Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

03/06/2022 - Informació general

Seguretat i eficàcia d’una nova combinació de tractaments per als glioblastomes

La Dra. María Martinez, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, és una de les coordinadores de l'estudi, publicat pel Grupo Español de Investigación en Neuroncología (GEINO), sobre l'eficàcia i la seguretat del fàrmac crizotinib associat a radioteràpia i temozolomida per tractar aquest tipus de tumor.

La revista Cancers acaba de publicar un estudi en fase I del Grupo Español de Investigación en Neuroncología (GEINO), en col·laboració amb la Universidad Complutense de Madrid i l'Instituto de Investigación Sanitaria San Carlos (IDISSC), i del qual una de les investigadores principals és la Dra. Maria Martínez, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). El treball ha analitzat l'eficàcia i seguretat d'una nova aproximació per tractar els glioblastomes, el tumor cerebral primari més habitual en adults i un dels més agressius. Es tracta d'un camp amb pocs avenços en els últims anys.

Maria_Martinez

La Dra. María Martínez

L'estudi ha reportat l'eficàcia preliminar de la combinació de crizotinib amb radioteràpia i temozolomida en glioblastomes de diagnòstic recent. Això dona suport continuar amb la recerca de nous fàrmacs que segueixin el principi d'actuació del crizotinib, bloquejar la senyalització cel·lular a través dels receptors ALK i MET, presents en la població de cèl·lules iniciadores de gliomes. La Dra. Martínez destaca "la importància de realitzar estudis clínics en aquest tipus de tumor, per la qual existeixen avui poques alternatives terapèutiques. D'aquí la rellevància de continuar treballant des dels grups cooperatius en aquest tipus de recerca col·laborativa entre grups d'investigació preclínics i equips clínics per a poder portar aquests avenços als pacients".

La utilització d'aquest fàrmac en aquest estudi fase I, allarga el temps fins a la progressió de la malaltia i la supervivència dels pacients. Ara caldrà portar a terme nous estudis per confirmar les conclusions obtingudes, però es tracta de resultats molt prometedors, segons els autors.

En aquest treball també hi han participat professionals dels serveis d'Anatomia Patològica, Radiologia i Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar.

Article de referència

Martínez-García, M.; Velasco, G.; Pineda, E.; Gil-Gil, M.; Alameda, F.; Capellades, J.; Martín-Soberón, M.C.; López-Valero, I.; Tovar Ambel, E.; Foro, P.; Taus, Á.; Arumi, M.; Hernández-Laín, A.; Sepúlveda-Sánchez, J.M. Safety and Efficacy of Crizotinib in Combination with Temozolomide and Radiotherapy in Patients with Newly Diagnosed Glioblastoma: Phase Ib GEINO 1402 Trial. Cancers 2022, 14, 2393. https://doi.org/10.3390/cancers14102393

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte