Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Un pas endavant en la teràpia de la urticària crònica - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

20/03/2013 - Nota de premsa

Un pas endavant en la teràpia de la urticària crònica

S’estima que una de cada 5 persones patirà urticària en algun moment de la seva vida i a Espanya, un 0,6 % de la població la patirà crònica

Un treball internacional en el que hi han participat dermatòlegs de l’Hospital del Mar com a únics espanyols, ha conclòs que un fàrmac, l’omalizumab, utilitzat habitualment per a la millora de l’asma bronquial severa d’origen al·lèrgic, elimina ràpidament els símptomes de la urticària crònica espontània, el què suposa una millora radical en la qualitat de vida d’aquests pacients.

La urticària crònica espontània, és una de les malalties més freqüents de la pell. Consisteix en una reacció de forma sobtada, en la que apareixen unes faves o taques vermelles de diferents formes i grandàries que s’inflen i produeixen una picor molt intensa. El malalt pot patir de desenes de faves diàries durant mesos o anys. Quan aquesta urticària persisteix més de 6 setmanes parlem d’urticària crònica i pot durar de 5 a 10 anys aproximadament, comportant un empitjorament de la qualitat de vida del pacient tant a nivell físic com emocional.

Aproximadament el 50% d’aquests pacients no responen al tractament amb antihistamínics no sedants a dosis habituals i requereixen un increment de dosis d’antihistamínics. Tot i així encara hi ha persones que precisen, per al control de la malaltia, d’immunosupressors com corticoides o ciclosporina A. Aquests immunosupressors tenen efectes adversos considerables.

L’estudi en el que ha participat la Dra. Ana Giménez Arnau, dermatòloga de l’Hospital del Mar i investigadora del grup de recerca en malalties dermatològiques inflamatòries de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) junt amb institucions d’Alemanya, Estats Units i Regne Unit, ha demostrat que l’omalizumab, un tractament biològic que bloqueja la unió de la immunoglobulina E amb el seu receptor de la cèl·lula efectora de la urticària, el mastòcit, elimina radicalment els símptomes clínics (la picor) i els signes de la urticària (les faves) en aquells pacients que no milloren amb l’administració d’antihistamínics.

El treball, que ha consistit en un assaig clínic internacional multicèntric de fase 3, ha tingut una durada de 7 mesos i hi han participat 323 pacients, de diferents països, amb una edat mitja de 42 anys, sent la majoria dones (un 76%), fet que reflexa perfectament el perfil de pacient amb urticària crònica.

Al llarg de tres mesos, amb intervals de 4 setmanes, es va administrar als participants, de forma aleatòria i a doble cec, dosis de 75, 150 i 300 mg d’omalizumab o placebo i es va fer un seguiment de l’evolució dels pacients. “A la setmana 12, ja es va veure una diferència significativa entre els grups que rebien 150 o 300 mg d’omalizumab respecte als que en rebien 75 mg o placebo. A un 23 % de pacients que rebien una dosi de 150 mg i a un 53 % dels que en rebien una dosi de 300 mg, els va desaparèixer completament tant la picor com la urticària” explica la Dra. Giménez Arnau. Afegeix la investigadora que ”l’objectiu terapèutic és precisament la remissió completa dels símptomes per poder mantenir la teràpia durant uns mesos i després poc a poc eliminar-la aconseguint la desaparició completa de la malaltia”.

Aquest fàrmac, que actualment iniciarà la fase de registre per aquesta malaltia, per les autoritats americanes y europees, té com avantatge respecte al tractament actual la rapidíssima eficàcia en un 90 % dels malalts afectats, la fàcil administració (1 vegada al mes) i que té molts menys efectes adversos significatius respecte els fàrmacs immunosupressors actualment utilitzats en els casos greus. Si s’autoritza el registre, podria estar dispensable el 2014.

Aquest és el primer de tres assaigs clínics internacionals i, tot i que els resultats són molt prometedors, cal encara continuar investigant per tal d’avaluar el paper exacte d’aquest fàrmac, els possibles efectes secundaris i les dosis a administrar. Aquest treball obre la porta a l’esperança de moltes persones que estan esperant una solució des de fa molts anys, persones que pateixen diàriament d’urticària crònica amb un gran impacte en la seva qualitat de vida (picor, dormir poc, problemes psiquiàtrics com ansietat o depressió) a més de l’impacte socioeconòmic que comporta per la societat, ja que són pacients que necessiten contínuament medicació per controlar els símptomes.

L’estudi ha estat coordinat per Genentech i Novartis Pharma.

Treball de referència:

Omalizumab for theTreatment of ChronicIdiopathic or SpontaneousUrticaria. Maurer M, Rosen K, Hsieh HJ, Saini S, Grattan C, Giménez-Arnau AM, Agarwal S, Doyle R, Canvin J, Kaplan A, Casale T. New Engl J Med 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1215372

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte