Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Presentació a Espanya del Health Impact Fund, una iniciativa mundial per fer els medicaments més accessibles - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

30/04/2009 - Informació general

Presentació a Espanya del Health Impact Fund, una iniciativa mundial per fer els medicaments més accessibles

Fins al moment, el projecte ha estat presentat als Estats Units (Nova York i Washington) i a Europa (Regne Unit i Noruega).

El Health Impact Fund (HIF) és un innovador moviment internacional que proposa una modalitat de patent de medicaments alternativa per pal·liar la manca d'incentius que té la indústria farmacèutica per fer recerca en malalties que afecten a amplis sectors de la població amb poc poder adquisitiu i, per tant, amb escàs marge de benefici econòmic.

Thomas Pogge, professor de Filosofia i d'Afers Internacionals de la Universitat de Yale (EUA), principal impulsor del HIF, com a primícia al nostre país, farà la presentació del projecte a la UPF, amb una ponència que dur per títol "¿ Cóm aconseguir medicament adequats i accessibles per al món sencer?. Una sessió oberta al públic que tindrà lloc a l'auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB, Dr. Aiguader 88. Barcelona), el proper 4 de maig, a les 12:00 hores, dins dels actes previstos a la UPF per aquest curs acadèmic al voltant de la Justícia Global . Fins al moment, el projecte ha estat presentat als Estats Units (Nova York i Washington) i a Europa (Regne Unit i Noruega).

Pogge és un dels més insignes pensadors contemporanis sobre el concepte de justícia global. Pel que fa a la responsabilitat en la consolidació de la pobresa mundial, ha mantingut un posicionament crític envers organitzacions internacionals com ara les Nacions Unides, el Banc Mundial o el Fons Monetari Internacional, proposant alternatives per eradicar les desigualtats a través de la reflexió en temes socials.

A continuació de l'acte de presentació del HIF, hi haurà una taula rodona que presidirà María Morrás, vicerectora de Relacions Internacionals de la UPF, en què participaran David Elvira, director general de Recursos Sanitaris del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Joan Rovira professor emèrit de la Universitat de Barcelona que ha estat assessor del Banc Mundial i de diverses agències de les Nacions Unides; Icíar Sanz representant de Farmaindustria; Domingo Gargallo, provinent del grup farmacèutic Ferrer i de la Red Española para el Desarrollo de Métodos Alternativos a la Experimentación Animal (REMA); Verica Ivanovska provinent de Metges sense Fronteres; Eduard Solé de Farmamundi; Xavier Ollé de l'Oficina de Transferència de Resultats de la Recerca (OTRI) de la UAB; Hernando del Portillo, investigador ICREA, expert en malària del Centre d'Investigació en Salut Internacional de Barcelona; i Paula Casal, professora investigadora ICREA del Departament de Dret de la UPF.

Una patent alternativa a favor de la justícia social en matèria de salut

Avui dia, el desenvolupament de nous medicaments està fortament relacionat amb el seu registre i posterior comercialització. Una de les conseqüències de tot plegat és que la recerca farmacèutica de les empreses se centra principalment en aquelles malalties que aportaran majors beneficis als inversors, amb la qual cosa queda desprotegit un ampli sector de la societat amb menys poder adquisitiu que pertany a països amb menys renda per càpita.

La idea principal del projecte és fer accessibles els medicaments a totes les persones amb independència de la seva procedència i condició, mitjançant la creació d'un fons internacional al qual contribuirien governs i d'altres organitzacions amb l'objectiu d'incentivar la inversió de les empreses farmacèutiques que desenvolupessin tractaments eficaços per garantir la salut entre les persones menys afavorides de la societat. Uns incentius que, en un futur, podrien arribar a cobrir la inversió realitzada per les companyies. Es tracta d'una patent basada en l'impacte de la recerca i la innovació en termes de salut i no en meres perspectives de negoci.

Thomas Pogge es va doctorar en filosofia a la Universitat de Harvard (EUA) amb una tesi sobre John Rawls. Ha estat membre del Centre de Filosofia Aplicada i Ètica Pública de la Universitat Nacional d'Austràlia (Camberra) i professor de Ciència Política de la Universitat de Colúmbia. Actualment és professor de Filosofia i de Afers Internacionals a la Universitat de Yale (EUA).

És autor de nombrosos treballs i articles, entre els quals destaca: Real World Justice (Berlin, 2005) i, sobretot, World Poverty and Human Rights: Cosmopolitan Responsabilities and Reforms (Cambridge, 2002), considerat l' obra de referència sobre justícia global i que ha estat traduït al castellà per Paidós amb el títol Pobreza global y derechos humanos (2005). Pogge és també un dels editors de la secció de filosofia política i social de l'Enciclopèdia de Filosofia de Stanford.

El text complet del HIF es recull en el llibre d'Aidan Hollis i Thomas Pogge: The Health Impact Fund: Making New Medicines Accessible for All (2008), accessible a Internet per a tothom que vulgui aprofundir més en els detalls del projecte.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte