Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

13/08/2020 - Informació institucional

La Dra. Marta Torrens i el Dr. Rafael Maldonado, editors d’un número especial sobre l’ús recreatiu del cànnabis a la revista European Neuropsychopharmacology

La revista dedica un espai destacat a l'anàlisi de la recerca sobre el cànnabis i els seus derivats, el seu ús recreatiu, els riscos que se'n poden derivar i les potencials aplicacions mèdiques. En ell, sota l'edició dels doctors Torrens i Maldonado, hi figuren articles d'algunes de les figures més destacades en aquest camp.

La revista European Neuropsychopharmacology dedica en la seva edició del mes de juliol un apartat especial a la controvèrsia sobre la creixent tendència al món de legalització de l'ús de la marihuana per a determinats usos recreatius i mèdics. Els editors han estat la Dra. Marta Torrens, Directora del Procés d'Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions de l'Hospital del Mar (INAD) i coordinadora del Grup de recerca en Addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), i el Dr. Rafael Maldonado, cap del Laboratori de Neurofarmacologia del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la Universitat Pompeu Fabra i l'IMIM. Tots dos signen un editorial sobre aquesta qüestió a la revista.

Els editors destaquen que "hem aconseguit reunir un ampli ventall d'autors d'una gran potència en aquest àmbit, de primera línia, que ofereixen una visió multidisciplinària, translacional i experta sobre les diferents utilitzacions del cànnabis, tant a l'àmbit recreatiu com al farmacològic". D'aquesta manera, s'ofereix una posada al dia de la qüestió, analitzant les possibles situacions de risc, l'evidència existent dels usos del cànnabis com a tractament de diverses patologies i el que es coneix sobre ell i els seus derivats.

"Els derivats del cànnabis representen una de les preocupacions més importants en salut, tenint en compte l'alta prevalença del seu consum per a usos recreatius en un gran nombre de països", avancen els editors, que adverteixen de les possibles conseqüències del seu consum per al desenvolupament del cervell a edats primerenques. A la vegada, s'apunta a possibles canvis en els patrons de consum durant el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19.

Els autors que participen en aquesta edició especial de l'European Neuropsychopharmacology analitzen els problemes cognitius derivats del consum de cànnabis com a frens a la seva utilització mèdica, els mecanismes farmacològics que participen en el desenvolupament de la tolerància als seus efectes i la seva utilització terapèutica com a alternativa als opioides i en el camp de la neuropsicofarmacologia. També la seva estesa utilització entre els pacients amb desordres psiquiàtrics i l'increment del seu consum en casos d'estrès posttraumàtic.

Dra.Torrens i Dr. Maldonado

Foto: Dra. Torrens i Dr. Maldonado. Font: Hospital del Mar/IMIM

Article de referència
Maldonado R, Torrens M. Cannabis research: Risks of recreational use and potential medical applications. Eur Neuropsychopharmacol 2020; 36: 167-168.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte