Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Pneumòlegs de l’Hospital del Mar recomanen millorar l’abordatge terapèutic de l’asma lleu - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

15/10/2020 - Nota de premsa

Pneumòlegs de l’Hospital del Mar recomanen millorar l’abordatge terapèutic de l’asma lleu

L’asma té una prevalença creixent i afecta entre el 5 i el 10% de la població general.

Consideren que el tractament que es fa servir actualment en molts casos, basat únicament en broncodilatadors d'acció curta, el popular ventolin, pot incrementar el risc de crisis asmàtiques greus. Així ho revela un estudi publicat a la revista Archivos de Bronconeumología. Aposten per la utilització de corticoides inhalats, que és també el tractament recomanat per la guia internacional Global Initiative for Asthma (GINA). L'asma té una prevalença creixent i afecta entre el 5 i el 10% de la població general. Lamentablement, el descens a la mortalitat associada s'ha frenat en els últims anys. En el context actual, marcat per l'epidèmia de la COVID-19, no s'ha observat que patir asma impliqui patir formes mes greus de COVID-19.

L'ús com a únic tractament dels broncodilatadors d'acció curta, com el ventolin (salbutamol), sigui de manera continuada o a demanda, pot incrementar el risc de crisis asmàtiques greus, segons destaquen pneumòlegs del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar. Una evidència que certifica un estudi liderat per metges d'aquest servei i del de Farmàcia del centre, i d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que publica la revista Archivos de Bronconeumología. Els signants del treball apunten que l'alternativa amb millors resultats és el tractament amb l'associació de corticoides inhalats i formoterol, tots dos medicaments ja existents i disponibles per al tractament de l'asma.

Asma_lleu

D'esquerra a dreta, el Dr. José Gregorio González, el Dr. Joaquim Gea i la Dra. Pilar Ausin

En els casos de pacients amb asma lleu, "el tractament amb l'associació de corticoides inhalats i formoterol a demanda pot tenir un impacte beneficiós sobre ells, sobretot si tenim en compte el problema del mal compliment del tractament inhalat en aquest tipus de pacients, ja que aquesta alternativa ajudaria a mantenir una efectivitat elevada sobre les aguditzacions greus", explica la Dra. Pilar Ausín, pneumòloga de l'Hospital del Mar i autora principal de l'estudi. L'asma lleu és el més freqüent, però un percentatge important dels pacients en fan un control inadequat, només amb ventolin a demanda. Això provoca un alleujament temporal dels símptomes, però a la vegada, perpetua o incrementa la inflamació bronquial, incrementant el risc d'una crisi greu, que pot comportar l'ingrés hospitalari i fins i tot, la mort. "El tractament només amb aquest medicament a demanda s'ha de reavaluar, fins i tot en els primers estadis de tractament", assegura el cap del Servei de Pneumologia, el Dr. Joaquim Gea. A més, la seva substitució per corticoides inhalats està recomanada per la guia internacional sobre asma Global Initiative for Asthma (GINA). De fet, la Guía Española para el Manejo del Asma (GEMA), ha passat d'aconsellar el tractament només amb salbutamol per als pacients lleus a incorporar a la seva darrera revisió, realitzada el passat mes de maig, el tractament amb corticoides inhalats, encara que manté els broncodilatadors d'acció curta amb un màxim de dues inhalacions al mes (abans eren dues a la setmana).

Pacients joves sense crisis anteriors

L'estudi elaborat pels investigadors de l'Hospital del Mar va analitzar dades de pacients ingressats al centre amb un diagnòstic previ d'asma bronquial entre juny de 2018 i juny de 2019. En total, 96 pacients que van requerir ingressar a l'hospital per una crisi asmàtica greu. L'edat mitjana va ser de 58 anys, i l'estada al centre, de vuit dies. El 10,4% va patir una crisi amb risc vital, sent ingressats a la Unitat de Cures Intensives o a la de semicrítics. Els pacients d'aquest grup tenien unes característiques comunes. Eren pacients més joves, amb una mitjana de 28 anys, diagnosticats d'asma al·lèrgica i només rebien tractament amb salbutamol.

La meitat d'ells va necessitar ser intubats i ventilació mecànica, però, afortunadament, tots van superar la crisi. Cap d'ells havia patit crisis asmàtiques abans de l'episodi que va obligar al seu ingrés. "L'estudi revela un perfil de pacient asmàtic jove, lleu, de fenotip al·lèrgic i en tractament només amb salbutamol a demanda, que arriba a urgències amb una crisi asmàtica de risc vital", apunta la Dra. Ausin.

Una malaltia en creixement

L'asma és una malaltia amb una prevalença creixent des dels anys seixanta del segle passat. Diversos estudis la xifren entre el 5 i el 10% de la població general. El descens de la mortalitat associada a aquesta malaltia i de les taxes d'hospitalització s'ha frenat en l'última dècada, amb un increment a l'Estat en els últims quatre anys. Es tracta d'una patologia freqüentment infradiagnosticada i, en els casos lleus, freqüentment amb una adherència inadequada al tractament per part dels pacients.

Article de referència

José Gregorio González-García, Roberto Chalela, Nuria Carballo, Pilar Ausín. Asma leve y exacerbaciones de riesgo vital: ¿es hora de que demos un paso adelante? Archivos de Bronconeumología, 2020, ISSN 0300-2896, https://doi.org/10.1016/j.arbres.2019.11.028

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte