Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Tenir nivells més alts d’àcids omega-3 en sang incrementa l’esperança de vida en gairebé cinc anys - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

21/07/2021 - Nota de premsa

Tenir nivells més alts d’àcids omega-3 en sang incrementa l’esperança de vida en gairebé cinc anys

Incrementar en un 1% la concentració d’aquest element a la sang s’associa a un canvi en el risc de mortalitat similar al de deixar de fumar.

Els nivells dels àcids grassos omega-3 en sang són tan bons predictors de mortalitat per qualsevol causa com el tabaquisme, segons un estudi amb participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), en col·laboració amb The Fatty Acid Research Institute dels Estats Units i diverses universitats dels Estats Units i del Canadà. El treball, que publica The American Journal  of Clinical Nutrition, ha utilitzat dades d'un grup d'estudi de llarga durada, la Framingham Offspring Cohort, que segueix a residents en aquesta localitat de l'estat de Massachusetts, als Estats Units, des de l'any 1971.

Els investigadors han vist que els nivells d'omega-3 en els eritròcits de la sang (els anomenats glòbuls vermells) compleixen molt bé la funció de predictors de risc de mortalitat. Així, l'estudi conclou que "tenir uns nivells més alts d'aquests àcids en sang, com a resultat d'incloure peix blau en la dieta regular, incrementa l'esperança de vida en gairebé cinc anys", com indica el Dr. Aleix Sala-Vila, investigador postdoctoral del Grup de recerca en Risc cardiovascular i nutrició de l'IMIM i signant del treball. Per contra, "ser fumador habitual et pren 4,7 anys de vida, el mateix que guanyes si tens nivells alts d'àcids omega-3 a la sang", afegeix.

Dr. Aleix Sala-Vila

2.200 persones seguides durant onze anys

L'estudi ha analitzat dades dels nivells d'àcids grassos presents a la sang de 2.240 persones de més de 65 anys, a les quals es van seguir una mitjana d'onze anys. L'objectiu era validar quins àcids grassos podien funcionar com a bons predictors de mortalitat, més enllà dels factors ja coneguts. Els resultats indiquen que quatre tipus d'àcids grassos, incloent-hi els omega-3, compleixen aquesta funció. Destaca el fet que dos d'ells són àcids grassos saturats, tradicionalment associats a risc cardiovascular, però que, en aquest cas indiquen més esperança de vida. "Això reafirma el que estem veient últimament" apunta el Dr. Sala-Vila, "no tots els àcids grassos saturats són necessàriament dolents". Es dona la circumstància que els seus nivells en sang no es poden modificar amb la dieta, com sí que passa amb els omega-3.

Aquests resultats poden permetre avançar en una personalització de les recomanacions dietètiques d'ingesta d'aliments, en funció de les concentracions en sang dels diferents tipus d'àcids grassos. "El que hem vist no és menor, i reforça la idea que els petits canvis a la dieta en la direcció adequada poden tenir un efecte molt més potent del que ens pensem, i mai és massa tard o massa d'hora per fer-ho", remarca el Dr. Sala-Vila.   

Els investigadors intentaran ara analitzar els mateixos indicadors en grups de població similars, però d'origen europeu per esbrinar si els resultats obtinguts es poden aplicar també fora dels Estats Units. L'American Heart Association recomana menjar dues vegades a la setmana peix blau, com ara salmó, seitó o sardina, per l'efecte beneficiós en la salut dels àcids omega-3.

Article de referència

Michael I McBurney, Nathan L Tintle, Ramachandran S Vasan, Aleix Sala-Vila, William S Harris, Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort, The American Journal of Clinical Nutrition, 2021; nqab195, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab195

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte