Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

25/09/2016 - Nota de premsa

Un estudi evidencia diferències associades al gènere en les hemorràgies cerebrals

Els homes pateixen les hemorràgies cerebrals 6 anys abans i la localització de l’hematoma és més profund que en les dones

Cada cop és més freqüent detectar diferències de gènere en algunes patologies. Neuròlegs de l’Hospital del Mar de Barcelona i investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) han publicat fa poc a la revista Neurology els resultats d’un estudi dut a terme en més de 500 pacients amb hemorràgies intracerebrals primàries amb l’objectiu de determinar si hi ha diferències entre homes i dones. L’estudi ha posat de manifest algunes diferències importants associades al gènere: diferències en l’edat dels pacients que les pateixen, en la causa, els factors de risc, el maneig clínic, la severitat de les hemorràgies i la discapacitat produïda.

Les diferències entre homes i dones són importants a l’hora de considerar el risc de les malalties cardiovasculars. L’hemorràgia intracerebral és el tipus d’ictus més greu i és més freqüent en homes que en dones. Provoca la defunció del 50% de les persones afectades als tres mesos de l’episodi i, únicament el 20-25% dels pacients sobreviu mantenint una bona capacitat funcional”, explica el Dr. Jaume Roquer, cap de servei de Neurologia de l’Hospital del Mar i coordinador del Grup de Recerca Neurovascular de l’IMIM.

Aquest nou estudi evidencia algunes diferències importants associades al gènere. La primera diferència significativa és que les dones que pateixen una hemorràgia cerebral tenen de mitjana 6 anys més que els homes amb la mateixa malaltia (81 anys les dones i 75 anys els homes). També s’han observat diferències en la localització de l’hematoma cerebral. En homes és més freqüent l’hematoma profund mentre que en dones és més comú a la zona lobular del cervell, més superficial.

També es van observar diferències respecte al consum de certes substàncies que són factors de risc coneguts de patologies identificades com a causants d’hemorràgies cerebrals. Els homes van resultar ser més consumidors d’alcohol i tabac que les dones que havien tingut una hemorràgia cerebral. El sexe masculí també patia amb major prevalença altres malalties cardiovasculars, com la patologia arterial perifèrica (obstrucció de grans artèries), o malalties coronàries com la cardiopatia isquèmica.

Les noves troballes es van dur a terme amb un total de 515 pacients (245 dones i 270 homes) tractats a l’Hospital del Mar durant el període comprès entre el maig del 2005 i l’abril del 2015, una de les bases de dades més grans que existeixen sobre hemorràgies cerebrals.

La recerca també va posar de manifest alguns paràmetres per als quals no hi ha diferències entre homes i dones, com la severitat de les hemorràgies, el volum dels hematomes o la mortalitat després de tres mesos. L’origen més comú de la malaltia és la hipertensió arterial per a tots dos sexes. Tampoc no és diferent per a homes i dones el temps transcorregut entre els primers símptomes i l’admissió hospitalària, ni la teràpia i rehabilitació rebudes a l’hospital.

Malgrat algunes limitacions, les conclusions a què han pogut arribar els investigadors de l’Hospital del Mar són que les diferències entre homes i dones són importants a l’hora de considerar el risc de les malalties cardiovasculars. Avançar en el coneixement d’aquest tipus de malalties permetrà crear eines per poder-les combatre millor i anticipar el que s’esdevé en el curs de la malaltia.

Article de referència

Roquer J*, Rodríguez-Campello A, Jiménez-Conde J, Cuadrado E, Giralt E, Vivanco R, Soriano C, Ois A. Sex-related differences in primary intracerebral hemorrhage. Neurology 2016

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte