02/10/2024 - Nota de premsa
Els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que moren ja tenen anys abans en sang una major presència d'una trentena de proteïnes relacionades amb la inflamació i la coagulació La detecció d'aquestes proteïnes permet predir de forma molt acurada el risc de mort futura de les persones amb MPOC en fase estable, segons un estudi pilot multicèntric liderat per l'Hospital del Mar que acaba de publicar la revista Cells Els investigadors han utilitzat diversos models per predir el risc de mort mitjançant un programa assistit amb intel·ligència artificial desenvolupat pel Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica de la UPF i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, un dels quals arriba a un nivell de precisió del 95%
23/07/2024 - Nota de premsa
L'ecografia de tòrax permet identificar, de forma ràpida i senzilla, quins pacients poden tenir una pitjor evolució a causa de la pneumònia causada per la infecció per SARS-CoV-2 El treball publicat és una col·laboració entre l'Hospital del Mar i Metges Sense Fronteres, que publica la revista Journal of Clinical Medicine Aquesta eina diagnòstica, amb la formació adequada i accés a ecògrafs portàtils, és d'especial utilitat a països amb menys recursos pel seu fàcil ús a peu de llit del pacient
11/03/2024 - Covid-19
Així ho revela un estudi de l'Hospital del Mar, que ha analitzat de forma prospectiva dades de prop de 2.000 persones seguides a la Unitat Post-COVID del centre Els principals factors de risc per a desenvolupar COVID persistent són l'obesitat, l'asma i la severitat de la malaltia. També les dones tenen un risc més alt Aquests resultats porten als autors del treball a plantejar el tractament amb antivirals també a les persones que pateixen infecció per SARS-CoV-2 i reuneixen aquests factors de risc, encara que no pateixin una COVID greu
Més informació "El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent"
15/02/2024 - Nota de premsa
Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya mostra que aquest nou tipus de dispositiu és tres vegades més eficaç que els anteriors models a l'hora de tancar completament l'aneurisma. A més, de forma segura. Ho publica el Journal of Neurointerventional Surgery. La nova generació de stents per al tractament de l'aneurisma cerebral és més eficaç i més segura, segons revela un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya que acaba de publicar el Journal of Neurointerventional Surgery. De fet, presenten una eficàcia tres vegades més alta, sense pràcticament complicacions.
Més informació "Validen l’eficàcia de la nova generació de stents per tractar l’aneurisma cerebral"
14/02/2024 - Covid-19
Es tracta d'un anticòs monoclonal amb acció profilàctica i terapèutica, aïllat a partir de mostres de sang d'un pacient infectat pel SARS-CoV-2 durant la primera onada de la pandèmia. L'anticòs ha estat dissenyat i desenvolupat per personal investigador de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centro Nacional de Biotecnología i el Centre de Regulació Genòmica. A més, aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Els resultats del treball han estat publicats a la revista Nature Communications.
19/01/2024 - Informació general
El conseller de Salut va fer oficial el nomenament de la cardiòloga de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Hospital del Mar Research Institute el passat mes de desembre. La Dra. Tizón substitueix a la Dra. Josepa Mauri, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que ha ocupat aquest càrrec els darrers vuit anys.
26/07/2023 - Covid-19
Analitzar la tos dels pacients que ingressen per sospita de COVID-19 pot servir com a eina diagnòstica precoç, segons valida un estudi publicat a ERJ Open Research. El treball, encapçalat pel Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, l'Hospital del Mar Research Institute, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), pot tenir implicacions en altres patologies. El Dr. Oswaldo Antonio Caguana, metge adjunt del Servei de Pneumologia, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute i signant del treball, apunta que el estudio "demostra que l'anàlisi acústica de la tos pot ser una eina no invasiva i eficaç per a detectar la presència de COVID-19 en els pacients". En aquest sentit, "ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació amb les proves convencionals, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia", afegeix. Ara, però, caldrà portar a terme més estudis per a validar les troballes realitzades.
Més informació "La tos com a eina diagnòstica en pacients amb COVID-19"
01/03/2023 - Nota de premsa
Els baixos nivells d'una proteïna en concret a les cèl·lules de carcinoma escatós indiquen que s'estan preparant per iniciar la migració cap a altres òrgans i provocar així la propagació del tumor a altres zones del cos. Així ho demostra un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que acaba de publicar la revista Life Science Alliance. Les cèl·lules tumorals es preparen per migrar canviant el seu metabolisme per poder consumir lípids, és a dir molècules de colesterol. Això obre la porta a estudiar vies per bloquejar aquest procés i evitar la metàstasi tumoral.
03/02/2023 - Informació general
Es tracta d'un test molecular dissenyat per al diagnòstic de sèpsia en pacients amb sospita d'aquesta patologia. Un equip de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra, han publicat un article a la revista Scientific Reports, en el qual han confirmat la seva utilitat per a preveure quins pacients tenen un pitjor pronòstic entre els que ingressen a l'hospital per infecció causada per SARS-CoV-2. En el 78% dels casos va permetre determinar quins d'ells ingressarien a l'UCI.
Més informació "Validen una eina per al pronòstic precoç de l’evolució dels pacients amb COVID-19"
20/01/23 - Nota de premsa
L'edat biològica d'una persona, és a dir l'edat real del seu cos, que és independent de la cronològica i que es pot mesurar en anàlisis específiques de la sang, ve marcada pels nostres hàbits de vida. Un estudi del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Biology, ha permès associar per primera vegada una edat biològica més avançada amb la presència d'un indicador d'envelliment del cervell, les hiperintensitats de la substància blanca, àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat. Els hàbits de vida influeixen en la configuració de l'ADN i determinaran l'edat biològica. Si es modifiquen aquests hàbits, es pot alentir l'envelliment de l'ADN i, per tant, l'edat biològica, alentint així l'increment d'hiperintensitats de substància blanca en el teixit cerebral.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte