Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/05/2019 - Nota de premsa

L’edat d’inici en el tabaquisme es relaciona amb l’augment de la mortalitat dels fumadors

Cada any que s’avança l’edat d’inici de consum de tabac, s’incrementa un 4% el risc de morir en els pròxims 7 anys

Una persona que comenci a fumar als 12 anys té més risc de  mortalitat i de patir una malaltia cardiovascular que una que ho hagi fet a partir dels 18. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), metges de l'Hospital del Mar i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV). L'estudi el publica la revista Preventive Medicine

El treball l'han liderat el Dr. Roberto Elosua, coordinador del Grup d'Epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM, el Dr. Jaume Marrugat, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública d'aquesta institució i el Dr. Albert Clarà, cap del Servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital del Mar. En ell s'ha seguit durant més de 7 anys a un grup de 4.499 persones adultes, amb edats entre els 25 i els 79 anys, de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), fumadores o que havien fumat (es repartien gairebé al 50% entre els dos grups). S'ha analitzat si durant aquest període han desenvolupat una malaltia cardiovascular, han mort per aquest motiu o per qualsevol altre motiu.

Segons les dades del seguiment, durant aquests 7 anys van morir 361 persones i 210 van presentar una malaltia cardiovascular, com ara un infart de miocardi, angina de pit o ictus cerebral. Com destaca el Dr. Elosua, últim signant de l'estudi, "hem observat que, per cada any de precocitat a l'inici del consum de tabac, el risc de mortalitat s'incrementa un 4%, és a dir, una persona adulta que va començar a fumar als 12 anys, té un 4% més de possibilitats de morir en els pròxims 7 anys que una persona que va començar a fumar als 13, i aquesta, un 4% més de risc que una altra que va començar a fumar als 14".

D’esquerra a dreta Roberto Elosua, Albert Clarà i Jaume Marrugat

Més risc de malaltia cardiovascular

El Dr. Albert Clarà explica que "aquest excés de risc és especialment important en aquelles persones que van començar a fumar abans dels 12 anys, i afecta sobretot al risc de presentar malalties cardiovasculars". De fet, cada any que s'avança l'edat d'inici del consum de tabac s'incrementa un 4% el risc de morir per qualsevol causa. Si ens fixem en les malalties cardiovasculars, aquest increment del risc és especialment important si es comença a fumar abans dels 12 anys. Els investigadors creuen que el sistema cardiovascular és especialment sensible als efectes tòxics del tabac a aquestes edats.

Evitar el consum de tabac entre els més joves

Les dades de l'estudi reforcen el treball per evitar que els més joves comencin a fumar. El Dr. Jaume Marrugat destaca "la importància de seguir lluitant contra el consum de tabac, especialment a les edats primerenques de la vida". De fet, dos de cada tres fumadors a Europa s'inicien a l'hàbit abans dels 18 anys, amb una edat mitjana de 16,6 anys. A l'Estat, l'edat mitjana d'inici de consum de tabac és més baixa, als 14,6 anys. A més, aproximadament el 9% de la població entre 14 i 18 anys fuma.

Els fumadors tenen el doble de risc de malaltia coronària i ictus respecte als no fumadors. Aquest risc és encara més gran en els casos d'ateroesclerosis a les cames. També és un factor de risc en altres patologies, com la nefropatia, isquèmia intestinal, dissecció aòrtica i càncer. A més, l'inici precoç del consum de tabac està associat a desordres psiquiàtrics, asma, càncer de pulmó i altres malalties.

El projecte actual ha estat finançat amb ajuts del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002/16/00088) de la Generalitat i el CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) de l'Instituto de Salud Carlos III.

Article de referència

Fa-Binefa M, Clará A, Pérez-Fernández S, Grau M, Dégano IR, Marti-Lluch R, Ramos R, Marrugat J, Elosua R. Early smoking-onset age and risk of cardiovascular disease and mortality. Preventive Medicine 2019; May 2. pii: S0091-7435(19)30161-6. doi: 10.1016/j.ypmed.2019.04.022.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte