Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

16/02/2017

Multivariate disease mapping: two case studies of mortality and congenital anomalies in the Valencian Region

Sala Xipre (173.06-1a planta IMIM) a les 13:00 hores

Ens plau convidar-vos al proper seminari del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, que tindrà lloc el proper dijous 16 de febrer a les 13:00h. En aquesta ocasió el ponent serà la Dra. Paloma Botella, técnic d'anàlisi epidemiológic, Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.

Resum:

Les tècniques emmarcades en el disease mapping multivariant tenen com a objectiu la modelització espacial conjunta del risc de diverses malalties simultàniament. De la mateixa manera que els models espacials aprofiten la possible estructura espacial dels patrons de risc a estimar, aquest tipus de models tenen en compte la possible relació de dependència entre els patrons de risc de les diferents malalties estudiades i la utilitzen per obtenir estimacions del risc més precises.

En un treball recent s'ha proposat una aproximació bayesiana per disease mapping multivariant que generalitza bastants dels models estadístics previs més usats en aquest camp. Aquesta modelització permet la seva aplicació a un nombre elevat (desenes) de malalties conjuntament i pot ser implementat de manera senzilla en programaris estadístics bayesians com WinBUGS. A més, aquesta implementació permet estimar l'estructura de correlació o dependència entre les causes estudiades, la qual cosa pot ser d'un alt interès epidemiològic.

Com a exemple d'aplicació d'aquesta metodologia presentem dos treballs, l'objectiu comú dels quals és l'estimació dels patrons espacials de risc a nivell municipal a la Comunitat Valenciana. En un cas estudiem la distribució geogràfica del risc de mortalitat per diferents causes, i en l'altre la distribució de la incidència d'alguns grups d'anomalies congènites.

CV breu

Paloma Botella és Doctora en Matemàtiques i Llicenciada en Ciències i Tècniques Estadístiques per la Universitat de València. Després d'un llarg període en l'àmbit universitari, actualment desenvolupa la seva tasca com a Tècnic d'Anàlisi Epidemiològica en la Subdirecció General d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana. La seva trajectòria investigadora s'emmarca en el desenvolupament i aplicació de mètodes bayesians amb dades en àrees petites i, especialment, en la modelització espacial, espai-temporal i multivariant.

Veure pòster

Tots els actes

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte