Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

04/07/2022 - Covid-19

Les vacunes contra la COVID-19 amb ARN missatger es poden tornar a congelar sense perdre eficàcia

Per comprovar si les vacunes de Pfizer BioNTech i Moderna es podien tornar a congelar una vegada s'havien preparat les xeringues per la seva administració, els investigadors van utilitzar restes descartades a centres de vacunació però manipulades segons les especificacions. Una part es va injectar a ratolins de laboratori en les condicions habituals i recomanades pels fabricants. Una altra es va congelar a -20 ºC durant un mes, abans d'administrar-la als ratolins. I un tercer grup es va congelar a -80 ºC durant el mateix període abans d'injectar-les. En tots els casos, els animals van desenvolupar la mateixa resposta immunitària contra el SARS-CoV-2, sense efectes secundaris. A la vegada, es van fer anàlisis d'estabilitat de l'ARN missatger, amb resultats totalment normals.

Impulsar la campanya de vacunació mundial

El fet de poder tornar a congelar les vacunes "pot suposar un enorme avenç, permetent maximitzar la potencialitat de tots els vials reconstituïts i minimitzar el seu malbaratament", exposa el Dr. Santi Grau, un dels autors principals de l'estudi i director de l'Àrea del Medicament de l'Hospital del Mar. Segons càlculs de l'Organització Mundial de la Salut, només a Europa i al Japó s'han perdut 240 milions de dosis i una part de les enviades als països en desenvolupament dins la iniciativa COVAX no s'han pogut aprofitar per problemes de caducitat. Això ha provocat grans desigualtats en la cobertura vacunal que, en els països desenvolupats frega el 70%, mentre als menys afavorits no supera el 12%. "Per aquest motiu, simplificar la seva preparació continua sent un repte per evitar la pèrdua innecessària de dosis", segons el Dr. Grau.

L'opció de tornar a congelar els vials una vegada preparats pot permetre realitzar la manipulació de les vacunes al país emissor, congelar les xeringues, i enviar-les a la destinació per a la seva utilització immediata, sense necessitat d'una gran infraestructura per a fer-ho. El temps de duració de la vacuna congelada de nou és de, com a mínim, un mes.

"La manipulació i la tornada a congelar de les vacunes Cominarty, de Pfixer BioNTehc, i Spikevax, de Moderna, no degrada l'ARN missatger, i les seves qualitats són les mateixes en les tres condicions d'experimentació avaluades", explica la Dra. Giulana Magri, signant del treball i investigadora del Programa de Recerca Clínica Translacional de l'IMIM-Hospital del Mar. I afegeix que "les vacunes exposades a aquestes diferents condicions revelen que la resposta immunitària obtinguda en els ratolins no varia per la seva exposició a aquestes condicions de manipulació i congelació".

El Dr. Rafael Maldonado, autor principal de l'estudi i coordinador del Grup de Recerca en Neurofarmacologia-Neurophar de la UPF, apunta que "tampoc es van detectar efectes secundaris destacables en els animals que van rebre les mostres manipulades en condicions diferents de les indicades pels fabricants en relació amb la possibilitat de tornar-les a congelar". Això pot obrir la porta "a canvis a les recomanacions d'emmagatzematge i manipulació de les vacunes d'ARN missatger contra la COVID-19". La Dra. Elena Martín García, autora de l'estudi i investigadora sènior del Grup de Recerca en Neurofarmacologia-Neurophar de la UPF comenta que "a més, l'estudi té un valor translacional, ja que les dosis de vacuna que vam administrar als ratolins es van escollir imitant les condicions de la pràctica clínica humana per a la vacunació amb Cominarty i Spikevax".

Aquestes conclusions poden ser aplicables a altres tipus de vacunes. Com explica la cap del Servei de Farmàcia de l'Hospital del Mar i signant del treball, Olivia Ferrández, "la possibilitat de tornar a congelar les vacunes d'ARN missatger contra la COVID-19 ja preparades per a la seva administració en xeringues facilita superar les limitacions de les infraestructures per les campanyes de vacunació dels països amb rendes baixes i mitjanes". També pot facilitar la seva distribució tant a grans ciutats com a àrees rurals. L'equip que ha desenvolupat aquest treball havia demostrat en un treball anterior que aquestes vacunes, preparades prèviament en xeringues per a l'administració es podien transportar a temperatura ambient i amb unes condicions màximes de seguretat durant, com a mínim, tres hores.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte