Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

08/04/2016 - Informació general

L’IMIM participa en el major estudi internacional sobre diabetis

El grups d’epidemiologia i genètica cardiovascular i epidemiologia clínica i molecular del càncer de l’IMIM han participat en l’estudi

Un estudi liderat per científics de l'Imperial College de Londres, publicat a la revista Lancet, en el que hi han participat institucions d’arreu del mon entre elles l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques), ha comparat els nivells de diabetis d’homes i dones durant els anys 1980 i 2014. Els prop de 500 investigadors que hi ha participat, han estudiat les dades de 4,4 milions d’adults i han creat mapes interactius i altres elements visuals que mostren les dades per a cada país.

La diabetis és una malaltia crònica que s’origina perquè el pàncrees no sintetitza la quantitat d’insulina que el cos necessita i per tant la persona no és capaç de regular els nivells de sucre en sang, això fa que hi hagi un augment del risc de malalties del cor, del ronyó, pèrdua de visió etc.

Aquesta malaltia cada vegada és més comú degut a l’envelliment de la població. Els investigadors han vist que en els últims 35 anys, la diabetis gairebé s’ha doblat a nivell global entre els homes passant d’un 4,3 % el 1980 al 9% el 2014. Pel que fa a les dones d’un 5% s’ha passat a un 7,9%. Aquest creixement es tradueix en 422 milions de persones a nivell mundial amb diabetis l’any 2014, el què quasi quadruplica la xifra des de 1980.

El treball ha calculat també el cost anual d’aquesta malaltia comptabilitzant el cost del tractament i la gestió de la malaltia i les seves complicacions. El cost global ha estat de 825 milions de dòlars per any. Els països amb un cost més elevat van ser la Xina (170 $ milers de milions), EUA ($ 105 milions) i l'Índia (73 $ milions). Els autors afegeixen que el càlcul no inclou els dies de treball perduts a causa de la diabetis, el que faria els costos molt més elevats.

Segons els investigadors "Aquesta és la primera vegada que s’ha obtingut una imatge global i tan completa de la diabetis i les dades revelen que la malaltia ha arribat a nivells inassumibles pels sistemes de salut d'alguns països. Cal trobar maneres eficaces per fer front a l'epidèmia mundial d'obesitat que s’ha disparat en els últims anys i que és clau per lluitar contra aquesta malaltia".

A España, el 2014 hi havia 2 milions d’homes i 1,6 milions de dones amb diabetis i la prevalença era d’un 8,5% en homes i un 5,7% en dones. Actualment les xifres han augmentat. Els investigadors expliquen que si les tendències actuals continuen, més de 700 milions d'adults a tot el món es veuran afectats amb diabetis el 2025. 

Article de referència

Worldwide trends in diabetes since 1980: a pooled analysis of 751 population-based studies with 4·4 million participants.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte