Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17/08/2022 - Informació general

Investigaran si una dieta rica en omega-3 ajuda a prevenir l’Alzheimer

Un projecte de recerca conjunt de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el CNIC ha estat seleccionat per rebre una subvenció de l'Instituto de Salud Carlos III per analitzar si una major presència en sang d'omega-3 s'associa a un cervell més resistent a aquesta malaltia neurodegenerativa.

Un projecte de recerca liderat pel Dr. Aleix Sala-Vila, del Grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l'IMIM-Hospital del Mar ha rebut una de les subvencions de projectes de recerca, desenvolupament i innovació de l'Instituto de Salud Carlos III. L'estudi es desenvoluparà de forma conjunta amb el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III, dins l'estudi PESA que aquesta institució desenvolupa amb el Banco Santander. La proposta rebrà 114.000 euros per a la seva realització.

El treball estarà centrat en determinar els nivells en sang d'un tipus d'omega-3 anomenat àcid docosahexaenoic (DHA), que ens arriba a través del peix blau. Aquest compost té una funció molt important en el cervell (s'hi acumula des del tercer trimestre de gestació) i s'ha especulat que dietes riques en DHA podrien millorar alguns trets cerebrals propis de la malaltia d'Alzheimer que es poden detectar molt abans que apareguin els primers símptomes. Però encara queda per definir quines són les quantitats de DHA de la dieta que tenen un efecte positiu en la prevenció de la malaltia.

L'estudi que lidera el Dr. Sala-Vila es farà amb un equip format per experts en nutrició, lipidòmica d'àcids grassos i neuroimatge. Usaran mostres i imatges cerebrals obtingudes amb tomografia per emissió de positrons (PET) de quasi 1000 voluntaris d'entre 40 i 54 anys sense símptomes d'Alzheimer, que pertanyen a la cohort PESA-CNIC. En aquests voluntaris s'explorarà si els que tenen una acumulació més gran de DHA en sang (provinent de la dieta) tenen un cervell més resistent a la malaltia d'Alzheimer, amb menys acumulació d'amiloide i major ús cerebral de la glucosa.

El Dr. Sala-Vila considera que, en cas de confirmar-se el punt de partida del treball, "s'apoderarà la societat, en especial la població de mitjana edat, reforçant la idea que el consum d'aliments rics en DHA és una estratègia segura, efectiva i barata per promoure un cervell resistent a l'Alzheimer". A la vegada, confia que es pugui "identificar un llindar de DHA en sang, associat a menor vulnerabilitat del cervell, fet que permetrà dissenyar futurs estudis clínics de suplementació amb DHA, usant unes dosis que permetin arribar a aquest llindar".

En la línia d'aquest estudi, la revista American Journal of Clinical Nutrition ja va publicar el 2021 un treball del Dr. Sala-Vila en el qual s'apuntava que tenir nivells més alts d'omega-3 en sang incrementa l'esperança de vida en gairebé cinc anys.

Dr. Aleix Sala-Vila

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte