Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
25 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/07/2017 - Informació institucional

25 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic

Celebrem els 25 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona que van representar una fita històrica per a la ciutat. El Laboratori Antidopatge de l’IMIM va ser l’encarregat de realitzar els controls antidopatge de tots els atletes, tant dels Jocs Olímpics com dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92.

El Laboratori va ser creat en el Departament de Farmacologia i Toxicologia del aleshores Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM), sota la direcció del Dr. Jordi Segura, en el marc de la pre-canditatura Olímpica de Barcelona. Va obtenir l’acreditació del Comitè Olímpic Internacional, necessària per fer els controls antidopatge, el més de novembre de l’any 1985, gairebé un any abans que Barcelona fos designada seu olímpica, el 17 d’octubre de 1986.

La designació del Laboratori de l’IMIM com a laboratori oficial dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona va permetre la modernització de les instal.lacions i equipaments del Laboratori i també de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica - IMIM, actual Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques.

El Laboratori va ocupar una superfície total de 1100m2, dels quals 275 m2 es van destinar a altres departaments de l’IMIM un cop acabats els Jocs Olímpics i Paralímpics. Durant els Jocs Olímpics van treballar al Laboratori un total de 85 persones, comptant les 36 persones que ja formaven part del Departament de Farmacologia i Toxicologia de l’IMIM, més 40 voluntaris que es van incorporar al Laboratori tres mesos abans dels Jocs, i científics convidats de França, Itàlia i Brasil. A més, el Laboratori va comptar amb el suport logístic de personal de l’IMIM. En total, unes 110 persones van estar implicades en el correcte desenvolupament del treball del Laboratori. Durant les dues setmanes que van durar els Jocs Olímpics i fins a uns dies després, el Laboratori va treballar 24 hores al dia i va analitzar un total de 1847 mostres d’atletes (1303 d’homes i 544 de dones). Es van detectar cinc casos positius: dos casos positius a clenbuterol, agent anabolitzant; i tres casos positius a estimulants (estricnina, norefedrina i mesocarb).

Gràcies a la bona tasca realitzada en els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 1992, el Laboratori de l’IMIM es va guanyar el respecte de la comunitat científica internacional que s’ha aconseguit mantenir fins a l’actualitat, explica la Dra. Rosa Ventura, actual directora del Laboratori i coordinadora analítica del Laboratori Olímpic l’any 1992.

A les dependències de l’IMIM, també es van fer les anàlisis de verificació de sexe, obligatòries en aquell moment, per a les participants que no havien passat un control anteriorment. El resultat es comunicava a la Comissió Mèdica perquè realitzessin un reconeixement posterior i decidissin si podien o no participar als Jocs. Aquests controls es van realitzar al Departament de Biologia Cel·lular i Molecular sota la coordinació del Dr. Antonio Garcia de Herreros.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte