Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
A la recerca d’una integració més eficient del big data en la medicina - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

10 de novembre de 2014 - Nota de premsa

A la recerca d’una integració més eficient del big data en la medicina

Investigadors, professionals sanitaris i pacients generen grans volums de dades biomèdiques

Nota generada per B·Debate

Els propers 11 i 12 de novembre bioinformàtics, investigadors i professionals de la biomedicina i de la informàtica es reuniran a CaixaForum Barcelona, per discutir sobre els reptes i les oportunitats de les dades massives (big data) en biomedicina, convocats per B•Debate, la iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” per a promoure el debat científic. Les sessions del dia 11 són debats a porta tancada dels experts convidats i el dimecres 12 se celebrarà un simposi obert a tota la comunitat científica

En aquesta ocasió, el partner científic de B•Debate és Bioinformatics Barcelona (BIB), iniciativa aliança de recent creació que reuneix més de 40 entitats entre universitats, centres de recerca, grans infraestructures, empreses i els hospitals més importants del país. En conjunt, BIB aglutina uns 800 investigadors en bioinformàtica i altres camps científics relacionats amb aquesta disciplina. BIB facilita iniciatives en la formació, recerca multidisciplinar, transferència de coneixements i tecnologies i projectes de col·laboració en l’àmbit de la bioinformàtica.

Dades, dades i més dades

La producció de dades de forma massiva és una realitat avui en dia, degut a l’abaratiment de la tecnologia i la major capacitat d’emmagatzemar informació digital. En biomedicina, investigadors, professionals sanitaris i pacients generen moltes dades mitjançant eines com la seqüenciació genòmica, els aparells d’imatges mèdiques d’alta resolució, els historials clínics electrònics i les aplicacions de monitorització de la salut per a telèfons mòbils intel·ligents.

Totes aquestes dades estan en format electrònic. Això facilita la integració i l’anàlisi d’aquestes dades per avançar en la investigació biomèdica i la millora del diagnòstic i tractament de malalties”, comenta Ferran Sanz, director científic del BIB i del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica GRIB de l'Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques - Universitat Pompeu Fabra (IMIM-UPF).

Els investigadors veuen una gran oportunitat de millora en la detecció, diagnosi, tractament i prevenció de les malalties gràcies a aquesta gran quantitat de dades biomèdiques, però també identifiquen molts reptes per recollir, emmagatzemar, compartir i analitzar aquesta informació de manera més eficaç.

Entre els assistents al B·Debate cal destacar a:

Ferran Sanz: Director científic del BIB i del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica GRIB de l'Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques - Universitat Pompeu Fabra (IMIM-UPF). Expert en informàtica biomèdica, en enfocs computacionals que integren diversos tipus i fonts d’informació biomèdica. En particular és expert en investigació farmacèutica.

Ana RipollPresidenta del BIB i catedràtica d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialista en arquitectura de computadors i en especial en el còmput paral·lel, en temes relacionats amb l’optimització de l’execució d’aplicacions en sistemes de còmput distribuïts.

Dominic Clark: Director del programa d’indústria de l’Institut Europeu de Bioinformàtica del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL– EBI, per les seves sigles en anglès). 

Philip E. Bourne: Director associat de ciència de dades dels Instituts Nacionals de Salut (NIH, per les seves sigles en anglès) dels Estats Units. Els seus interessos se centren en els serveis i la recerca, i treballa per maximitzar el valor i l’accessibilitat de les dades científiques a la comunitat biomèdica del seu país.

Niklas Blomberg: Director d’ELIXIR, institució que uneix les organitzacions de ciències biomèdiques més importants d’Europa en la protecció de dades biològiques generades cada dia en la recerca finançada amb fons públics.

El programa detallat del B·Debate (http://www.bdebate.org/“Big data in biomedicine. Challenges and opportunities” (Les dades massives en biomedicina. Reptes i oportunitats) està disponible en aquest enllaç.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte