Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

31/01/2018 - Informació institucional

Una recerca de Joaquim Bellmunt, director de l’IMIM, escollida per la Societat Americana d’Oncologia Clínica com un dels avenços més importants de l’any en càncer

La recerca es va publicar al New England Journal of Medicine

La demostració que la immunoteràpia és més eficaç que la quimioteràpia en el càncer de bufeta avançat quan el tractament quimioteràpic amb cisplatí ja no funciona, ha estat escollida com un dels avenços més importants del 2017 en oncologia per la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO). Els resultats, que van ser publicats el mes de febrer de 2017 al New England Journal of Medicine, són el fruit d’un estudi a 29 països liderat pel Dr. Joaquim Bellmunt que es va coordinar des del Dana Farber Cancer Institute de Boston, on en aquell moment ell era cap de l’àrea de càncer genitourinari.

Ha estat la primera vegada que s’ha aconseguit perllongar d‘una manera significativa la supervivència dels malalts en aquest tipus de situació. Aquest tractament millora a més la qualitat de vida dels pacients respecte al tractament amb quimioteràpia. L’estudi en fase III s’ha convertit així en un treball de referència, atès que feia més de vint anys que no hi havia avenços significatius en els tractaments per al càncer de bufeta quan la primera opció havia deixat de funcionar. Els resultats van proporcionar evidència per a l’ús de Pembrolizumab, un fàrmac immunoteràpic, com a nou estàndard de tractament per al càncer de bufeta avançat, com ja també ha estat demostrat per a altres tipus de tumor com el melanoma i el càncer de pulmó.

Els resultats de l’assaig van demostrar que els pacients tractats amb immunoteràpia amb el fàrmac denominat Pembrolizumab, tenien una major supervivència global, amb menys efectes secundaris i millor qualitat de vida, en contrast amb els pacients tractats amb quimioteràpia. La mitjana de supervivència global va ser de 10,3 mesos amb Pembrolizumab, i de 7,4 mesos amb la quimioteràpia”, explica el Dr. Joaquim Bellmunt.

La immunoteràpia ha canviat el paradigma del tractament per al càncer de bufeta i aquest estudi ha estat la base per a l’inici de nous estudis en el tractament d’aquest tipus de càncer, com per exemple estudis de combinació, que busquen millorar encara més els resultats obtinguts.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte