Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

31/03/2022 - Informació general

El projecte TuMiCC, que investiga el microambient tumoral en càncer de còlon, fa 16 mesos amb el reclutament de pacients i avenços en la caracterització molecular dels tumors i el seu entorn

El projecte "Tumour microenvironement-derived factors in localized colon cancer: clinical impact and therapeutic implications' (TuMiCC)", dirigit a demostrar el valor del microambient tumoral en la predicció de recaigudes en pacients amb càncer de còlon localitzat tractats amb tractament adjuvant, acaba de complir 16 mesos de desenvolupament amb el reclutament de pacients i avenços interessants en la caracterització molecular d'aquest tipus de tumors i el seu entorn.

El projecte, coordinat pel Dr. Andrés Cervantes, director general i científic de l'Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, on coordina el Grup de Recerca de Desenvolupaments Diagnòstics i Terapèutics Innovadors a Tumors Sòlids (INDEST); i Cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de València-, i finançat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer, té com a objectiu comprendre els mecanismes de les cèl·lules tumorals per fer-se resistents a la teràpia i, així, racionalitzar l'ús de la quimioteràpia i desenvolupar noves estratègies que guiïn el tractament del pacient amb càncer colorectal (CCR), evitant les recaigudes.

Membres de l’equip investigador. Font: INCLIVA

A la investigació participen, a més d'INCLIVA, els grups del Dr. Héctor García Palmer i la Dra. Elena Élez, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i de la Dra. Clara Montagut i del Dr. Alexandre Calon, de l´Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) de Barcelona. TuMiCC és un projecte multidisciplinari que compta amb la col·laboració d'investigadors com Joan Gibert (IMIM), Jordi Badia (IMIM), Noelia Tarazona (INCLIVA), Carolina Martínez-Ciarpaglini (INCLIVA), Mar Iglesias (IMIM) i Jorge Pisionero (Universitat de Oviedo), entre d'altres.

El càncer colorectal (CCR) -que és la segona causa de mort per càncer a nivell mundial- continua sent avui un important problema de salut pública, amb més d'un milió de persones diagnosticades cada any al món. El pronòstic dels pacients amb CCR ha millorat durant les darreres dècades, amb una supervivència als 5 anys que ha assolit gairebé el 65% als països desenvolupats. Tot i això, fins a un 40% dels pacients recauen malgrat rebre un tractament òptim inicial basat en cirurgia seguit de tractament quimioteràpic, en els casos d'alt risc.

Actualment, l'estadificació patològica continua sent el factor pronòstic més important i guia les decisions terapèutiques, però no permet predir ni la resposta terapèutica ni el resultat final en pacients que han rebut tractament. Aquest és un problema important, especialment per als pacients en estadi II amb factors de risc addicionals i en estadi III, en què la cirurgia seguida de tractament quimioteràpic adjuvant és el tractament recomanat.

El tractament habitual del càncer colorectal localitzat continua sent la cirurgia, seguida o no de quimioteràpia, depenent de les característiques patològiques del tumor. Però no se sap quins pacients estan curats i quins pacients no després de la cirurgia amb intenció curativa, cosa que fa que alguns acabin sent sobretractats o infratractats perquè no es disposa de potencials biomarcadors que ajudin a estratificar millor aquells amb alt risc de recaiguda, que són els que es poden beneficiar de rebre un tractament quimioteràpic després de la cirurgia. Així mateix, se sap que el microambient tumoral té un paper a la recaiguda d'aquests pacients.

Segons explica el Dr. Cervantes, "en el càncer, no només juguen un paper les cèl·lules tumorals" sinó que "també hi ha altres cèl·lules, com fibroblasts, cèl·lules del sistema immune i cèl·lules endotelials, aparentment normals, que intervenen directament en el desenvolupament i evolució del tumor". En aquest sentit, afegeix que "atesa la important taxa de recaiguda que encara presenten els pacients amb CCR localitzat, són necessaris nous biomarcadors pronòstics i predictius de resposta per estratificar millor els pacients, identificant mecanismes de resistència a la teràpia estàndard i noves dianes terapèutiques . El projecte TuMiCC es desenvolupa per abordar aquestes necessitats i estem convençuts que la consecució dels objectius tindrà un impacte en la pràctica clínica que es reflectirà en una aproximació més personalitzada i un augment de la supervivència dels nostres pacients".

El projecte es troba en el segon any d'evolució (d'un total de cinc) amb la consecució dels objectius plantejats per a aquest període assolits malgrat les dificultats de la pandèmia. Es preveu que les primeres dades comencin a presentar-se el tercer any del projecte, atès que la primera fase ha consistit en el reclutament de pacients, la generació de models preclínics i el desenvolupament d'algorismes de predicció de recaiguda.

Des de la posada en marxa, s'han reclutat 111 pacients per a la seva inclusió a l'estudi; s'han reunit 332 imatges de tumors corresponents a pacients tractats anteriorment, per provar diferents models de predicció de recaiguda basats en Intel·ligència Artificial; s'ha avançat en la caracterització molecular dels tumors i el seu entorn; i s'han establert 18 models animals (7 addicionals en creixement) i 33 cultius cel·lulars a partir de mostres tumorals. Els passos següents s'orientaran cap a la identificació de marcadors que permetin predir resistència al tractament i recaiguda i cap als assaigs de noves solucions terapèutiques en els models preclínics establerts.

TuMiCC compta amb tècniques que són a l'avantguarda de la investigació en càncer. Es faran servir prometedores eines com la biòpsia líquida i plataformes d'alt rendiment com la seqüenciació massiva de nova generació i es desenvoluparan models preclínics que permetran validar els biomarcadors identificats i provar nous fàrmacs.

El projecte compta amb el suport del Biobanc, la Unitat de Medicina de Precisió i equipament adquirit amb fons FEDER des d'INCLIVA.

El projecte TuMiCC va obtenir el 2020 un dels Ajuts per a Grups Coordinats de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, l'objectiu del qual és "promoure la investigació col·laborativa a través de grups de recerca multidisciplinars que responguin a una necessitat clínica existent", per una quantia 992.665 euros per a cinc anys, que és el seu període de durada.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte