Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Acord de Transparència sobre l'ús d'animals en experimentació científica

La European Animal Research Association (EARA) està promovent activitats per guanyar la confiança i la compressió dels ciutadans espanyols, europeus i d’altres països sobre els objectius i beneficis derivats de l’ús d’animals en recerca i la regulació i nivells de benestar animal que s’apliquen a aquestes pràctiques. Per donar suport a aquesta iniciativa, més de 106 organitzacions –entre elles l’IMIM- han subscrit un Acord de Transparència sobre l'Ús d'Animals en Experimentació Científica.

Com, quan i perquè es fan servir animals en investigació són preguntes que qualsevol ciutadà es pot preguntar. Per desenvolupar una investigació i innovació responsable i participativa que augmenti el seu impacte en la nostra societat, els centres de recerca, empreses i organitzacions han de respondre a aquestes preguntes. Només d'aquesta manera els ciutadans poden forjar opinions amb fonament per participar en el desenvolupament de la investigació i ciència.

Al Regne Unit molts centres de recerca, universitats, fundacions i organitzacions de pacients tenen una pàgina web dedicada exclusivament a aquest tema. S'hi explica la política del centre sobre l'ús d'animals en investigació, el paper que els models animals juguen en els seus projectes de recerca, les mesures que s'apliquen per reduir l'ús d'animals, la normativa que regula aquestes pràctiques i altres preguntes freqüents . Aquest grau de transparència és producte d'anys de treball en defensa de la investigació que actualment realitza Understanding Animal Research.

Altres països com Alemanya estan pujant al tren de la transparència per fomentar un sistema de recerca sostenible que eviti els problemes derivats de la manca d'informació. L'any passat es va establir Pro-test Germany, la primera plataforma d'investigadors per millorar les comunicacions en aquest camp, i a principis de Setembre de 2016, l'Aliança d'Organitzacions de Recerca, va posar en marxa una pàgina web informativa.

En països com Itàlia, Holanda i França també hi ha iniciatives institucionals o no-governamentals dedicades a promoure un millor enteniment de la ciència en la societat.

Espanya comença a ser conscient que la ciència i la investigació són un motor per a l'economia, el benestar i el desenvolupament de la societat. Cada vegada hi ha més iniciatives per explicar la investigació al ciutadà i infectar-la amb el virus de la ciència. La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) porta des del 2009 donant suport a activitats que fomentin la cultura científica, tecnològica i de la innovació. Els investigadors, molts d'ells finançats amb fons de la Comissió Europea, són per tant conscients del seu deure de compartir els seus coneixements amb la societat i de promoure una actitud participativa.

L’ Acord sobre transparència sobre l'ús d'animals en experimentació científica a Espanya que ha liderat la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) en col·laboració amb l’EARA, va ser presentat el 20 de Setembre de 2016 a Madrid i estableix els passos que els centres de recerca espanyols han de seguir per participar en el debat públic.

Una de les primeres iniciatives portades a terme és un reportatge sobre la recerca en animals anomenat “animales bajo lupa” (http://www.rtve.es/alacarta/videos/repor/repor-animales-bajo-lupa/3931289/) que ha realitzat i emès TVE i en el que han participat de l’IMIM Montserrat Torà, cap dels Serveis Cientificotècnics de l’IMIM i Marta Riera investigadora del grup de recerca en Nefropaties. La col·laboració s’ha realitzat en el marc del Comitè Ètic d’Experimentació Animal del PRBB.

Contacte

Hospital del Mar Research Institute

Tel:
93 316 04 00

Fax:
93 316 04 10

Doctor Aiguader, 88
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte