Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

26/10/2011 - Nota de premsa

Noves directrius per comunicar estudis de factors de risc genètic i molecular de forma més precisa i ètica

L'article es publica simultàniament a set revistes científiques.

Noves directrius per comunicar estudis de factors de risc genètic i molecular de forma més precisa i ètica

Un grup d'investigadors internacionals, entre els que ha participat com a únic espanyol Miquel Porta, coordinador del grup de recerca en epidemiologia clínica i molecular del càncer de l'IMIM (Institut de recerca Hospital del Mar), han proposat i publicat a la revista PLoS Medicine aquesta setmana, unes noves directrius per comunicar, de forma més precisa i ètica, els resultats dels estudis epidemiològics que impliquen factors de risc genètic o molecular.

En els últims anys s'ha produït una proliferació dels estudis epidemiològics que impliquen l'ús de biomarcadors (factors de risc), sovint realitzats dins d'un nombre creixent de biobancs i de projectes de biocontrol, però aquests estudis són difícils d'interpretar i algunes vegades no es realitzen o publiquen adequadament. Solem referir-nos a aquest camp com epidemiologia molecular i aquests estudis tradicionalment comporten la revisió de l'associació entre els biomarcadors i els processos o resultats de les malalties. Sovint s'ha esperat que aquests estudis puguin utilitzar-se per aclarir els mecanismes de les malalties i exposicions, per identificar individus en risc de patir una determinada condició o per predir resultats clínics futurs en els pacients.

Aquestes noves directrius s'anomenen STROBE-ME (Strengthening the Reporting of Observational studies in Epidemiology - Molecular Epidemiology). Els seus autors esperen que aquestes directrius ajudin els investigadors a sostenir les seves responsabilitats i obligacions ètiques, com la precisió, completesa i transparència a l'hora de comunicar els resultats amb els detalls suficients perquè la comunitat científica pugui avaluar els seus punts forts i punts febles, pugui fer comparacions justes i pugui interpretar clarament els resultats.

Els autors declaren que si s'utilitza de forma àmplia i sistemàtica, la llista de STROBE-ME hauria de reforçar la comunicació dels resultats dels estudis epidemiològics moleculars, així com la manera en què s'interpreten aquests estudis.

Les directrius STROBE-ME es publicaran a la pàgina web de STROBE (http://www.strobe-statement.org), on també estarà disponible un fòrum de discussió i millora de la llista i els materials relacionats.Per fomentar la difusió d'aquestes directrius, l'article també serà publicat el 25 d'octubre de manera simultània en les següents revistes: PLoS Medicine, European Journal of Clinical Investigation, European Journal of Epidemiology, Journal of Epidemiology and Community Health, Journal of Clinical Epidemiology, Preventive Medicine y Mutagenesis.

Enllaç: http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001117

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte