Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/01/2022 - Informació general

La radioteràpia intraoperatòria parcial en càncer de mama, més ben valorada per les pacients

La tècnica obté bons resultats en termes de toxicitat, preservació de l'aparença física i valoració per part de les pacients, quan s'utilitza per irradiar de forma parcial el pit, en comparació amb la seva utilització en combinació amb la irradiació completa de la mama fraccionada en grans dosis.

Les pacients amb càncer de mama tractat en un estadi precoç valoren de forma més positiva el tractament amb radioteràpia intraoperatòria parcial de la mama, que l'abordatge amb la mateixa tècnica en combinació amb la irradiació completa del pit dividida en grans dosis. Així ho destaca un estudi liderat pels serveis d'Oncologia Radioteràpica i de la Unitat Funcional de Patologia Mamària de l'Hospital del Mar i investigadors del Grup de Recerca en Oncologia Radioteràpica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques que ha publicat la revista Clinical and Translational Oncology. La radioteràpia intraoperatòria consisteix a irradiar directament la zona afectada pel tumor en el mateix quiròfan i durant la intervenció per a extreure'l.

L'estudi ha analitzat els resultats del tractament de vuitanta pacients amb aquests dos tipus d'abordatge. 31 van rebre només radioteràpia intraoperatòria de forma parcial a la mama i la resta una combinació d'aquesta tècnica amb la irradiació completa del pit dividida en grans dosis. Només les dones incloses en aquest segon grup van patir efectes secundaris per la toxicitat del tractament, tot i no ser greus. Pel que fa als resultats de preservació de l'aparença física, la majoria de les pacients feien una bona valoració dels dos abordatges.

Per contra, sí que hi havia diferències significatives a l'hora de valorar-les amb relació al benestar psicosocial i a toxicitat induïda per la radiació, amb millors puntuacions per a la radioteràpia intraoperatòria amb irradiació parcial. Això porta als autors de l'estudi a apuntar que aquest abordatge és millor tolerat i valorat i presenta menys toxicitat, així millors resultats en el manteniment de l'aparença física.

Aquest tipus d'abordatge, que es porta a terme a l'Hospital del Mar des de l'any 2018, permet tractar les pacients directament al quiròfan i estalviar tractaments posteriors i visites al centre hospitalari. També limita el risc d'irradiació a altres òrgans propers a la zona afectada.

Article de referència

Li, X., Sanz, J., Argudo, N. et al. Intraoperative irradiation in breast cancer: preliminary results in 80 patients as partial breast irradiation or anticipated boost prior to hypo-fractionated whole breast irradiation. Clin Transl Oncol (2021). https://doi.org/10.1007/s12094-021-02728-0

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte