Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

02/11/2017

Squatting in Catalonia: experiences, conditions and socio-economic realities

Sala Xipre (1a planta de l'IMIM) a les 13:00h

Ens plau convidar-vos al primer seminari del curs 2017-18 de la Sèrie de Reflexions Crítiques sobre Salut Urbana, del programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), que tindrà lloc el proper dijous 2 de novembre a les 13h. Les Dres. Mara Ferreri i Melissa García, del Laboratori per Justicia i Sostenibilitat Ambiental Urbana UAB-IMIM, presentaràn el seminari "Squatting in Catalonia:Experiences, conditions and socio-economic realities".

Resum

S'estima que més de 87.000 famílies -unes 270.000 persones- estan actualment ocupant a Espanya. Es desconeix la xifra exacta de Catalunya, però és probable que sigui significativa. Però més enllà de les xifres, quines són les realitats que condueixen i caracteritzen la ocupació avui a Catalunya? Aquest seminari presentarà els resultats preliminars d'un projecte d'investigació activista dut a terme a través de l'Obra Social Catalana com a part d'una campanya de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) per despenalitzar i legitimar l'ocupació com a dret a l'habitatge davant d'una precarietat creixent, i escassa o cap solució institucional. Després d'explicar el context, el propòsit i els mètodes de recerca, detallarem els resultats preliminars d'una enquesta a gran escala (n = 610 llars), integrada amb més de 20 entrevistes qualitatives semiestructurades amb persones que actualment ocupen a Catalunya. Conclourem el seminari reflexionant sobre els propers passos i les implicacions més àmplies dels nostres resultats.

Mara Ferreri, investigadora postdoctoral Marie-Curie a l'Institut de Govern i Política Pública, amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona. És doctora en Geografia per la Queen Mary University de Londres (2013) i porta anys treballant en qüestions de precarietat urbana, gentrificació i ocupacions temporals. El seu projecte actual de recerca Commoning Housing (2016-19) investiga la dinàmica urbana dels recintes d'habitatge i comuns entre Espanya i el Regne Unit.

Melissa García Lamarca, investigadora postdoctoral del Laboratori de Justícia i Sostenibilitat Mediambiental de Barcelona, amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona i l'IMIM. Doctora en Geografia per la Universitat de Manchester (2016), es va involucrar com a investigadora activista amb la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) a Barcelona i Sabadell l'any 2013 en la recerca del deute hipotecari i la lluita contra l'endeutament. La seva recerca actual se centra en la financitalització de l'habitatge de lloguer, la dinàmica financera que hi ha darrere de l'espai verd urbà i la gentrificació verda.

Veure pòster

Tots els actes

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte