IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies

 • 02/08/2016 - Nota de premsa

  Un estudi investiga per primera vegada la regulació dels gens en un primat hibernant

  Un treball en el que han participat l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) el Duke Lemur Center i la Universitat de Duke, estudia per primera vegada la regulació dels gens en primats hibernats. El primat que han estudiat és el lèmur nan de cua gruixuda (Cheirogaleus medius). Aquesta és una espècie excepcional i molt poc estudiada, ja que és l’únic primat capaç d’hibernar, subsistint amb els lípids que ha emmagatzemat a la cua durant la resta de l’any. El projecte, a més, és un dels pocs treballs sobre la hibernació que utilitza una tècnica moderna anomenada RNAseq que permet veure a nivell global quins gens s'estan expressant i quantificar-los. Són les primeres dades genòmiques que existeixen per a aquesta espècie. El fet de que puguem estudiar primats, que són molt més propers a nosaltres que altres espècies hibernants, augmenta les probabilitats de que a llarg termini els descobriments puguin ser traslladats a humans.

  Més informació "Un estudi investiga per primera vegada la regulació dels gens en un primat hibernant"

 • 29/07/2016 - Nota de premsa

  L’IMIM participa en el primer gran assaig de codi obert de descobriment de fàrmacs

  La prestigiosa revista PLoS Pathogens acaba de publicar un article sobre els resultats del projecte Malaria Box, una iniciativa de Medicines for Malaria Venture que ha facilitat l’accés obert a noves famílies de molècules amb activitat antimalàrica de forma gratuïta a 200 laboratoris de 30 països. L’objectiu del projecte és incentivar el descobriment de noves possibilitats farmacològiques per lluitar contra les malalties desateses i d’altres patologies, i de moment, ja ha possibilitat l’inici de més d’una dotzena de projectes de desenvolupament de nous fàrmacs en diferents patologies. El grup de recerca en Farmacologia de Sistemes de l’IMIM ha estat l’únic participant català en aquest extens estudi en el que també han participat tres altres centres de l’Estat espanyol a Euskadi (BIOBIDE), Galícia (Universidad de Santiago de Compostela) i Madrid (GlaxoSmithKline R&D).

  Més informació "L’IMIM participa en el primer gran assaig de codi obert de descobriment de fàrmacs"

 • 15/07/2016 - Informació general

  Jordi Mestres membre del Scientific Advisory Board del portal Chemical Probes

  Recentment el Dr Jordi Mestres, coordinador del grup de recerca en Farmacologia de Sistemes de l’IMIM ha estat escollit membre del Scientific Advisory Board del portal Chemical Probes, una eina accessible des d'internet i gratuïta que permet als investigadors, abans de començar una recerca, buscar la sonda química més apropiada per al seu projecte. Les sondes químiques o chemical probes, són unes molècules molt petites que interaccionen amb múltiples proteïnes i que tenen un impacte molt gran en la recerca biomèdica ja que si són de baixa qualitat, poden generar resultats científics erronis. Conèixer la interacció d’aquestes petites molècules, és clau en el desenvolupament de fàrmacs més eficients i segurs. Aquest innovador portal recomana als investigadors sondes químiques basades en les aportacions del Scientific Advisory Board, un grup d’experts en el camp de la biologia química, medicina química, farmacologia i camps relacionats, que estan qualificats per determinar les millors sondes químiques disponibles i establir pautes adequades per a la seva utilització.

  Més informació "Jordi Mestres membre del Scientific Advisory Board del portal Chemical Probes"

 • 15/06/2016 - Nota de premsa

  Neix la web del BIB per donar visibilitat al potencial bioinformàtic de Catalunya

  L'Associació Bioinformatics Barcelona (BIB) llança la web www.bioinformaticsbarcelona.eu que pretén ser una referència dins del sector bioinformàtic a nivell nacional i internacional, i convertir-se en la plataforma de comunicació i interacció entre els socis que la integren. D'aquesta manera, l'associació potencia la seva presència digital per convertir-se en punt de trobada facilitador d'iniciatives i think tank de la comunitat bioinformàtica. El portal compta amb seccions dedicades a donar informació sobre els socis i cadascun dels seus grups de recerca en el camp de la bioinformàtica, formació i cursos, ofertes de treball i pràctiques, notícies, activitats i clipping de premsa, a més d'un espai específic d'informació relativa a l'associació. La web pretén impulsar la visibilitat internacional del potencial bioinformàtic del que disposem, i que mitjançant la col·laboració entre els socis i amb agents externs es potenciïn les sinergies que permetin aconseguir fites cada vegada més ambicioses.

  Més informació "Neix la web del BIB per donar visibilitat al potencial bioinformàtic de Catalunya"

 • 26/05/2016 - Informació institucional

  L’innovador projecte europeu eTOX llança un video de presentació

  El projecte eTOX té com a objectiu desenvolupar una base de dades de seguretat de medicaments de la indústria farmacèutica amb informes de toxicologia i dades de toxicologia públiques, estratègies innovadores en silico i noves eines de programari per predir millor els perfils toxicològics de molècules petites en les primeres etapes de la línia de desenvolupament de fàrmacs. El projecte eTOX està finançat per IMI-JU, una associació única entre la Comunitat Europea i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA) i està coordinat per Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM. i director del GRIB (IMIM/UPF).

  Més informació "L’innovador projecte europeu eTOX llança un video de presentació"

 • 08/03/2016 - Informació institucional

  L’IMIM convidat a participar al Saló de l’Ensenyament amb un taller de Bioinformàtica

  El proper dijous 10 de març de 16 a 18 hores, en el marc de l’Espai Ciència del Salo de l’Ensenyament, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) realitzarà una activitat de Bioinformàtica adreçada als alumnes d’entre 16 i 18 anys que visiten el Saló de l’Ensenyament. L’activitat, liderada per Will Blevins, investigador del Grup de Recerca en Genòmica Evolutiva, té per objectiu despertar la curiositat sobre aquest camp de la ciència i explicar als visitants algunes de les interessants aplicacions que té la bioinformàtica. L’Espai Ciència és una iniciativa organitzada des de fa vuit anys per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb la col·laboració de Fira de Barcelona. L'espai inclou diversos estands d'universitats, centres de recerca i altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que ofereixen un programa continu d'activitats divulgatives i experiments científics, lúdics i interactius durant tots els dies de celebració del certamen.

  Més informació "L’IMIM convidat a participar al Saló de l’Ensenyament amb un taller de Bioinformàtica"

 • 07/03/2016 - Acte

  Reunió del projecte europeu eTOX

  eTOX és un projecte europeu coordinat pel Ferran Sanz, director del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM que té com a objectiu desenvolupar una base de dades de seguretat de medicaments a través d’informes de toxicologia i dades de toxicologia públiques de la indústria farmacèutica, estratègies innovadores en silico i noves eines de programari per predir millor els perfils toxicològics de molècules petites en les primeres etapes de la línia de desenvolupament de fàrmacs. El projecte eTOX està finançat per Innovative Medicines Initiative Joint Undertaking (IMI-JU), una associació única entre la Comunitat Europea i la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA). Aquest serà el segón Hackathon i es portarà a terme del 7 al 10 de març a les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

  Més informació "Reunió del projecte europeu eTOX"

 • 01/03/2016 - Nota de premsa

  Regular els lípids de les membranes neuronals podria ser clau en Alzheimer i Parkinson

  Un estudi publicat a la prestigiosa revista Scientific Reports del grup Nature ha demostrat per primera vegada, usant eines computacionals, que els lípids poliinsaturats poden alterar la velocitat d'unió de dos tipus de receptors involucrats en algunes malalties del sistema nerviós. El treball ha estat liderat per investigadors del Programa de recerca en informàtica biomèdica de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) i de la Universitat Pompeu Fabra i investigadors de la Universitat de Tampere (Finlàndia) i ha comptat amb la participació d'investigadors de la Universitat de Barcelona. Mitjançant simulacions moleculars d'última generació, el que vindrien a ser com "microscopis computacionals", els investigadors han demostrat que una disminució de lípids poliinsaturats en les membranes neuronals, com succeeix en els malalts de Parkinson o Alzheimer, afecta directament la velocitat d'unió dels receptors de dopamina i adenosina. 

  Més informació "Regular els lípids de les membranes neuronals podria ser clau en Alzheimer i Parkinson"

 • 11/01/2016 - Nota de premsa

  Demostren que la formació de nous gens és un procés continu que permet adquirir noves funcions durant l’evolució

  Un treball que acaba de publicar-se a la revista Plos Genetics ha descobert que guanyar nous gens durant l’evolució és un procés molt més frequent del que s’havia pensat fins ara. S’ha observat que existeixen centenars de gens que podrien ser únics dels humans, i quelcom semblant passa amb els ximpanzés. Alguns d’aquests gens resultaran útils per l’organisme i la resta desapareixeran amb el temps. El treball ha estat liderat per Mar Albà, investigadora ICREA de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i Jorge Ruiz-Orera, investigador del mateix grup, amb la col·laboració d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Fa un temps es pensava que tots els gens nous s'originaven a partir d'altres gens, per exemple a partir de duplicacions de gens ja existents. Però recentment s’ha vist que hi ha determinats gens, els anomenats gens de novo, que s’originen en regions genòmiques que no contenen prèviament cap gen. Segons Mar Albà “Aquest treball ha mostrat que la formació de motius de DNA, per l'acumulació de mutacions a l'atzar, hauria estat determinant per a l'aparició dels nous gens”. Els motius de DNA són uns elements que activen l’expressió dels gens. 

  Més informació "Demostren que la formació de nous gens és un procés continu que permet adquirir noves funcions durant l’evolució"

 • 13/11/2015 - Nota de premsa

  EU-ToxRisk: un projecte europeu líder en l’avaluació del risc i toxicitat de l’exposició a medicaments i productes químics

  Un consorci internacional de 39 organitzacions associades serà finançat per la Comissió Europea, a través del programa Horizon 2020, per treballar en la integració de nous conceptes per a l'avaluació legal de la seguretat química. Aquests nous conceptes impliquen innovadors mètodes in vitro sense animals i tecnologies computacionals in silico per traduir el coneixement obtingut sobre el mecanisme molecular de la toxicitat en estratègies d’assajos de seguretat. L’objectiu final és oferir assajos d'avaluació del risc i perill de químics que siguin fiables i que no utilitzin animals. Coordinat per Bob van de Water, catedràtic de Toxicologia a la Universitat de Leiden (Països Baixos), EU-ToxRisk busca convertir-se en el líder europeu en avaluació de la seguretat química sense utilitzar animals.

  Més informació "EU-ToxRisk: un projecte europeu líder en l’avaluació del risc i toxicitat de l’exposició a medicaments i productes químics"

© Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques Nota legal | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte