Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Informació general

Un projecte de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques per validar una estratègia contra la reaparició del càncer de mama, finançat per la Fundació la ”Caixa

Es tracta d’un estudi liderat pel Dr. Joaquín Arribas, que buscarà estratègies per evitar la reaparició del càncer de mama atacant un tipus concret de cèl·lula tumoral. Rebrà una ajuda de 500.000 euros per al seu desenvolupament

La convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022 ha seleccionat 33 nous projectes biomèdics i de salut prometedors en centres d'investigació i universitats d'Espanya i Portugal, d'aquesta manera, la Fundació "la Caixa" reafirma una vegada més el seu suport a projectes d'excel·lència que poden impactar de manera positiva en la salut dels ciutadans. Entre ells, un de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), liderat pel Dr. Joaquín Arribas, director del centre i responsable del Grup de recerca en Redirecció Immune.

El projecte rebrà una ajuda de 500.000 euros per analitzar el paper de les cèl·lules senescents en la progressió del càncer de mama. Es tracta d'un tipus de cèl·lula implicat en la recidiva dels tumors i la generació de resistència al tractament.

Aquestes cèl·lules deixen de dividir-se, però no moren i continuen actives, alliberant substàncies que produeixen una inflamació perjudicial que promou la progressió tumoral. Els investigadors utilitzaran models experimentals per monitorar i eliminar-les, partint de la hipòtesi que aconseguir-ho obrirà la porta a desenvolupar teràpies més eficients per prevenir que els tumors reapareguin i alguns efectes secundaris dels tractaments. També analitzaran noves estratègies terapèutiques per eliminar les cèl·lules senescents i trobar nous tractaments més segurs.

La convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut

Aquest any, la Fundació "la Caixa" dota amb un total de 23,1 milions d'euros els 33 projectes seleccionats (20 dels quals són espanyols, i 13, portuguesos), que s'hauran de desenvolupar durant els tres anys vinents.

Entre els seleccionats hi ha projectes per assolir un nou tractament per a les encefalitis autoimmunes; analitzar com influeix la microbiota intestinal en la pèrdua de control de la ingesta a l'obesitat; esbrinar com modulen les cèl·lules tumorals el microambient que les envolta perquè els sigui favorable; i desenvolupar una nova nanotecnologia terapèutica per aturar la progressió del Parkinson o regenerar el teixit cardíac després d'un infart, entre d'altres.

Sobre la Convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut 2022

La convocatòria, a la qual aquest any s'havien presentat 546 propostes, té com a objectiu identificar i impulsar les iniciatives de gran excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, en recerca tant bàsica com clínica, translacional i d'innovació. En concret, totes estan dirigides a l'abordatge d'àmbits que suposen un repte en salut, com ara les malalties infeccioses (11 projectes), les neurociències (9 projectes), l'oncologia, (8 projectes) i les malalties cardiovasculars i metabòliques relacionades (5 projectes). Diverses de les iniciatives premiades duran a terme tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d'aquests reptes en salut.

Pel que fa a la procedència dels projectes seleccionats, 20 són de centres d'investigació i universitats de diferents comunitats autònomes d'Espanya: Catalunya (9), Comunitat de Madrid (6), Andalusia (2), Comunitat Valenciana (2) i Galícia (1). A aquests s'hi sumen 13 iniciatives de diversos centres de Portugal: 7 de l'Àrea Metropolitana de Lisboa, 3 de la Regió Nord (Porto, Braga), 2 de la Regió Centre (Coïmbra) i 1 de l'Algarve.

La convocatòria CaixaResearch es duu a terme amb partenaritat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que aporta 2,3 milions d'euros per subvencionar 3 dels 13 projectes portuguesos seleccionats en aquesta edició. La convocatòria també té el suport de la Fundación Luzón, que cofinança, juntament amb la Fundació "la Caixa", un projecte sobre l'ELA.

La tipologia dels ajuts atorgats comprèn un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys per a projectes presentats per una única organització d'investigació, i de fins a 1.000.000 d'euros en tres anys per a projectes presentats per consorcis d'entre 2 i 5 organitzacions de recerca.

Des dels inicis del programa el 2018, l'entitat ha destinat 94,8 milions d'euros a 138 investigacions innovadores i de gran impacte social, 95 de les quals estan liderades per equips espanyols, i 43, per grups d'investigació de Portugal, en l'única convocatòria d'ajuts a la recerca en salut que existeix en l'àmbit ibèric. Totes elles han estat seleccionades per comitès anuals d'experts internacionals que avaluen les propostes, entrevisten els preseleccionats i escullen les de més qualitat.

La Fundació "la Caixa" acaba d'obrir la nova convocatòria CaixaResearch d'Investigació en Salut, que es resoldrà el 2023, i els investigadors que ho desitgin podran començar a enviar les seves sol·licituds per optar als ajuts.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte