IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies / Informació institucional

 • 25/07/2022 - Informació institucional

  30 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic

  Dilluns 25 de juliol es celebren 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona que van representar una fita històrica per a la ciutat. Durant aquest gran esdeveniment, el Laboratori Antidopatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) va ser l'encarregat de realitzar els controls antidopatge dels atletes, tant dels Jocs Olímpics com dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92. El Laboratori va ser creat l'any 1985 en el marc de la pre-canditatura Olímpica de Barcelona. La seva designació com a laboratori olímpic va permetre la modernització de les instal·lacions i equipaments tant del propi Laboratori com de l'IMIM. El Laboratori va ocupar una superfície de 1100 m2, i durant el període dels Jocs va treballar les 24 h del dia. En total, unes 110 persones van estar implicades en el correcte desenvolupament del treball antidopatge, tenint en compte el personal del Laboratori, el personal científic convidat, els voluntaris i el personal de suport.

  Més informació "30 anys del Laboratori Antidopatge Olímpic"

 • 03/02/2022 - Informació institucional

  El Laboratori Antidopatge de Catalunya col·labora amb el Laboratori Olímpic de Pequín

  El proper 4 de febrer s'inauguraran els XXIV Jocs Olímpics d'Hivern que enguany es celebren a Pequín sota mesures molt estrictes de prevenció de la COVID19. Tres professionals del Laboratori antidopatge de l'IMIM, Rosa Ventura, Sergi Coll i Lídia Requena, viatjaran a Pequín per treballar en el laboratori olímpic. Rosa Ventura treballarà en el grup de direcció i supervisió,  Sergi Coll treballarà en la detecció d'esteroides anabolitzants i Lídia Requena treballarà en la detecció d'hormones (eritropoietina, hormona del creixement). El Laboratori de Pequín analitzarà 3000 mostres durant els Jocs Olímpics i unes 600 més durant els Jocs Paralímpics. Aquest alt volum de mostres fa necessari disposar de molt equipament analític i d'un gran nombre de professionals especialitzats organitzats en torns de treball per cobrir les 24 h del dia. 

  Més informació "El Laboratori Antidopatge de Catalunya col·labora amb el Laboratori Olímpic de Pequín"

 • 22/12/2021 - Informació institucional

  La recerca del Laboratori Antidopatge de Catalunya ha estat la base de les noves regles sobre l’ús de glucocorticoides a l’esport de l’Agència Mundial Antidopatge

  A partir de 2022, la llista de substàncies i mètodes prohibits a l'esport de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) inclou canvis importants pel que fa a l'ús de glucocorticoides a l'esport. A partir d'ara totes les vies injectables estaran prohibides durant les competicions, a més de les vies oral i rectal. Altres vies d'administració com la inhalada, intranasal o la dermatològica continuaran estant permeses si és necessari el seu ús per raons terapèutiques. No hi haurà restriccions d'ús de glucocorticoides en períodes fora de competició com fins ara. També s'han definit criteris que permeten millorar la seguretat en l'administració de glucocorticoides per raons terapèutiques. En primer lloc, s'ha millorat la distinció entre les vies d'administració prohibides i les permeses definint una concentració d'informació específica per a cada glucocorticoide. En segon lloc, s'han definit uns períodes de blanqueig després d'administracions prohibides, per tal que tractaments realitzats en períodes fora de competició propers a competicions, no donin lloc a resultats falsos positius en mostres recollides durant les competicions.

  Més informació "La recerca del Laboratori Antidopatge de Catalunya ha estat la base de les noves regles sobre l’ús de glucocorticoides a l’esport de l’Agència Mundial Antidopatge"

 • 22/12/2021 - Informació institucional

  La Dra. Marta Torrens formarà part del comitè executiu de la World Association on Dual Disorders

  La Directora del Procés d'Addiccions de l'INAD i investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques accedeix a la direcció d'aquesta entitat que promou el coneixement i la recerca sobre la patologia dual. El congrés de la World Association on Dual Disorders (WADD) va aprovar en el seu congrés, celebrat a París entre els dies 7 i 9 de desembre, la incorporació de la Dra. Marta Torrens al seu comitè executiu. D'aquesta manera, la Directora del Procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinadora del Grup de Recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), participarà en la presa de decisions de l'entitat, com l'organització de congressos, cursos de formació i publicacions.

  Més informació "La Dra. Marta Torrens formarà part del comitè executiu de la World Association on Dual Disorders"

 • 03/12/2021 - Informació institucional

  1.880.000€ per preparar materials de referència per avaluar la qualitat dels laboratoris antidopatge acreditats del mon

  L'Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) ha signat un contracte de cinc anys amb l'Agència Mundial Antidopatge (WADA https://www.wada-ama.org/), en el marc d'una concurrència d'ofertes a nivell internacional, per valor de 1.880.000€, per a la preparació de materials de referència per al seu programa extern d'avaluació de la qualitat dels laboratoris (EQAS) acreditats per a la realització de controls antidopatge arreu del mon (WADA's External Quality Assessment Scheme).   El Dr. Oscar Pozo, coordinador del grup de recerca en Metabolòmica Aplicada del Programa de recerca en Neurociències de l'IMIM ,serà el responsable de l'execució del contracte a partir de gener 2022.

  Més informació "1.880.000€ per preparar materials de referència per avaluar la qualitat dels laboratoris antidopatge acreditats del mon"

 • 23/11/2020 - Informació institucional

  El BAPP renova la seva acreditació TECNIO

  El BAPP (BioAnalysis, Proteomics and Pharmacology) un centre mixt- Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) y  UPF- ha obtingut l'acreditació TECNIO per al període 2020-2023. Aquest segell, que ja havia obtingut en convocatòries anteriors, l'atorga la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ i serveix per identificar i donar visibilitat als centres amb altes capacitats científiques i tècniques que estan considerats com a desenvolupadors de tecnologies diferencials i que són capdavanters en la transferència dels seus coneixements i tecnologies cap a la indústria. El BAPP és un centre multidisciplinari especialitzat en activitats de recerca i serveis en quatre sectors: farmacologia, neurociències, química de pèptids i bioanàlisi. La seva activitat està enfocada fonamentalment al desenvolupament de nous fàrmacs d'ús humà i veterinari. Està format pel grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes (FINS) de l'IMIM-Hospital del Mar, d'una banda, i pel grup de recerca en Proteòmica i Química de Proteïnes de la UPF de l'altra.

  Més informació "El BAPP renova la seva acreditació TECNIO"

 • 13/08/2020 - Informació institucional

  La Dra. Marta Torrens i el Dr. Rafael Maldonado, editors d’un número especial sobre l’ús recreatiu del cànnabis a la revista European Neuropsychopharmacology

  La revista dedica un espai destacat a l'anàlisi de la recerca sobre el cànnabis i els seus derivats, el seu ús recreatiu, els riscos que se'n poden derivar i les potencials aplicacions mèdiques. En ell, sota l'edició dels doctors Torrens i Maldonado, hi figuren articles d'algunes de les figures més destacades en aquest camp. La revista European Neuropsychopharmacology dedica en la seva edició del mes de juliol un apartat especial a la controvèrsia sobre la creixent tendència al món de legalització de l'ús de la marihuana per a determinats usos recreatius i mèdics. Els editors han estat la Dra. Marta Torrens, Directora del Procés d'Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinadora del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i el Dr. Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la Universitat Pompeu Fabra i l'IMIM. Tots dos signen un editorial sobre aquesta qüestió a la revista.

  Més informació "La Dra. Marta Torrens i el Dr. Rafael Maldonado, editors d’un número especial sobre l’ús recreatiu del cànnabis a la revista European Neuropsychopharmacology"

 • 24/07/2020 - Informació institucional

  L’IMIM, un dels Instituts d’Investigació Sanitària guardonats amb els Premios de Investigación e Innovación Responsable del (ISCIII)

  A la primera edició dels Premios de Investigación e Innovación Responsable (RRI) en salud, organizats per l'ISCIII y promoguts en el marc del projecte europeu ORION (Open Responsible research and Innovation to further Outstanding kNowledge) han estat guardonades tres propostes de tres Instituts d'Invesigació Sanitària (IIS) diferents d'un total de 26 propostes rebudes. Una d'aquestes 3 propostes ha estat un projecte del l'IMIM: El nom del projecte premiat es "Co-creació i participació ciutadana en el disseny de l'Estudi PENSA de Prevenció de Deteriorament Cognitiu en Persones amb Queixes subjectives de memòria". Presentat per Natàlia Soldevila i Laura Forcano del grup de recerca en farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'IMIM, que destaca per la seva aplicació de la participació ciutadana en el disseny d'un assaig clínic, un valor afegit que permet la reorientació del projecte facilitant que s'adapti millor a les necessitats i expectatives dels participants  

  Més informació "L’IMIM, un dels Instituts d’Investigació Sanitària guardonats amb els Premios de Investigación e Innovación Responsable del (ISCIII)"

 • 08/04/2020 - Informació institucional

  L’IMIM passa a formar part del Consorci Europeu EATRIS per afavorir la medicina translacional

  La Plataforma Metabolòmica Clínica de l'IMIM liderada pel Dr Oscar J. Pozo, investigador del Grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'IMIM, ha passat a formar part del Consorci EATRIS, la infraestructura europea per a la medicina traslacional, dins de la modalitat de plataforma de biomarcadors. D'aquesta manera, l'IMIM passa a formar part d'un consorci integrat per més de 80 prestigioses institucions europees que pretenen establir sinergies entre investigadors en salut posant a la seva disposició les tecnologies més avançades i l'experiència necessària per avançar en la medicina translacional. EATRIS és un Consorci Europeu de Infraestructures per a la Recerca (ERIC, de les seves sigles en anglès) que té com a principal objectiu l'avanç en la medicina translacional. La investigació traslacional és una empresa altament multidisciplinària i complexa. Un dels majors reptes en la innovació és conèixer quins són els passos necessaris i la tecnologia i el coneixement més adequats per realitzar aquests passos

  Més informació "L’IMIM passa a formar part del Consorci Europeu EATRIS per afavorir la medicina translacional"

 • 26/04/2018 - Informació institucional

  El projecte SIMPLe guanya el Premi Hestia 2018

  El projecte Self-monitoring and psychoeducation in bipolar patients with a smartphone application (SIMPLe), una aplicació per contribuir a la teràpia psicoeducativa dels pacients amb trastorn bipolar, ha guanyat el Premi Hestia 2018 a l'Excel·lència en Investigació sociosanitària i en salut mental en la categoria de Millor projecte Realitzat o Treball Publicat. El projecte està coordinat pel Dr. Francesc Colom, investigador de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i psicòleg de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar i el Dr. Diego Hidalgo-Mazzei, investigador de l'IDIBAPS.  "El projecte simple té com a objectiu estudiar la utilitat dels telèfons mòbils intel·ligents o smartphones en el seguiment de pacients diagnosticats de trastorn bipolar, proporcionant-los una eina complementària al seu seguiment mèdic usual", assenyala Hidalgo-Mazzei, investigador de la Unitat de Trastorns Bipolars de l'Institut de Neurociències de l'Hospital Clínic de Barcelona i IDIBAPS. La versió de l'app, que porta el mateix nom, ofereix a partir del registre diari de l'estat d'ànim, missatges psicoeducatius personalitzats per ajudar a mantenir l'estabilitat. Funciona a través d'una interfície consistent en uns senzills tests que pretenen incorporar-se a la rutina diària dels pacients amb la mínima interferència possible.

  Més informació "El projecte SIMPLe guanya el Premi Hestia 2018"

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte