Warning: include(/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php): failed to open stream: No such file or directory in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2

Warning: include(): Failed opening '/webs/test.imim.cat/extras/IMIM2016/css/waf.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /webs/test.imim.cat/config.php on line 2
La depressió resistent al tractament ‘passa factura’ - Notícies - Hospital del Mar Research Institute

Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

07/10/2021 - Informació general

La depressió resistent al tractament ‘passa factura’

El Dr. Víctor Pérez és coordinador del Grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM

El primer dijous d'octubre se celebra el Dia Europeu contra la Depressió, una data per a posar el focus en una de les malalties mentals més freqüents entre la població general. Dins de les depressions, existeix un subgrup de pacients que no responen bé als tractaments habituals, i que pateixen la denominada "Depressió Resistent al Tractament" (DRT).

Amb l'objectiu de determinar la prevalença, la càrrega econòmica i l'impacto social d'aquest tipus de depressió a l'Estat, investigadors del CIBER de Salut Mental dirigits pel seu director científic Eduard Vieta (Hospital Clínic-IDIBAPS) i per Víctor Pérez (Hospital del Mar-Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques), amb la col·laboració del CIBER d'Epidemiologia i altres experts, han desenvolupat un treball publicat al Journal of Affective Disorders. Segons aquestes dades, la DRT tindria una incidència a Espanya mitjana de 0,93/1.000 persones, el que significa que cada any hi ha 44.000 persones noves que pateixen aquesta forma de depressió.

Segons les dades de Global Data Exchange 2021, més de 270 milions de persones al món patirien depressió, i d'aquestes 175 específicament trastorn depressiu major (TDM), és a dir, presenten símptomes depressius diaris durant més de dues setmanes, com ara ànim depressiu, disminució d'interès, trastorns alimentaris i de la son, sentiment de culpa i pensaments recurrents de mort o suïcidi.  A Europa, afectaria el 3,15% de la població total, més de 25 milions de persones i a Espanya el TDM compta amb una prevalença del 4%.

Eduard Vieta i Víctor Pérez

Els investigadors van realitzar un estudi observacional a partir de la base de dades Big Pac espanyola, registres mèdics electrònics de centres d'atenció primària, hospitals i ambulatoris específics de salut mental del sistema sanitari públic estatal i dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de costos sanitaris i incapacitats.  

D'aquesta manera, es va analitzar una mostra de 21.630 pacients de més de 18 anys (amb una edat mitjana de 53 anys i un 67,2% dones) amb trastorn depressiu major, dels quals 3.559 van complir els criteris de depressió resistent al tractament (és a dir, que durant el primer any fracassa l'administració de 2 o més antidepressius diferents, inclosos antipsicòtics com el liti, en períodes de tractament de com a  mínim 90 dies).  La taxa d'incidència anual de la TRD a la població estudiada entre 2015-2017 és de 0,59, 1,02 i 1,18/1.000 persones-any respectivament, establint una mitjana de 0,93/1.000.

En aquest estudi s'ha estimat l'impacte econòmic del trastorn depressiu major, establint els costos mitjans totals per pacient  en 4.147,9 euros, sent més alts per als pacients amb depressió resistent al tractament (6.096 euros de mitjana).

Segons explica el director científic del CIBERSAM i coordinador del treball, Eduard Vieta, "hem establert per primera vegada l'impacte econòmic de la malaltia atenent als costos directes, la pèrdua de productivitat i la discapacitat permanent, observant que la incidència a Espanya és similar a les dades recents a altres països europeus o que la depressió resistent al tractament s'associa a un major consum de recursos i costos més alts en comparació als pacients que sí responen".

Major mortalitat i suïcidi

La depressió resistent al tractament s'associa amb una pitjor qualitat de vida, major comorbiditat, discapacitat social i ocupacional i pitjors resultats terapèutics. A la vegada, indica el cap de grup del CIBERSAM a l'Hospital del Mar de Barcelona Víctor Pérez, "els resultats del nostre estudi mostren que durant el primer any del  diagnòstic  fins a un de cada sis pacients té com a mínim dos canvis en el tractament, com a indicació de TRD, i l'ús dels recursos, els costos associats a la malaltia, sobretot deguts a la pèrdua de productivitat ocupacional i la mortalitat -en associar-se a majors taxes de comorbiditat i suïcidi-, van ser més alts en aquestes persones".

Vieta incideix que "fins a on sabem, aquesta és la primera publicació sobre la incidència de la depressió resistent al tractament a Espanya basada en dades de la vida real, per la qual cosa és crucial tant per als metges com per als responsables de les polítiques sanitàries comptar amb informació actualitzada sobre aquesta malaltia en els seus casos més complexos".

Per això, conclou, "a partir d'aquestes dades, la nostra  primera preocupació des de CIBERSAM és facilitar el diagnòstic correcte de la depressió resistent per al benestar dels pacients i els seus familiars, el que a més suposaria reduir l'impacte econòmic d'aquesta malaltia".

Enlace al article de referència:

Economic impact of treatment-resistant depression: A retrospective observational study

Víctor Pérez-Sola, Miquel Roca, Jordi Alonso, Andrea Gabilondo, Teresa Hernando, Antoni Sicras-Mainar, Aram Sicras-Navarro, Berta Herrera, Eduard Vieta PMID: 34509073  DOI: 10.1016 / j.jad.2021.08.036 J Affect Disord. 2021

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34509073/

Totes les notícies

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte