IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Immunitat i infecció Miguel López-Botet

El grup inclou personal investigador de l'IMIM i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i està coordinat per Miguel López-Botet (ORCID; CV sketch), vinculat a ambdues institucions (catedràtic i cap del servei d'Immunologia de l'Hospital del Mar). Els laboratoris es troben a les instal·lacions del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

L'equip té àmplia experiència en el coneixement sobre la biologia de les cèl·lules Natural Killer (NK) humanes, que estan implicades en la resposta immunitària enfront de determinades infeccions i tumors. La caracterització dels receptors CD94 / NKG2 i ILT2 (LIR-1, CD85j o LILRB1) es compten entre les nostres contribucions més rellevants realitzades en aquest camp. Actualment, estudiem el paper de les cèl·lules NK en la resposta al citomegalovirus humà (HCMV). La infecció per aquest herpes virus, prevalent i persistent, pot causar alteracions neurològiques congènites i representa una amenaça en pacients immunocompromesos.

Originalment vam descriure que la infecció per HCMV promou en alguns individus una reconfiguració estable del compartiment de cèl·lules NK. La nostra atenció se centra en:

a) dilucidar els mecanismes d'aquest patró de resposta adaptativa de les cèl·lules NK a la infecció;

b) explorar el seu paper en el control de la infecció per HCMV i les seves implicacions en la resposta a altres patògens i tumors, així com en la fisiopatologia de processos inflamatoris crònics.

L'abordatge d'aquests estudis es realitza a nivell experimental i mitjançant la col·laboració amb grups clínics, principalment els serveis de Nefrologia, Oncologia i Neurologia de l'Hospital del Mar. Actualment, dediquem un especial esforç per traslladar la nostra experiència sobre les cèl·lules NK al camp de la immunologia del càncer (coordinat per la Dra. Muntasell).

Contacte

Coordinador:
Miguel López-Botet(ELIMINAR)

Tel:
93 316 03 86

Fax:
93 316 04 10

Dr. Aiguader, 88
08003 Barcelona

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte