Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, nou degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

31/03/2023 - Informació institucional

Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, nou degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida

El nou degà del Campus del Mar explica quina visió té de la universitat i del futur de la institució i els seus estudis.

Joan Ramon Masclans ha pres possessió com a degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida el dia 30 de març, en un acte presidit per la rectora, Laia de Nadal, on també s'hi ha nomenat Anna Maria Caballé com a degana de Dret, i Ana Delgado com a degana d'Humanitats. Masclans pren el relleu de Joaquim Gea, que ha dirigit la Facultat durant més d'una dècada.

Joan_Ramon_Masclans

El Dr. Joan Ramon Masclans, nou degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida

"El meu compromís amb la docència hi ha sigut sempre, a qualsevol dels nivells", explica Masclans, que és cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar i director del Grup de recerca en patologia crítica - GREPAC a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). Un compromís que s'ha anat forjant amb anys de formació a estudiants de grau i de formació especialitzada; coordinació d'assignatures i tutories a residents. I que, des del 2019, l'ha dut a ser director de docència del Parc de Salut Mar i professor agregat de la UPF.

A banda de la seva faceta com a docent, Joan Ramon Masclans ha dissenyat amb Josep Maria Antó, catedràtic de Medicina de la UPF, el pla d'estudis del nou grau de Medicina de la Pompeu. Per això se sent especialment satisfet en "veure com tira endavant un grau en el que vaig estar molt compromès des del principi", assegura.

Dirigir la Facultat en un moment de canvi

Masclans entoma el deganat en un moment en què la Facultat està canviant. "Abans la societat canviava en fases de 100 anys i ara canvia setmana a setmana. Vivim en una època d'immediatesa brutal, on tenim moltíssima informació a l'abast i la gent està molt preparada per obtenir allò que busca. Per això, la universitat ha de ser un lloc que mantingui un esperit crític cap a l'entorn i que reflexioni sobre què podem fer millor", explica el degà.

Des de la facultat, "hem de pensar en nous estudis, fer més estudis compartits o reformular estudis que ja estan en marxa per adaptar-nos als nous perfils professionalitzadors i necessitats socials". Cosa que ja està passant amb la implementació del nou grau de Medicina, impartit íntegrament des de la UPF, o el replantejament a un perfil més biomèdic del grau de Biologia Humana.

A més, sabem que "als estudiants no els agraden les classes magistrals i no podem basar tot el coneixement en classes dictades a partir d'una presentació. Per això, cal exprimir molt més aquelles activitats que ens permeten fer docència a través de l'experiència com les aules de simulació, els laboratoris digitals, la realitat virtual o l'aprenentatge basat en problemes en classes amb petits grups". I, en aquest sentit, el degà assegura que "la Pompeu sempre ha tingut un esperit molt innovador que facilita la implementació d'aquesta nova manera d'ensenyar".

El Campus del Mar i el seu entorn

Quan se li pregunta pel Campus, Masclans respon que caldria ampliar-lo perquè està quedant petit. "Tenir més espai permetria oferir algun grau nou i tenir espais polivalents per fomentar la docència basada en l'experiència". Però a l'hora de triar, el nou degà té clar que la qualitat va per davant de la quantitat. "Tenir un nombre reduït d'alumnes és un tret distintiu de la UPF que no s'ha de perdre per garantir que la relació amb els professors sigui propera i no abaixar la qualitat dels estudis".

De tota manera, la riquesa del Campus Mar va més enllà de les seves parets. "Aquí tenim un clúster de coneixement fantàstic que reuneix docència, recerca i assistència en un espai privilegiat. A Barcelona i davant del mar. Però, a més, som al costat del Campus més gran de la universitat i s'estan construint els edificis de la Ciutadella del Coneixement i el Mercat del Peix, que ens permetran crear noves sinèrgies relacionades amb les ciències biomèdiques i la salut planetària".

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte