aquest sentit, la qual cosa contribuirà a una medicina més personalitzada en la diabetis tipus 1 i una millor gestió de recursos en el sistema de salut", apunta Joan J. Vendrell, cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i cap del grup de recerca de Diabetis i malalties metabòliques associades (DIAMET) de l'IISPV.

Referència de l'article

Gemma Llauradó, Núria Amigó, Rocío Fuertes-Martín, Ana Romero, Albert Cano, Lara Albert, Olga Giménez-Palop, Eugenio Berlanga, Sonia Fernández-Veledo, Xavier Correig, Joan Vendrell, José-Miguel González-Clemente; Measurement of Serum N-Glycans in the Assessment of Early Vascular Aging (Arterial Stiffness) in Adults With Type 1 Diabetes. Diabetes Care 1 October 2022; 45 (10): 2430-2438. https://doi.org/10.2337/dc22-0331
 

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte