Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Agenda

27/01/2016

"The new conceptualization of Alzheimer's disease: implications for clinical research" a càrrec de José Luís Molinuevo

Sala Xipre (173.06-1a planta IMIM) a les 15:00 hores

 En el marc de les sessions d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM, el proper dia 27 de gener a les 15:00 h tindrà lloc a la Sala Xipre, la sessió "The new conceptualization of Alzheimer's disease: implications for clinical research" a càrrec del Dr. José Luís Molinuevo, director científic de la Fundació Pasqual Maragall i investigador de la Unitat de la malaltia d'Alzheimer i altres desordres cognitius del Servei de Neurología de l'Hospital Clínic.

Veure pòster

Abstract en anglès

An increasing amount of scientific data on the pathogenic events and time-course of Alzheimer's disease (AD) suggest that several years before clinical symptoms appear neuropathological changes are already present. These brain biological changes can now be determined and assessed longitudinally by CSF and neuroimaging markers. The need to study these early events in the time course of the disease has driven the genesis of observational cohorts of healthy middle age subjects potentially at risk.

On the other hand, the implementation of biomarkers for identifying AD pathology has created an opportunity to intervene pharmacologically at earlier stages. As a response global worldwide initiatives have emerged to intervene in the preclinical and predementia stages, also aiming to solve several important issues, like the fact that these trials are conducted in cognitively normal people, who are not typically in contact with clinical services for memory problems, and maximize efficiency to obtain a clinical signal and develop sensitive outcomes for tracking early decline through new trial designs.

In this talk, I will be presenting data that shows structural and functional changes in the preclinical stage of AD and the impact of the new conceptualization on new studies design.

CV breu

El Dr. José L. Molinuevo (MD, PhD), neuròleg, centra les seves activitats clíniques i d'investigació en malalties neurodegeneratives, sobretot la malaltia d'Alzheimer i trastorns relacionats. La seva llicenciatura es va realitzar a la Universitat de València, la seva formació en neurologia a l'Hospital Clínic de Barcelona, i el seu doctorat en la malaltia de Pàrkinson, a la Universitat de Barcelona. Avui en dia, està dirigint la unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius a l'Hospital Clínic de Barcelona, que inclou un programa d'assessorament genètic per a demències monogèniques (PICOGEN), i és el director científic del entre de recerca de BarcelonaBeta Brain Research Centre de la Fundació Pasqual Maragall.

Molinuevo és un investigador de l'IDIBAPS, membre del Consorci Europeu de la Malaltia d'Alzheimer (per a estudis terapèutics i d'intervenció), del panell de demència de l'Associació Europea de Neurologia, de la Iniciativa de Normalització de Biomarcadors d'Alzheimer (ABSI), coordinador espanyol del BIOMARKAPD de la Programació Conjunta sobre Malalties Neurodegeneratives, i forma part del Grup Internacional de Treball per al desenvolupament de nous criteris de recerca. És l'investigador principal o co-investigador de múltiples assajos clínics i estudis de recerca sobre l'Alzheimer, ha publicat més de 190 articles científics internacionals, diversos llibres i més de 20 capítols de llibres sobre malalties neurodegeneratives. Va formar part de la junta directiva de la Societat Espanyola de Neurologia des de 2000 fins a 2002, ha coordinat el grup científic de demència 2006-2008 i va ser guardonat amb el premi científic 2010 sobre Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia.

Tots els actes

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte