Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies / Informació institucional

  • 24/02/2023 - Informació institucional

    Nou Grup de recerca en Genòmica Comparada i Funcional a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques

    El lidera el Dr. Mario Cáceres, investigador ICREA que s'incorpora a l'IMIM-Hospital del Mar dins el seu programa d'atracció de talent. El grup es focalitza en l'aplicació de les últimes tècniques en el camp de la genòmica per analitzar la relació entre els canvis al genoma i diversos camps de la salut. El Dr. Mario Cáceres s'incorpora a l'IMIM-Hospital del Mar encapçalant un nou grup de recerca, el Grup de recerca en Genòmica Comparada i Funcional. L'arribada del Dr. Cáceres Aguilar, investigador ICREA, s'ha produït gràcies al programa d'atracció de talent posat en marxa a la institució per potenciar la recerca que s'hi porta a terme amb investigadors de primer nivell.

    Més informació "Nou Grup de recerca en Genòmica Comparada i Funcional a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques"

  • 22/12/2022 - Informació institucional

    L’EMA selecciona l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar per ser soci de dades de la xarxa de dades DARWIN EU®

    L'Agència Europea de Medicaments selecciona l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar per ser soci de dades de la xarxa de dades DARWIN EU®, una xarxa federada a tota la Unió Europea de bases de dades observacionals d'alta qualitat a Europa, que ofereix experiència i serveis per donar suport a la presa de decisions normatives al llarg del cicle de vida dels medicaments. L'Hospital del Mar i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) són un dels primers vuit centres europeus seleccionats per participar en el projecte DARWIN EU® de la Unió Europea per a portar terme estudis multicèntrics sobre medicaments. Les dades disponibles d'aquests socis s'utilitzaran per a estudis per generar evidència del món real que donarà suport a les avaluacions científiques i a la presa de decisions reguladores.

    Més informació "L’EMA selecciona l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i l'Hospital del Mar per ser soci de dades de la xarxa de dades DARWIN EU®"

  • 04/05/2022 - Informació institucional

    L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques rep una ajuda europea de 2,5 milions d’euros per ampliar el coneixement del genoma humà

    El Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l'IMIM-Hospital del Mar, ha rebut una de les ajudes del Consell Europeu de Recerca (ERC) per al projecte NovoGenePop, el ERC Advanced Grant Entre els 253 investigadors seleccionats, només n'hi ha tretze de l'Estat. El projecte de l'IMIM-Hospital del Mar, l'únic centre de recerca biomèdica seleccionat a Espanya, desenvoluparà eines bioinformàtiques per identificar gens que són específics de determinats individus o poblacions. D'aquesta manera, es pot obrir la porta a accelerar la recerca en camps com el càncer o malalties hereditàries En total, les ERC Advanced Grants han repartit 624 milions d'euros entre 253 investigadors europeus. Aquesta és la quarta ajuda d'aquest tipus que rep l'IMIM-Hospital del Mar en els últims anys

    Més informació "L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques rep una ajuda europea de 2,5 milions d’euros per ampliar el coneixement del genoma humà"

  • 18/08/2020 - Informació institucional

    Nature Methods selecciona a Jana Selent com autora destacada del mes d’agost

    La Dra. Jana Selent, coordinadora del Grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G (GPCR drug discovery Group) de l’IMIM ha estat seleccionada com a autora destacada de l'edició del mes d'agost a la revista Nature Methods. Recentment, el Grup de la Dra. Selent ha publicat el seu últim article GPCRmd uncovers the dynamics of the 3D-GPCRome en aquesta revista on presenta una nova eina per estudiar un dels elements essencials per a la senyalització cel·lular, els receptors acoblats a proteïna G (GPCRs) que són diana de gairebé el 40% dels fàrmacs actuals. Aquesta eina, la plataforma GPCRmd, ens ajudarà a comprendre millor el funcionament d'aquests receptors, esencials a l'hora de transmetre senyals a l'interior de la cèl·lula. El disseny d'aquesta eina s'ha pogut realitzar gràcies a un consorci format per 23 institucions de 10 països d'Europa i dels Estats Units, liderat pel grup de la Dra. Jana Selent, en el que hi han contribuït també de forma destacada investigadors de l'Institut Paul Scherrer (PSI) de Suïssa i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

    Més informació "Nature Methods selecciona a Jana Selent com autora destacada del mes d’agost"

  • 03/07/2018 - Informació institucional

    Jordi Mestres admès com a Fellow de la Royal Society of Chemistry

    Amb data 8 de Juny el Dr. Jordi Mestres, coordinador del Grup de recerca en Farmacologia de Sistemes de l'IMIM, ha estat admès com a Fellow de la Royal Society of Chemistry del Regne Unit. Assolir aquest estatus és una fita important en la carrera d'un investigador ja que és un indicador de qualitat científica i un dels reconeixements més importants atorgat a un químic. La Royal Society of Chemistry és una organització sense ànim de lucre amb més de 54.000 membres a nivell mundial i 175 anys d'història que té per objectiu avançar en l'excel·lència de les ciències químiques invertint en l'educació de generacions futures, creant i mantenint estàndards, fomentant la innovació i assessorant governs. Per ser admès com a membre cal tenir com a mínim 5 anys d'experiència professional i que la tasca realitzada hagi tingut un gran impacte en el camp de la Química contribuint notablement en l'avenç de les ciències químiques. "Estic absolutament encantat i honorat per haver estat admès com a Fellow de la Royal Society of Chemisty i passar a formar part del grup selecte de científics que han fet contribucions importants en el camp de la química", ha expressat Mestres. "Agraeixo profundament a la Royal Society of Chemistry aquest reconeixement que m'omple de satisfacció i m'encoratja a perseguir objectius més ambiciosos i assolir noves fites", ha afegit l'investigador.

    Més informació "Jordi Mestres admès com a Fellow de la Royal Society of Chemistry"

  • 19/04/2018 - Informació institucional

    La 3a Jornada Europea de Bioinformàtica Traslacional reuneix a més de 130 experts

    La 3a Jornada Europea de Bioinformàtica Traslacional (ECTB2018) es va celebrar del 16 al 17 d'abril al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i va comptar amb l'assistència de més de 130 científics, desenvolupadors i empresaris europeus interessats a traslladar la recerca en genòmica i bioinformática als serveis de salut. L'esdeveniment va tenir com a objectiu brindar als participants una experiència única i un fòrum per discutir nous resultats científics en l'àmbit de la bioinformàtica traslacional. La jornada va reunir a científics capdavanters a l'àrea que van destacar en les seves presentacions els recents avanços a les tecnologies de la informació que estan facilitant la recerca traslacional i la medicina de precisió. Alguns dels temes abordats van ser la integració i l'anàlisi del Big Data, la medicina personalitzada, iniciatives de seqüenciació del genoma, etc., impartits per científics d'Europa, Canadà i EE. UU.

    Més informació "La 3a Jornada Europea de Bioinformàtica Traslacional reuneix a més de 130 experts"

  • 16/10/2017 - Informació institucional

    Innovació oberta per millorar l'avaluació de la seguretat dels medicaments

    L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) acaben de publicar un comentari a la prestigiosa revista científica Nature Reviews Drug Discovery on es mostren els excel·lents resultats del projecte eTOX, un projecte que ha permès un nou model de col·laboració de les indústries farmacèutiques entre sí i també entre aquestes i el món acadèmic, mitjançant la compartició de dades i coneixements per tal de millorar l'avaluació toxicològica dels fàrmacs. Més enllà dels resultats obtinguts, que són extremadament valuosos, el projecte és un model d'innovació oberta -Open Innovation- on diferents actors públics i privats s'alien i col·laboren activament. A més, s'ha confirmat l'enorme valor de les dades obtingudes en els estudis regulatoris duts a terme per la indústria farmacèutica i s'ha constatat que explotar aquestes dades requereix d’un esforç significatiu en termes d'extracció, estandardització i integració.

    Més informació "Innovació oberta per millorar l'avaluació de la seguretat dels medicaments"

  • 09/05/2017 - Informació institucional

    Com es troben unes proteïnes amb les altres per formar complexos de senyalització?

    Un treball dirigit per Jana Selent, coordinadora del grup de recerca en descobriment de fàrmacs basats en receptors acoblats a proteïnes G del GRIB (IMIM-UPF) i Martha Sommer investigadora de l’Institut de Física Mèdica i Biofísica de la Facultat de Medicina a l'Hospital Charité de Berlín, ha estudiat com els receptors acoblats a proteïnes G (GPCRs) i una família de proteïnes anomenades arrestina formen complexos de proteïnes de senyalització intracel·lular. L’estudi s’ha publicat a la revista Nature Communications. La família de proteïnes GPCR són unes proteïnes de membrana que estan regulades per una petita família de proteïnes anomenades arrestina. Les GPCR són un tipus de dianes importants per gairebé la meitat dels medicaments receptats avui en dia, ja que participa en molts processos sensorials i neuronals. La formació de complexos amb proteïnes de senyalització intracel·lulars com ara l’arrestina és crucial per a molts processos que tenen lloc en el nostre cos. En aquest context, l'estudi publicat identifica, mitjançant la combinació de simulacions computacionals i espectroscòpia de fluorescència, un nou punt d’ancoratge de l’arrestina a la membrana prèviament desconegut que és clau per a la interacció GPCR-arrestina i per tant de gran importància per a molts d’aquests processos.

    Més informació "Com es troben unes proteïnes amb les altres per formar complexos de senyalització?"

  • 02/03/2017 - Informació institucional

    Chemotargets, una de les cinc Biotechs destacades al BIO Europe Spring 2017

    Del 20 al 22 de març tindrà lloc a Barcelona la conferència de partnering més important d’Europa del sector biotecnològic i farmacèutic. L’objectiu d’aquesta conferència internacional és reunir a empreses farmacèutiques, biotecnològiques i financeres per tal de formar aliances i associacions destinades a aconseguir un interès comú. S’espera que participin més de 1.400 empreses de 45 països i que compti amb més de 2.400 assistents. En aquesta edició, Chemotargets, l’spin off de l’IMIM dedicada a desenvolupar software per predir el mecanisme d’acció i seguretat de nous fàrmacs, dirigida pel Dr. Jordi Mestres, coordinador del Grup de Recerca en Farmacologia de Sistemes del GRIB (IMIM-UPF), és una de les 5 empreses biotecnològiques de Barcelona convidades a participar-hi.

    Més informació "Chemotargets, una de les cinc Biotechs destacades al BIO Europe Spring 2017"

  • 24/01/2017 - Informació institucional

    Setze milions d’euros d’injecció econòmica per a la investigació de les reaccions adverses a medicaments

    S’ha posat en marxa un nou projecte de recerca europeu, el TransQST (Translational Quantitative Systems Toxicology) finançat amb 16 milions d’euros, que té per objectiu millorar la comprensió dels efectes adversos als medicaments i la seva seguretat, proporcionant metodologies i software innovadors per al modelatge de sistemes toxicològics. Hi participa el grup de recerca en Informàtica Biomèdica Integrada de l’IMIM (GRIB, IMIM-UPF), coordinat per Laura Furlong i Ferran Sanz. Les reaccions adverses als medicaments són els seus efectes secundaris no desitjats i impliquen costos importants en termes de morbiditat, mortalitat i hospitalització de pacients. TransQST té una durada de cinc anys, i té com objectiu desenvolupar nous mètodes computacionals utilitzant les millors dades disponibles dels àmbits públic i privat per abordar el problemes del desenvolupament segur de medicaments. està finançat per l’Innovative Medicines Initiative 2 Joint Undertakint (IMI 2), una iniciativa pública-privada europea que pretén accelerar el desenvolupament de medicaments més eficaços i segurs per als pacients.

    Més informació "Setze milions d’euros d’injecció econòmica per a la investigació de les reaccions adverses a medicaments"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte