Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
L’IMIM organitza de nou el cicle “Visions de la Ciència. El nostre cervell aquest gran desconegut” - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

22/03/2022 - Acte

L’IMIM organitza de nou el cicle “Visions de la Ciència. El nostre cervell aquest gran desconegut”

En col·laboració amb la xarxa de biblioteques de Barcelona

Des del 25 d'abril fins al 20 de juny de 2022, tindrà lloc a diferents biblioteques de Barcelona el cicle "El nostre cervell aquest gran desconegut", sota l'auspici de la xarxa de biblioteques de Barcelona. Aquest és un cicle que s'emmarca en el projecte "Visions de Ciència" que fa anys que porten a terme les Biblioteques de Barcelona, i que per tercer any l'han encarregat a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) gràcies a l'èxit obtingut en les edicions anteriors.

El cicle té una durada de 8 setmanes. Cada dilluns a les 18:30h hi haurà xerrades de caràcter gratuït i obertes a tothom, que tractaran temes relacionats amb el cervell, un òrgan complex i fascinant del que encara ens queda molt per descobrir.

En aquest cicle podrem conèixer les darreres dades que han aportat els nous avenços científics en aquest àmbit gràcies a la participació com a ponents dels millors experts de l'Hospital del Mar i de l'IMIM. Coneixerem des de com funciona el cervell o com es comporta davant la malaltia fins com es veuen les emocions al cervell o quines són les darreres tècniques quirúrgiques cerebrals. 

Aquestes xerrades es realitzaran de forma alternativa a 4 biblioteques de Barcelona: Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert, Biblioteca el Clot, Biblioteca Xavier Benguerel, Biblioteca Francesca Bonnemaison.

Amb aquesta iniciativa l'IMIM-Hospital del Mar vol mostrar el seu compromís en el foment de la cultura científica facilitant l'accés de la ciutadania al coneixement

A continuació podeu consultar el calendari i més informació de les 8 xerrades que inclou el cicle. Clica aquí si vols descarregar tot el programa.

Us hi esperem!

Coneixent el nostre cervell

25/04/2022 a les 18:30 h - Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert 

Com és el nostre cervell?, Saps com funciona a l'hora de processar informació, raonar, recordar, prendre decisions? Saps que  és la cognició?. Gràcies a la recerca en el camp de la neurociència cada vegada podem conèixer millor la ment humana,

  • Aida Fernández-Lebrero. Neuròloga de la Unitat de Deteriorament Cognitiu de l'Hospital del Mar i investigadora del grup de recerca en neurofuncionalitat i llenguatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)
  • Greta García. Neuropsicòloga. Investigadora del grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)

Mal de cap, tot el que hauríem de saber

02/05/2022-a les 18:30h - Biblioteca El Clot-Josep Benet

La meitat de la població mundial pateix mal de cap. Quines són les causes més freqüents? Es poden prevenir? Tenen tractament? I que passa quan el tractament farmacològic no és suficient? Es pot operar el mal de cap?

  • Daniel Guisado Alonso. Neuròleg adjunt de la Unitat de Cefalea de l'Hospital del Mar i investigador del grup de recerca Neurovascular a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Gloria Villalba. Coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar, neurocirurgiana consultora en dolor craniofacial per a l'Instituto craneomandibular i per a l'Instituto Clavel, i investigadora del grup de recerca en Neurofuncionalitat i Llenguatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Ictus: abans, durant i després

09/05/2022-a les 18:30 h-Biblioteca Xavier Benguerel 

L'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a l'Estat, i es calcula que afectarà 1 de cada 6 persones al llarg de la seva vida. Com podem prevenir-lo? Quins tractaments existeixen? Quin és el procés de recuperació?

  • Jaume Roquer. Cap de servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i coordinador del grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Esther Duarte. Cap de servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital del Mar i coordinadora del grup de recerca en Rehabilitació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Emocions i cognició al cervell

16/05/2022- a les 18:30h Biblioteca El Clot-Josep Benet

Les emocions són al cervell? Les podem visualitzar? Les emocions i la cognició depenen del bon funcionament i coordinació entre diverses estructures cerebrals. Actualment les podem visualitzar i estudiar en pacients i models animals mitjançant la neuroimatge i la neurofisiologia  i així conèixer millor les xarxes neurals implicades en les emocions, l'aprenentatge i memòria i els seus trastorns

  • Joan Deus. Investigador de la Unitat d'investigació en Ressonància Magnètica de l'Hospital del Mar.
  • Arnau Busquets.  Investigador del Grup de recerca en mecanismes cel·lulars en conducta fisiològica i patològica de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Per què dorm el cervell?

23/05/2022-a les 18:30 h - Biblioteca Francesca Bonnemaison

Dormir és important per descansar i mantenir l'activitat del dia a dia però també per a l'atenció, la memòria i el benestar físic i mental. De fet, passem dormint un terç de les nostres vides. Però per què dormim? Què passa al cervell quan alternem vigília i son?

  • Ainara Barguilla. Metgessa adjunta de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar
  • Ion Álvarez. Ion Álvarez, neurofisiòleg clínic i expert en medicina del son de l'Hospital del Mar.

El cervell addicte

30/05/2022-a les 18:30 h- Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert

L'addicció és una malaltia complexa del sistema nerviós central, en la que hi interaccionen  la persona, l'ambient i la substància o comportament. Com evitar-la? Que en sabem del cervell de l'addicte?

  • Rafael Maldonado. Coordinador del grup de recerca en Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i investigador adscrit a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Marta Torrens. Responsable d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar i coordinadora del grup de recerca en addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Menjar i viure pensant en el cervell

13/06/2022-a les 18:30 h - Biblioteca el Clot

Amb l'envelliment el nostre cervell experimenta canvis que poden desembocar en diferents patologies, com ara la pèrdua de memòria o d'altres capacitats. Podem fer alguna cosa per prevenir-les? Quin paper hi juga la nostra alimentació ? I les activitats del nostre dia a dia?

  • Anna Boronat. Nutricionista i investigadora del Grup de recerca en farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Aida Cuenca. Neuropsicòloga i investigadora del Grup de recerca en farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Laura Forcano. Psicòloga i investigadora del Grup de recerca en farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Salut mental i COVID

20/06/2022-a les 18:30 h - Biblioteca Xavier Benguerel

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut mental? A la gent gran, als joves, aquelles persones que han patit la malaltia. Què hem de fer si volem tenir una bona salut mental? Factors protectors de risc i receptes per afrontar problemes de salut mental.

  • Jordi Alonso. Director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública al CEXS-UPF i subdirector científic del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública
  • Víctor Pérez. director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD), coordinador del Grup de Recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i investigador del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte