Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

15/06/2017

Mortality risk during and after opioid substitution treatment: systematic review and meta-analysis of cohort studies

Sala Xipre (173.06-1a planta IMIM) a les 13:00 hores

Ens plau convidar-vos al proper seminari del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, que tindrà lloc el dijous 15 de juny a les 13:00h a la Sala Xipre (1a planta de l'IMIM). En aquesta ocasió el títol del seminari serà "Mortality risk during and after opioid substitution treatment: systematic review and meta-analysis of cohort studies" i anirà a càrrec de Luis Sordo, professor adjunt de la Universidad Complutense i investigador del CIBERESP.

Veure pòster

Resum:

En aquesta revisió sistemàtica i metanàlisi hem sintetitzat els resultats d'estudis de cohort de mortalitat entre els pacients que reben tractament de substitució d'opiacis, per comparar el risc de mortalitat per qualsevol causa i per sobredosi en les persones amb dependència d'opiacis durant i després del tractament de substitució amb metadona o buprenorfina, i caracteritzar tendències en el risc de mortalitat després de la iniciació i la interrupció del tractament.

Hi havien 19 cohorts elegibles, seguint 122.885 persones tractades amb metadona i 15.831 persones tractades amb buprenorfina. La retenció en tractament amb metadona i buprenorfina s'associa amb una reducció substancial en el risc de mortalitat per qualsevol causa i per sobredosi en persones dependents d'opioides. La fase d'inducció al tractament amb metadona i el temps immediatament després de deixar el tractament amb tots dos fàrmacs són períodes particularment de major risc de mortalitat, que han de ser tractats per estratègies tant de salut pública i com clíniquess per mitigar aquests riscos.

L'article complet està disponible aquí: Mortality risk during and after opioid substitution treatment: systematic review and meta-analysis of cohort studies.

El Dr. Luis Sordo és metge, epidemiòleg i especialista en el camp de la Salut Pública i Medicina Preventiva. Va obtenir un doctorat en Medicina de la Universitat de Granada (Espanya), Màster en Salut Pública a l'Escola Andalusa de Salut Pública i títol d'Expert Universitari en Drogodependència a l'Institut d'Addiccions de la Universitat Complutense (Madrid). Actualment és Professor Assistent a la Facultat de Medicina Preventiva i Salut Pública (Universitat Complutense), és investigador al Grup de Recerca en Substàncies d'Abús, Centre Nacional d'Epidemiologia, Madrid. És membre del comitè directiu del projecte europeu (2015-2018) "Acció comuna sobre el VIH i la prevenció de coinfecció i reducció de danys (HA-REACT)" i del grup de treball per a "L'ampliació de la reducció de danys".

Tots els actes

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte