Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

03/02/2023 - Informació general

Validen una eina per al pronòstic precoç de l’evolució dels pacients amb COVID-19

Es tracta d'un test molecular dissenyat per al diagnòstic de sèpsia en pacients amb sospita d'aquesta patologia. Un equip de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra, han publicat un article a la revista Scientific Reports, en el qual han confirmat la seva utilitat per a preveure quins pacients tenen un pitjor pronòstic entre els que ingressen a l'hospital per infecció causada per SARS-CoV-2. En el 78% dels casos va permetre determinar quins d'ells ingressarien a l'UCI.

Un test molecular emprat per diferenciar quins pacients pateixen sèpsia i quins inflamació sistèmica no causada per infecció, també és útil per determinar quins pacients amb COVID-19 tenen més probabilitats d'empitjorar i acabar necessitant ingressar a la Unitat de Cures Intensives. Així ho corrobora un estudi d'un equip de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC), que publica la revista Scientific Reports.

Beatriz_Bellosillo_Rebeca_Rueda_Ester_Torres_Mila_Montero

D'esquerra a dreat, Beatriz Bellosillo, Rebeca Rueda, Ester Torres i Mila Montero

El test, SeptiCyte RAPID, desenvolupat per Immunexpress, Pty Ltd., permet discriminar a partir de mostres de sang dels pacients, quins d'ells tindran una pitjor evolució. Per a fer-ho, avalua els nivells d'expressió de dos gens vinculats a la resposta del sistema immunitari. Si són més elevats, la persona afectada té un pronòstic més greu. Com explica la Dra. Beatriz Bellosillo, autora del treball, responsable del Laboratori de Biologia Molecular de l'Hospital del Mar, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i professora associada de la UPF, el que han fet els investigadors, "és determinar amb aquest test dissenyat per identificar infecció a partir de marcadors immunològics vinculats a infecció, si aquesta infecció concomitant bacteriana era predictora d'aquells pacients que anaven a tenir COVID més greu i necessitat d'UCI".

Triatge_COVID19

Segons l'estudi, que ha treballat amb dades de 146 pacients ingressats per COVID-19 a l'Hospital del Mar durant la segona onada de la pandèmia (entre els mesos de juliol i de desembre de 2020), aquesta eina va permetre determinar en el 78% dels casos quins d'ells ingressarien a l'UCI i quins no. "Hi havia una relació entre el valor alt de la mesura obtinguda i el pacient crític", explica Milagro Montero, també autora del treball, metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERINFEC i professora associada de la UPF. D'aquesta manera, apunta la Dra. Montero, "podem predir la gravetat d'un pacient en el qual es detecti immunològicament una expressió alta d'aquests gens i, així, pronosticar com està i com evolucionarà".

"Tenint en compte que la COVID-19 té el potencial d'evolucionar ràpidament i causar nivells d'oxigen perillosament baixos que poden fer necessàries cures intensives, la capacitat per fer el triatge dels pacients de forma acurada i ràpida és el més important. A causa del significatiu impacte dels casos de COVID-19 en el sistema sanitari, eines com el SeptyCyte RAPID, amb les que es poden obtenir resultats en menys d'una hora amb poca implicació dels usuaris, pot ajudar a accelerar el procés de triatge i millorar el pronòstic dels pacients", confirma el Dr. Juan Pablo Horcajada, autor del treball, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, coordinador del grup de recerca i investigador de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERINFEC i professor agregat de la UPF.

Aquesta eina se suma a la resta de variables clíniques i analítiques que ja s'utilitzen per al triatge i pronòstic dels pacients amb COVID-19.

En aquest treball també han participat metges del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar.

Article de referència

Montero, M.M., Hardy-Werbin, M., Gonzalez-Gallardo, S. et al. Evaluation of the host immune response assay SeptiCyte RAPID for potential triage of COVID-19 patients. Sci Rep 13, 944 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-28178-y

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte