Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Un de cada deu joves que pateix un brot psicòtic fa un intent de suïcidi en els dos anys posteriors - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

16/05/2023 - Nota de premsa

Un de cada deu joves que pateix un brot psicòtic fa un intent de suïcidi en els dos anys posteriors

 L'11% dels joves d'entre 18 i 35 anys que han patit un primer brot psicòtic intenten suïcidar-se en els dos anys posteriors. Un estudi del Grup de Recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), ha permès determinar els factors que fan que aquestes persones tinguin un risc més alt de suïcidi respecte a la resta de pacients amb aquest trastorn. El treball el publica la revista Psychiatry Research i és un dels més extensos del seu tipus portat a terme a l'Estat.

L'estudi ha seguit durant dos anys a prop de 300 pacients atesos al programa d'estudi i tractament per primer episodi psicòtic de l'Hospital del Mar entre el 2013 i el 2020. Són persones d'entre 18 i 35 anys, amb una mitjana d'edat de 25 anys. Més del 60% d'elles són homes, però no es van detectar diferències en funció del gènere dels pacients. En trenta casos, van intentar suïcidar-se en una o més ocasions durant el període d'estudi. Gairebé la meitat dels intents es van produir en el període entre l'inici dels símptomes psicòtics i l'inici del tractament. També es va registrar un increment entre sis mesos i un any després del primer brot. Aquesta dada probablement és conseqüència del trencament de les expectatives de les persones afectades d'una ràpida recuperació i tornada a la vida normal.

D’esquerra a dreta: Emilio Pechuan, Alba Toll, Amira Trabsa, Laura Martínez, Anna Mané, Teresa Legido.

Factors de risc

La Dra. Anna Mané, autora del treball, coordinadora de l'estudi i referent del procés d'urgències i aguts del Servei de Psiquiatria i del Programa d'Atenció a la Psicosi Incipient (PAE-TPI) de l'Hospital del Mar, destaca la importància de la detecció precoç per escurçar el temps que els pacients comencen a tenir símptomes i reben tractament. Per aconseguir-hi cal "un coneixement més gran de la psicosi, també entre els metges de capçalera, agents de salut i altres agents implicats, com ara l'escola, fet que ajudaria a una detecció precoç, a la millora del pronòstic i a disminuir les temptatives de suïcidi i altres situacions de risc". En aquest sentit, la Dra. Alba Toll-Privat, autora de l'estudi, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i metgessa adjunta del Servei de Psiquiatria, apunta que "s'ha vist que aquest període és molt important, perquè com més llarg és aquest temps sense tractament amb símptomes psicòtics, encara que siguin lleus, pitjor serà l'evolució d'aquests pacients i més costarà que tornin a la normalitat. D'aquí la importància dels programes de primers episodis, per poder-los detectar com abans millor i poder fer tractament".

L'estudi situa com els principals factors de risc de temptativa de suïcidi, haver-ne fet alguna abans de l'inici dels símptomes psicòtics, així com patir forts sentiments de culpa i una baixa funcionalitat a la vida diària, amb una baixa qualitat de vida. Senyals d'alerta que porten a la Dra. Mané a alertar que "cal aplicar tractaments individualitzats en els pacients que han fet temptatives prèviament i tenen simptomatologia depressiva i sentiments de culpa".

El Dr. Víctor Pérez, coordinador del Grup de Recerca en Salut Mental de l'IMIM-Hospital del Mar i cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar, apunta que "les troballes de l'estudi indiquen la importància de proveir una adequada detecció i intervenció a persones amb alt risc de suïcidi per psicosi". Està demostrat, continua el Dr. Pérez, que "intervencions precoces dirigides a aquests pacients redueixen les xifres de suïcidis". Es calcula que cada any moren al món 700.000 persones per aquesta causa, i se sap que les persones amb un trastorn mental presenten un alt risc de cometre suïcidi. L'any 2021 es van produir més de 4.000 morts per aquesta causa a l'Estat.

Article de referència

Toll A, Pechuan E, Bergé D, Legido T, Martínez-Sadurní L, El-Abidi K, Pérez-Solà V, Mané A. Factors associated with suicide attempts in first-episode psychosis during the first two years after onset. Psychiatry Res. 2023 Apr 28;325:115232. doi: 10.1016/j.psychres.2023.115232. Epub ahead of print. PMID: 37146463.

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte