Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Un descobriment obre noves perspectives per als tractaments convencionals contra el dolor i l'ansietat (nota generada per la UPF) - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/06/2011 - Informació institucional

Un descobriment obre noves perspectives per als tractaments convencionals contra el dolor i l'ansietat (nota generada per la UPF)

Una nova diana terapèutica fins ara desconeguda

Un treball experimental realitzat per Arnau Busquets i Emma Puighermanal, investigadors del grup de recerca Neurophar, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF, conjuntament amb investigadors de l'IMIM, centre adscrit a la UPF, i publicat en l'edició avançada en línia Biological Psychiatry el 20 de juny, ha demostrat l'efecte beneficiós que pot tenir per al tractament de l'ansietat i el dolor modular sistemes endògens presents a l'organisme, com és el sistema endocannabinoide.

Els actuals fàrmacs que utilitzen el sistema endocannabinoide com a diana terapèutica són derivats de la planta Cannabis sativa , i actuen sobre receptors presents al nostre organisme anomenats receptors cannabinoides. Aquests receptors són de gran utilitat terapèutica en l'àmbit del càncer i el dolor. No obstant, alguns dels efectes negatius associats a aquestes teràpies són l'alteració de la memòria i la tolerància (pèrdua dels efectes beneficiosos després d'un tractament crònic).

Una possible alternativa per a la utilització del sistema endocannabinoide com a diana terapèutica és la modulació farmacològica dels nivells de les substàncies endocannabinoides, mitjançant l'ús d'inhibidors de la seva degradació. D'aquesta manera els endocannabinoides, dels quals se'n coneixen principalment dos tipus, s'acumulen localment a l'organisme als llocs on són produïts exercint els seus efectes fisiològics, i s'obtenen uns efectes molt més selectius que els que produeixen els cannabinoides exògens.

Receptors CB2, nova diana terapèutica fins ara desconeguda

L'estudi realitzat pels investigadors de Neurophar, realitzat amb ratolins, ha demostrat que l'augment d'un dels dos tipus d'endocannabinoides, l'anandamida, a part de tenir efectes analgèsics i ansiolítics, produeix dèficits en la consolidació de la memòria. En canvi, l'augment específic de l'altre tipus d'endocannabinoide, el 2-araquidonoilglicerol, demostra igualment efectes analgèsics i ansiolítics, però sense afectar la memòria.

Els autors van poder determinar que cada tipus d'endocannabinoide produeix efectes ansiolítics a través d'un mecanisme d'acció particular. Així, l'augment dels nivells d'anandamida necessita els receptors cannabinoids CB1 pel seu efecte ansiolític, mentre que l'augment dels nivells de 2-araquidonoilglicerol necessita els receptors cannabinoides CB2.

Tot això apunta als receptors CB2 com una nova diana terapèutica, desconeguda fins al moment, en la modulació de l'ansietat i l'ús de l'augment dels nivells de 2-araquidonoilglicerol com una alternativa als tractaments contra el dolor i l'ansietat. A més, no hi ha tolerància a aquests efectes després d'un tractament crònic, millorant amb això les expectatives en el cas de la teràpia crònica.

Aquestes investigacions demostren que la modulació dels nivells de les substàncies endògenes amb activitat sobre els receptors cannabinoides obren noves perspectives en l'aproximació farmacològica en els tractaments contra l'ansietat i el dolor.

Treball de referència:

Arnau Busquets-Garcia, Emma Puighermanal , Antoni Pastor, Rafael de la Torre, Rafael Maldonado i Andrés Ozaita (2011), "Differential Role of Anandamide and 2-Arachidonoylglycerol in Memory and Anxiety-like Responses", Biological Psychiatry, doi:10.1016/j.biopsych.2011.04.022

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte