Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
Gairebé la meitat de les dones amb addiccions que ingressen a l'hospital per altres malalties també pateixen depressió - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

06/04/2022 - Informació general

Gairebé la meitat de les dones amb addiccions que ingressen a l'hospital per altres malalties també pateixen depressió

El 40% dels pacients amb addiccions atesos per qualsevol motiu a l'Hospital del Mar patien a la vegada, com a mínim, una patologia psiquiàtrica associada. L'impacte d'aquests trastorns és més important en les dones amb algun tipus d'addicció. Més de la meitat estan afectades per alguna patologia mental, davant el 33% dels homes, segons un estudi encapçalat per especialistes de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). El trastorn més habitual és la depressió, seguit dels atacs de pànic i l'ansietat. Aquestes dades reforcen, segons els autors, la necessitat de disposar d'una eina que permeti als especialistes en addiccions ser consultats per la resta d'especialistes dels centres hospitalaris.

Gairebé el 40% dels pacients amb algun tipus d'addicció ingressats a l'Hospital del Mar per alguna malaltia mèdico-quirúrgica entre l'1 de gener i el 30 de setembre de l'any 2020 patien a la vegada, com a mínim, un altre trastorn mental a banda de l'addicció, el que es coneix com a patologia dual. Un fenomen que afecta amb més força a les dones i que demostra la necessitat de reforçar la possibilitat que els especialistes en aquest camp siguin consultats pels metges que atenen aquests pacients de la patologia no mental que ha provocat el seu ingrés al centre hospitalari.

Marta_Torrens_Francina_Fonseca_Fernando_Dinamarca

D'esquerra a dreta, Marta Torrens, Francina Fonseca i Fernando Dinamarca

Així ho destaca un estudi publicat a la revista Journal of Clinical Medicine i liderat per investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). En ell es va fer el seguiment d'una setantena de pacients amb addiccions ingressats per altres motius al centre entre gener i octubre de l'any 2020. D'aquests, el 37% patien algun tipus de trastorn mental associat, amb una prevalença més alta entre les dones, del 54%, mentre que en els homes era del 33%. Un fet que, segons el Dr. Fernando Dinamarca, metge adjunt del Servei de Psiquiatria i Addiccions i primer autor del treball, de forma conjunta amb la Teresa Ferrer-Farré, de qui l'estudi és el treball de fi de grau del Grau de Medicina, "confirma que les dones amb addicció pateixen l'efecte telescopi, és a dir, que amb menys temps de consum, tenen més problemes o els tenen abans que els homes amb la mateixa addicció, i, a la vegada, tenen molt mala qualitat de vida, pitjor que la dels homes". En aquest sentit, els casos avaluats indiquen que l'edat d'inici de les dones en el consum era més tardana que la dels homes, 23 anys davant 18, però l'aparició de la patologia psiquiàtrica es produïa a edats similars.

Depressió, el trastorn més habitual

Les substàncies de consum més habituals entre els pacients amb addiccions analitzats eren l'alcohol, en el 47% dels casos, i els opioides, en el 38%. La principal conclusió del treball és que en general, "les dones consumidores que ingressen a un hospital general per patologia mèdica tenen més patologia dual i tenen pitjor qualitat de vida que els homes, encara que ingressin per patologies no psiquiàtriques", explica la Dra. Francina Fonseca, metgessa adjunta del Servei de Psiquiatria i Addiccions, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i signant de l'estudi. Així, el 46% d'elles patien depressió, a banda de tenir algun tipus d'addicció. En el cas dels homes, la prevalença d'aquesta patologia era del 31%. Pel que fa als altres trastorns més comuns, els atacs de pànic i l'ansietat, afectaven el 46% i el 38,5% de les dones, mentre que només al 13 i a l'11% dels homes. A la vegada, la qualitat de vida de les dones era pitjor que la dels pacients homes.

Els pacients amb patologia dual pateixen més ingressos hospitalaris i problemes socials, com ara problemes per trobar feina, realitzen més temptatives de suïcidi i tenen un pitjor pronòstic. Per aquest motiu, els autors de l'estudi defensen la necessitat d'establir circuits que permetin als especialistes en altres patologies consultar els experts en addicions dels seus centres davant la sospita que els pacients poden patir una addicció. "Es tracta d'entendre l'addicció com una malaltia", apunta la Dra. Marta Torrens, cap del Grup de recerca en addiccions de l'IMIM-Hospital del Mar i Directora del procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD).

Aquests resultats donen suport a la importància d'explorar de forma rutinària la possibilitat que els pacients ingressats pateixin una addicció, així com la possible presència d'altres patologies mentals associades, donat el fet que poden tenir un impacte important no només des del punt de vista de la patologia mèdica que els ha portat a ingressar, sinó també en la seva qualitat de vida.

En aquest sentit, la Dra. Torrens destaca "la importància d'atendre adequadament a totes les persones que tenen un problema d'addicció a banda del motiu que ha portat al seu ingrés hospitalari, gràcies a la possibilitat de realitzar una consulta als especialistes en addiccions". Això pot permetre "atendre'ls de forma adequada, no només de la patologia que ha comportat el seu ingrés, aprofitant-lo per detectar el problema d'addicció i iniciar així el tractament per a superar-la", afegeix.

Article de referència

Ferrer-Farré, T.; Dinamarca, F.; Mestre-Pintó, J.I.; Fonseca, F.; Torrens, M. Dual Disorders in the Consultation Liaison Addiction Service: Gender Perspective and Quality of Life. J. Clin. Med. 2021, 10, 5572. https://doi.org/10.3390/jcm10235572

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte