Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

14/09/2022 - Informació general

L’European Society for Medical Oncology premia un treball liderat per l’Hospital del Mar

Un treball del Grup de Tractament dels Tumors Digestius, dirigit pels serveis d'Oncologia i de Patologia de l'Hospital del Mar i investigadores de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, ha rebut el premi al millor pòster al congrés de l'European Society for Medical Oncology, que s'ha celebrat a la capital francesa. El projecte, Liquid biopsy detects early molecular response and predicts benefit to first-line chemotherapy plus cetuximab in metastatic colorectal cancer: PLATFORM-B study, ha estat reconegut així com un dels més destacats de la trobada de referència en oncologia a Europa.

Es tracta d'un estudi multicèntric, que han encapçalat la Dra. Clara Montagut, cap de secció del Servei d'Oncologia, i la Dra. Joan Vidal, metgessa adjunta del mateix servei, amb la Dra. Beatriz Bellosillo, responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei de Patologia. El treball, recentment publicat a la revista Clinical Cancer Research, avalua el paper de la biòpsia líquida com a eina de valoració precoç de resposta al tractament en un grup concret de pacients amb càncer de còlon i recte metastàtic, que reben tractament de primera línia amb quimioteràpia i l'anticòs monoclonal cetuximab.

L'objectiu, com explica la Dra. Vidal, és "poder detectar de forma molt precoç, i tan sols amb una anàlisi de sang, en quines persones funcionava l'abordatge de primera línia i no haver d'esperar tres mesos de tractament com es fa actualment". Per a fer-ho, es van prendre mostres de sang dels pacients abans i després de dos cicles de tractament. I es va poder veure com, la disminució de la càrrega d'ADN tumoral en sang, juntament amb la disminució o desaparició de mutacions de resistència, identificava aquells pacients que respondrien al tractament d'una manera eficaç i duradora. Per contra, els que no experimentaven aquesta resposta no es beneficiaven del tractament iniciat.

Gràcies a aquests resultats, les autores estan dissenyant un assaig clínic per oferir un canvi en l'abordatge de la malaltia en aquells pacients que no obtenen resposta molecular per biòpsia líquida.

Article de referència

Vidal J, Fernández-Rodríguez MC, Casadevall D, Garcia-Alfonso P, Páez D, Guix M, Alonso V, Cano MT, Santos C, Durán G, Élez E, Manzano JL, Garcia-Carbonero R, Ferreiro-Monteagudo R, Losa F, Pineda E, Sastre J, Rivera F, Bellosillo B, Tabernero J, Aranda E, Salazar R, Montagut C. Liquid biopsy detects early molecular response and predicts benefit to first-line chemotherapy plus cetuximab in metastatic colorectal cancer: PLATFORM-B study. Clin Cancer Res. 2022 Sep 8:CCR-22-1696. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-22-1696. Epub ahead of print. PMID: 36074154.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte