Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

17/06/2022 - Informació institucional

Es reforça la recerca capdavantera de l’IMIM-Hospital del Mar

L'IMIM-Hospital del Mar aposta per atreure talent científic d'excel·lència i joves investigadors a través de l'IMIM-OpenLAB. La iniciativa posa a la seva disposició unes instal·lacions completament equipades i a aquells joves científics que optin per aprofitar aquesta oportunitat, se'ls hi garanteix el finançament inicial. El centre ha habilitat una nova àrea de laboratoris amb la intenció de facilitar el treball transversal i multidisciplinari i promoure la incorporació de nous investigadors que apostin per emprendre o continuar les seves investigacions en el clúster biomèdic conformat per l'IMIM, l'Hospital del Mar i l'entorn PRBB. Un espai en el qual ja desenvolupa la seva activitat el Grup de recerca en Redirecció Immune, centrada en la identificació d'alteracions específiques de la cèl·lula tumoral que es poden utilitzar com a diana terapèutica per a noves teràpies contra el càncer, com la immunoteràpia.

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) reforça la seva aposta per la Recerca capdavantera i l'atracció de jove talent investigador amb la posada en marxa de la iniciativa IMIM-OpenLAB. Un programa que busca promoure l'excel·lència i impulsar noves línies de recerca. L'IMIM-OpenLAB inclou un programa d'atracció de talent investigador d'excel·lència, contempla nous espais per a laboratoris de recerca disponibles de forma immediata per als nous grups de recerca que optin per l'IMIM-Hospital del Mar per emprendre o continuar la seva tasca. A més de l'espai, la iniciativa preveu assegurar el finançament necessari per als primers anys d'investigació a la nova ubicació.

En aquest sentit, el centre ha habilitat una nova àrea per a facilitar la incorporació de nous investigadors que apostin per emprendre o continuar les seves recerques en el clúster biomèdic conformat per l'IMIM, l'Hospital del Mar i l'entorn PRBB, i promoure el treball transversal i multidisciplinari.

D'aquesta manera, es vol aconseguir impulsar l'IMIM-Hospital del Mar com un centre capdavanter en la recerca biomèdica rellevant per als pacients. L'Hospital del Mar, i els seus centres associats constitueixen un entorn privilegiat. El compromís del cap del Servei d'Oncologia, el Dr. Joan Albanell, i del Director de l'Àrea Assistencial i Mèdica, el Dr. Miguel Pera, imprescindibles per a portar a terme aquest tipus de recerca, és total. A través d'ells es canalitza la col·laboració dels pacients, sense la qual no es poden fer treballs rellevants.

Aquesta iniciativa anirà acompanyada amb una convocatòria anual per a contractar un investigador del més alt nivell, internacionalment reconegut i consolidat. La primera edició, convocada l'any 2020, ja  va assolir una dotzena de candidatures d'investigadors amb el perfil sol·licitat.

Amb relació a les instal·lacions, el disseny de les mateixes ha estat possible a partir de la revisió dels usos, i funcionalitats i gràcies al treball conjunt amb els grups de recerca que ja desenvolupen la seva tasca a l'IMIM-Hospital del Mar i al personal administratiu, reassignant-se prioritats i zones de treball. El resultat d'aquest esforç col·lectiu s'ha concretat en un redisseny complet dels espais dotant-los d'una major coherència i facilitant noves zones de treball i de reunió compartides.

Els nous laboratoris s'han dissenyat com a zones de treball diàfanes, completament equipades i amb zones compartides per a l'emmagatzematge de mostres en fred i la seva manipulació en ambients protegits. En ells, els equips científics podran desplegar les seves investigacions en un ambient d'intercanvi d'idees amb altres investigadors, fins i tot de diferents disciplines.

La primera incorporació ha estat la del Grup de Recerca en Redirecció Immune, liderat pel Dr. Joaquín Arribas, professor ICREA, director de l'IMIM, Director de Recerca del PSMAR i coordinador del Programa de recerca en càncer de mama del CIBER de Càncer (CIBERONC), i investigador al Programa de Recerca en Càncer que coordina el Dr. Joan Albanell. Aquest equip realitza una investigació altament translacional, centrada en la identificació d'alteracions específiques de la cèl·lula tumoral, que es poden utilitzar com a noves dianes terapèutiques en el tractament del càncer, especialment mitjançant teràpies immunes, la immunoteràpia. Per aquest motiu, compta amb nombroses eines i models experimentals, que li permeten completar tot el procés des de la identificació de la possible diana, al desenvolupament de la teràpia i l'estudi de la seva eficàcia i de possibles mecanismes de resistència del tumor.

La seva recerca inclou una línia centrada en el desenvolupament de la teràpia CAR-T contra una proteïna específica en càncer de mama HER2 positiu. El grup ja compte amb el finançament competitiu nacional i internacional per a desenvolupar  la seva activitat.

Visita del Patronat a les noves instal·lacions de l’IMIM OpenLab.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte