Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

3/03/2012 - Nota de premsa

El 31% de la població adulta espanyola pateix síndrome metabòlica

Nota generada per la Sociedad Española de Cardiología (SEC)

La Sociedad Española de Cardiología (SEC) adverteix que el 31% de la població adulta espanyola pateix síndrome metabòlica (SM), una agrupació no casual de diferents factors de risc o alteracions que augmenta la probabilitat de patir diabetis o malaltia cardiovascular associada.

Així es mostra en un article publicat en l'última edició de Revista Española de Cardiología (REC) sobre l'estudi DARIOS. Aquest treball, liderat per l’IMIM (Institut de recerca Hospital del Mar) de Barcelona i finançat mitjançant un ajut no condicionat d’AstraZeneca, s'ha basat en onze estudis poblacionals desenvolupats al nostre país a la primera dècada del segle XXI, en què han participat 24.670 persones d'edats compreses entre els 35 i 74 anys.

Es considera que una persona pateix SM quan presenta tres dels cinc criteris següents: glucèmia elevada, pressió arterial sistòlica o diastòlica elevada, HDL colesterol disminuït, triglicèrids elevats i mesures de perímetre abdominal per sobre dels 102 cm en homes i dels 88 cm en les dones.

"Tots aquests criteris són alguns dels coneguts factors de risc cardiovascular, així, diversos estudis publicats han demostrat que les persones que pateixen síndrome metabòlica tenen el doble de probabilitats de patir una malaltia cardiovascular", destaca el Dr Daniel Fernández-Bergés, membre de la SEC, cardiòleg de l'Hospital Don Benito-Villanueva de Badajoz i un dels autors de l'estudi. "A més, aquesta síndrome també multiplica per 1.5 el risc de mortalitat per qualsevol causa", assegura.

Del total de població estudiada, 7.832 persones patien SM, amb una prevalença superior en homes (32% enfront de 29% en dones). "Un aspecte que ens va cridar l'atenció als investigadors va ser que, tot i que la prevalença era major entre els homes, a partir dels 55 anys, aquesta s'igualava entre ambdós sexes, i a partir dels 64 anys, es duplicava entre les dones", afirma l'especialista. "Aquest fet podria explicar-se per la protecció estrogènica del sexe femení durant l'etapa fèrtil, que desapareix a partir de la menopausa".

Estudi del risc coronari

Un altre aspecte important que ha estudiat DARIOS és el risc coronari a deu anys de les persones amb SM. Així, el risc va ser significativament més gran entre els homes, amb un 8%, que entre les dones, amb un 5%.

Malgrat això, les dones amb SM tenen 2.5 vegades més probabilitats de patir una malaltia cardiovascular en comparació amb les que no pateixen la síndrome. No obstant això, entre els homes, aquesta probabilitat es multiplica únicament per dos.

"Aquestes dades són de vital importància ja que s'ha comprovat que la detecció precoç de SM és molt útil en prevenció primària d'esdeveniments cardiovasculars. Moltes de les persones amb SM fan una vida normal i no tenen consciència que l'efecte sumatori d'aquests factors es tradueix en un augment considerable del risc de presentar una malaltia cardiovascular i / o de desenvolupar diabetis ", avisa el Dr Fernández-Bergés .

Síndrome metabòlica premòrbida

L'estudi DARIOS és el primer que ha actualitzat la prevalença de SM a Espanya seguint la nova definició encunyada per l'OMS de la síndrome metabòlica, i que exclou a tots els individus que ja pateixin o hagin patit alguna malaltia cardiovascular o diabetis.

Així, mitjançant aquesta nova definició, anomenada síndrome metabòlica premòrbida, la prevalença a Espanya se situa en el 26% dels homes i el 24% de les dones

"Aquesta nova definició permet centrar l'ús clínic de la síndrome en la prevenció primària de la diabetis i la malaltia cardiovascular, a més redueix la població diana i la delimita a una edat més jove", conclou el doctor.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte