Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

09/02/2021 - Informació general

Anna Bigas, nova Vicedirectora de Recerca Preclínica de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras

La doctora Bigas és investigadora de l’IMIM i una referència internacional en l'estudi de la generació i renovació de cèl·lules mare i el seu paper en els processos cancerosos. 

La Dra. Bigas s'ha incorporat com a Vicedirectora de Recerca Preclínica de l'Institut Josep Carreras, tot i mantenint la seva vinculació a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), on lidera el grup de Cèl·lules Mare i Càncer. La nova responsabilitat que la Dra. Bigas assumeix servirà per potenciar la coordinació entre tots els grups de l'institut que fan recerca básica i translacional, buscant sinergies entre els mateixos i optimitzant la seva investigació, a més de per potenciar la ja existent col·laboració entre els professionals del nostre institut i els de l'IMIM.

En els últims deu anys, com a cap del grup de Cèl·lules Mare i Càncer, ha estudiat els processos moleculars i fisiològics de les cèl·lules mare en diferents teixits, per tal de traçar similituds amb l'aparició i progressió de processos cancerosos. En particular, la seva recerca es centra en l'estudi de les cèl·lules mare hematopoètiques, encarregades de la formació de les cèl·lules de la sang, per tal de comprendre el procés de la leucèmia i desenvolupar estratègies per a lluitar-hi.

Actualment, el seu grup de recerca treballa en la identificació de perfils epigenètics i d'expressió gènica, que permetin descobrir noves dianes terapèutiques encara no explotades clínicament.

Trajectòria de recerca

La Dr. Bigas és doctora en biologia cel·lular, per la Universitat de Barcelona, on va iniciar la seva recerca en la generació i renovació de cèl·lules mare. Durant els anys 90, va desenvolupar la seva carrera com a investigadora postdoctoral al Fred Hutchinson Cancer Research Center (Seattle, EUA) on va identificar el paper de la via de senyalització Notch durant la diferenciació hematopoètica. Posteriorment, va crear el seu propi grup de recerca a l'Institut de Recerca Oncològica (IRO/IDIBELL), on va intensificar l'estudi de les vies de senyalització Notch, Wnt i NFkB i els seus mecanismes moleculars, implicats en la regulació del sistema hematopoètic i la seva transformació oncogènica (1997-2008). Des de 2009 lidera el grup de Cèl·lules Mare i Càncer a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

En l'actualitat, la Dra. Bigas és Directora Científica del CIBERONC (Institut de Salut Carlos III) on coordina activitats de recerca col.laborativa en càncer de 50 grups d'investigació distribuïts per tot l'estat. A més és membre de la direcció de la International Society of Experimental Hematology (ISEH) i membre de la Asociación Española de Hematología y Hemoterapia (AEHH), la European Hematology Association (EHA) y la Asociación Española de Investigación sobre el Cáncer (ASEICA). Per la seva rellevància internacional, exerceix de revisora del European Research Council (ERC) i els Consells d'Investigació de Finlàndia i Lituània. A més, exerceix ocasionalment de revisora pel Consell d'Investigació  de Noruega, el Medical Research Council del Regne Unit, l'Agència Nacional de Recerca de França i el Ministeri de Ciència d'Israel.

Imatge: Dra. Anna Bigas. Font: IMIM.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte