Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/05/2020 - Nota de premsa

Aliança entre l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i Chemotargets per accelerar el disseny de noves teràpies contra el càncer

Aquesta aliança públicoprivada establirà un marc de col·laboració que promogui la creació de sinergies entre les dues institucions

La companyia Chemotargets -amb seu al Parc Científic de Barcelona i líder global en el desenvolupament de plataformes d'intel·ligència artificial per al disseny, optimització i avaluació de seguretat de fàrmacs- ha signat un acord estratègic amb l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) amb la finalitat d'accelerar els projectes de recerca per al descobriment i desenvolupament de noves teràpies oncològiques que donin resposta a importants necessitats mèdiques no cobertes.

Aquesta aliança públicoprivada establirà un marc de col·laboració que promogui la creació de sinergies entre l'experiència de l'IMIM en la identificació de nous targets terapèutics dins dels camps emergents de la biologia del càncer i el know-how de Chemotargets en descobriment i desenvolupament de fàrmacs. La iniciativa inclourà l'ús de tecnologies computacionals d'avantguarda desenvolupades específicament per a dissenyar ràpidament candidats a fàrmacs que actuïn sobre nous mecanismes d'acció o dirigits a dianes que són difícils d'abordar i per als quals actualment no existeixen medicaments identificats.

Des del Programa de Recerca en Càncer de l'IMIM es desenvolupa una recerca pionera en àmbits com la biologia del càncer, la comprensió dels nous mecanismes de progressió tumoral i l'avaluació de noves teràpies com la Immunoteràpia, o la detecció de marcadors de resposta al tractament oncològic. Es contribueix a la creació de nous tractaments i estratègies que optimitzin les teràpies des de l'inici, evitant tractaments ineficaços amb múltiples efectes secundaris, i avançant cada dia més cap a una medicina personalitzada d'alta qualitat tècnica que incrementa les taxes de curació i millora la qualitat de vida. Gràcies a la tecnologia computacional que aportarà Chemotargets, el procés serà més fàcil i ràpid i es podran identificar fàrmacs que actuïn sobre dianes o mecanismes pels que actualment no hi ha un tractament efectiu.

"Aquesta aliança està completament alineada amb la principal missió de l'IMIM que és produir ciència rellevant per als pacients. Com institut de recerca de l'Hospital del Mar, l'IMIM presenta la fortalesa d'estar molt proper a les necessitats mèdiques actuals. Mitjançant aquesta aliança amb Chemotargets s'aconseguirà impulsar la investigació traslacional de l'IMIM i donar resposta als problemes d'un camp tan rellevant com és el càncer" explica el Dr. Joaquin Arribas, director de l'IMIM, director de Recerca del Parc de Salut MAR (PSMAR) i professor de Recerca ICREA.

Amb aquest acord estratègic, Chemotargets dóna el tret de sortida a una nova etapa de creixement de la companyia. Un cop assolida una posició de lideratge al mercat global com a proveïdora de plataformes d'intel·ligència i predicció de disseny de fàrmacs, l'equip encapçalat per Jordi Mestres assumeix ara el repte d'obrir una segona línia d'activitat com a startup biotecnològica, focalitzada en el descobriment i desenvolupament de fàrmacs amb un portafoli de projectes propi, enfocat inicialment cap a l'oncologia.

"La col·laboració amb l'IMIM ens permetrà construir un pipeline oncològic amb dianes biològicament rellevants i validades terapèuticament, algunes de les quals estan sent avaluades per equips conjunts de Chemotargets i l'IMIM. Això esdevindrà un important pilar estratègic i generador de valor per a la companyia que ja ha aconseguit un èxit significatiu en la creació i llicència de les seves eines de programari de descobriment de medicaments per a petites, mitjanes i grans companyies farmacèutiques, així com per a autoritats reguladores. Per consolidar aquesta nova etapa com a empresa biotecnològica tenim previst obrir una ronda de finançament amb l'assessorament i suport de Genesis Biomed i Crea Inversión", explica el Dr. Jordi Mestres, fundador i actual CEO de la companyia.

Com a fruit de la col·laboració amb l'IMIM, Chemotargets accelerarà les fases principals del descobriment i desenvolupament de fàrmacs mitjançant l'ús de les seves eines informàtiques avançades per optimitzar simultàniament la seguretat i l'eficàcia dels nous candidats. En refinar i accelerar computacionalment les fases tradicionals de la química medicinal, la selecció de candidats, els estudis preclínics reglamentaris i els primers assajos clínics, la companyia vol posicionar ràpidament el candidat a fàrmac en un escenari de sortida a través de la creació d'una spin-off sota el modelo de venture builder.

Chemotargets continuarà oferint els seus productes i serveis a empreses farmacèutiques i grups de recerca, com ha vingut fent des de la seva fundació, a través de la seva plataforma CLARITY? (Seal of Excelence de la Comissió Europea), que permet definir els perfils de farmacologia i seguretat de noves molècules bioactives. La llicència d'aquesta tecnologia ha estat adquirida enguany per la U.S. Food and Drug Administration (FDA), entre altres organitzacions.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte