Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Millorar la salut mental en les petites i mitjanes empreses - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

Nota de premsa

Millorar la salut mental en les petites i mitjanes empreses

L'IMIM participa en el projecte com a únic representant espanyol del consorci internacional

Millorar la salut mental en les petites i mitjanes empreses (PIMES) és l'objectiu d'un projecte de recerca a gran escala finançat per la Unió Europea i anomenat "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings"("Promoció de la Salut Mental i Intervenció en l'Entorn Laboral") que aborda aspectes no clínics com l'estrès o el desgast, així com la depressió o l'ansietat en les empreses PIMES, per a millorar el reconeixement i el tractament primerencs de la depressió en l'àmbit laboral i reduir la conducta suïcida. El grup de recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) és un dels 17 membres integrants del consorci internacional que durà a terme el projecte.

"Les empreses són cada vegada més conscients dels enormes costos derivats de l'absentisme i el presentisme per depressió o ansietat i de la responsabilitat que tenen de donar suport a la salut mental dels seus empleats. El projecte proporcionarà intervencions sostenibles per a la promoció de la salut mental en les PIMES d'Europa i Austràlia mitjançant la participació d'empleats, supervisors i directius, així com la combinació de coneixements de totes les disciplines pertinents. Aquest projecte realment és una oportunitat única per a PIMES a Catalunya i Espanya" explica Dr. Benedikt Amann, psiquiàtre de l'Institut de Neuropsiquiatría i Addiccions de l'Hospital de la Mar (INAD), investigador de l'IMIM i del CIBERSAM i responsable del projecte a Espanya.

El projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" dissenyarà intervencions per a combatre símptomes relacionats amb l'estrès i la depressió o els trastorns d'ansietat i els oferirà a les PIMES dels sectors de la construcció, l'atenció sanitària i les TIC.

El projecte reuneix experts en salut mental, prevenció del suïcidi, depressió, estigma, ciència de la implementació, economia de la salut i altres camps interdisciplinaris d'Albània, Alemanya, Austràlia, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, els Estats Units, Finlàndia, Hongria, Irlanda, Kosovo, Països Baixos i Regne Unit. "El consorci té per objectiu millorar el reconeixement i el tractament primerenc de l'estrès, de la depressió o ansietat en l'àmbit laboral i reduir la conducta suïcida. Per a això, es basarà en conceptes demostrats de part de l'Associació Europea contra la Depressió (EAAD per les seves sigles en anglès) que s'adaptaran a les necessitats específiques de les PIMES" explica el Dr. Benedikt Amann.

El gener passat, el Consorci "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" , coordinat per la professora Ella Arensman de l'Escola de Salut Pública i la Fundació Nacional per a la Recerca del Suïcidi de la Universitat de Cork, va celebrar la primera reunió del projecte en Cork (Irlanda). El consorci, integrat per 17 membres internacionals d'alt nivell, va debatre els paquets de treball i les fites que els esperen i l'efecte desitjat del projecte a fi d'elaborar, aplicar i avaluar diverses intervencions (en línia) i material de formació. "Un aspecte únic del programa d'intervenció és l'enfocament tant d'aspectes no clínics, com el desgast o l'estrès i les afeccions clíniques, com la depressió i l'ansietat greus", afirma Ella Arensman.

Per què és important la recerca sobre la salut mental en el lloc de treball?
Si bé ja existeixen algunes directrius establertes per a grans empreses sobre els problemes relacionats amb l'estrès, el desgast, la depressió i la conducta suïcida, això no succeeix de la mateixa forma en les PIMES.

El professor Ulrich Hegerl, president de l'Associació Europea contra la Depressió (EAAD) destaca: "La depressió és una malaltia mental tan comuna i greu que es necessiten urgentment coneixements bàsics sobre el tema també en les PIMES. Part d'aquests coneixements pot ser aprendre a mantenir una conversa amb un empleat que, per exemple, ja no esmorza amb els seus companys de treball o s'asseu a plorar davant del seu ordinador. Aquestes mesures poden aplanar el camí cap al tractament professional i evitar així els costos derivats de l'absentisme i el presentismo". Mitjançant la formació als responsables de recursos humans, directius i empleats, és possible que els companys afectats aconsegueixin arribar al tractament professional més ràpidament.

Imatge del grup investigador de l’IMIM. Font: IMIM. D’esquerra a dreta: Bridget Hogg, Víctor Pérez, Ana Moreno, Benedikt Amann, Joan Medina.

Més informació sobre el projecte: https://www.mentuppproject.eu/ o @eu_mentupp

Dr. Benedikt Amann és professor associat de la UAB, investigador de l'IMIM, CIBERSAM i coordinador de la Unitat de Psiquiatria i de la Recerca del Centre Fòrum, INAD. Ha liderat projectes de recerca en el trastorn bipolar, en neuroimagen en el trastorn mental greu i -últimament- en el paper i tractament del trauma psicològic i estrès en pacients amb trastorn bipolar, depressió o trastorns d'ansietat. La Unitat de psiquiatria en el Centre Fòrum és pionera a Espanya en la incorporació de tractaments focalitzats en el trauma psicològic en l'àmbit de psiquiatria.

Prof. Ella Arensman és la coordinadora del projecte "Mental Health Promotion and Intervention in Occupational Settings" amb base en l'Escola de Salut Pública i la Fundació Nacional de Recerca del Suïcidi, University College Cork. És professora visitant en l'Institut Australià per a la Recerca i Prevenció del Suïcidi, la Universitat de Griffith, Brisbane, vicepresidenta de EAAD i assessora experta de l'OMS. La professora Arensman ha estat involucrada en la recerca i prevenció del suïcidi, les autolesions i els problemes socials i de salut mental relacionats durant més de 30 anys, inclosos diversos projectes finançats per la UE. La seva experiència representa múltiples àrees de recerca, inclosos els factors de risc i protecció associats amb el suïcidi i l'autolesió, la vigilància en temps real del suïcidi i l'autolesió, i l'efectivitat dels programes de promoció de la salut mental i prevenció del suïcidi.

Prof. Ulrich Hegerl és president de la EAAD. També és president de la Fundació Alemanya per a la Depressió i titular de la càtedra distingida Johann Christian Senckenberg en la Universitat Goethe de Frankfurt. El professor Hegerl és un expert internacional en recerca de la depressió i la prevenció del suïcidi i ha coordinat grans projectes europeus sobre aquest tema (ej: PREDI-NU o OSPI Europe).

The European Alliance Against Depression. La EAAD és una xarxa d'experts (socis de 15 països) que ha col·laborat des de 2008 per a abordar la depressió i el comportament suïcida mitjançant la implementació d'intervencions de 4 nivells basades en la comunitat. Aquest concepte d'intervenció de 4 nivells s'ha avaluat rigorosament i ha demostrat la seva eficàcia per a reduir el comportament suïcida, millorar la consciència pública sobre la depressió i millorar el coneixement i les habilitats per a tractar la depressió i el suïcidi en metges de capçalera i guardians. A més d'això, el EAAD s'ha dedicat a la recerca sobre la depressió, la salut mental electrònica i la prevenció del suïcidi en els últims 10 anys. La nostra institució ha participat anteriorment en diversos projectes de la EAAD, liderats per Prof. Victor Pérez, director clínic de l’INAD, Parc de Salut Mar, membre de l'IMIM i CIBERSAM.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte