Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
1 de cada 3 dones necessita un tractament per a l’osteoporosi després de superar un càncer de mama - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

18/10/2016 - Nota de premsa

1 de cada 3 dones necessita un tractament per a l’osteoporosi després de superar un càncer de mama

Dia Mundial del Càncer de Mama i Dia Mundial de l’Osteoporosi, 19 i 20 d’octubre, respectivament

Un grup d’oncòlegs i especialistes en medicina interna de l’Hospital del Mar i investigadors del Programa de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) coordinen des de fa 9 anys un Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama, que acaba d’incloure-hi la pacient número 1.000, i n’han avaluat els beneficis. Aquest programa protegeix la salut òssia de les pacients que han superat un càncer de mama amb receptors hormonals positius –el més freqüent, un 70% dels tumors de mama ho són– i que necessitaran tractaments de manteniment de llarga durada que poden provocar osteoporosi.

Des que es va aprovar l’ús dels inhibidors de l’aromatasa, un fàrmac que s’usa en el tractament adjuvant del càncer de mama amb receptors hormonals positius, l’osteoporosi està en el punt de mira dels experts de l’Hospital del Mar, que en fan un seguiment atent i en preveuen les conseqüències. Aquest tractament va suposar un canvi important de paradigma en el tractament de les pacients postmenopàusiques, i és la millor opció terapèutica per a aquestes pacients i té molts beneficis. Però l’altra cara de la moneda és que són tractaments de llarga durada i produeixen dolors articulars i osteoporosi, i per tant cal estar molt atents a la salut òssia de les pacients.

Els inhibidors de l’aromatasa es donen a pacients que s’han sotmès a cirurgia i han acabat els seus tractaments amb èxit. Aquest tipus de tumors afecta dones d’entre 40 i 80 anys i, en haver superat el càncer de mama i haver de mantenir tractaments de llarga durada, els efectes col·laterals surten al cap dels anys. El Dr. Ignasi Tusquets, director del Programa de Salut Òssia i cap de secció del Servei d'Oncologia subratlla que: “Són pacients que han patit un càncer de mama, l’han superat i fan els seguiments de control amb el seu oncòleg i un tractament de manteniment amb inhibidors de l’aromatasa. De manera que són supervivents d’un càncer i, per tant, ens hi hem de mirar molt perquè amb els tractaments no pateixin un dany col·lateral que n’empitjoraria la qualitat de vida en un futur”.

El Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama és un protocol coordinat per oncòlegs i internistes especialitzats en salut òssia. “Quan una pacient té un càncer de mama amb receptors hormonals positius i sabem que li haurem de prescriure inhibidors de l’aromatasa, ja activem el protocol amb els internistes”, explica el Dr. Tusquets. “Nosaltres avaluem la pacient de manera exhaustiva amb paràmetres bioquímics, densitometries òssies i un estudi morfològic, i fem un diagnòstic de com té els ossos des del primer moment. A més, tenim en compte la qualitat de vida, l’estil de vida i l’alimentació”, puntualitza el Dr. Xavier Nogués, cap del Servei de Medicina Interna i codirector del Programa. “Ens podem trobar pacients que parteixen de tenir una salut òssia excel·lent i que per tant hem de preservar, i en fem un control exhaustiu parant molta atenció a qualsevol canvi. També hi ha pacients que parteixen d’una salut òssia que ja requereix una intervenció des del primer moment, o pacients que poden estar en risc de patir una osteoporosi i cal fer-ne un seguiment molt acurat per tal que no la desenvolupin a causa del tractament. Un 30-35% de les pacients que veiem a la unitat acabaran necessitant algun tractament específic per a l‘osteoporosi”, explica el Dr. Nogués.

Aquest programa està duent a terme l’estudi B-ABLE (Aromatasa Bone Lose Evaluation) i té diverses línies d’investigació finançades amb 3 beques competitives FIS que avaluen la genòmica i la genètica d’aquests efectes sobre la salut òssia, a més de l’estudi de les àrees del dolor amb ressonàncies magnètiques funcionals i la microindentació òssia; a més duen a terme nombrosos estudis que ja han donat múltiples resultats. Un dels estudis que han liderat evidencia que el 90% de les pacients amb càncer de mama té un dèficit de vitamina D i que el tractament amb suplements de vitamina D en millora molt la qualitat de vida, redueix la pèrdua òssia i alleuja els dolors articulars.

Un programa que afavoreix l’adherència al tractament

Un dels grans problemes d’aquesta medicació tan necessària és la pèrdua d’adherència al tractament, que s’estima en un 30% però se sospita que està infravalorada. “El benefici del tractament amb inhibidors de l’aromatasa és indubtable i cal minimitzar la possibilitat que les pacients abandonin el tractament a causa dels dolors articulars”, explica la Dra. Sònia Servitja, oncòloga del Servei d'Oncologia de l’Hospital del Mar i del Programa de Salut Òssia en dones amb càncer de mama. “Formar part d’un programa d’aquestes característiques fa que les pacients se sentin més recolzades. Tot i que implica més visites de control, això, lluny de ser un motiu de queixa, fa que se sentin més acompanyades i fa que ens assegurem que no deixen la medicació, a banda de poder detectar qualsevol canvi mínim en l’estat de la seva salut òssia”, exposa la Dra. Servitja, i continua: “La gran majoria d’aquestes pacients hauran sobreviscut a un càncer de mama i sortosament envelliran, però hem de garantir-los que ho puguin fer amb una bona salut òssia i una bona qualitat de vida”.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte