Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

28/09/2009 - Nota de premsa

L'activitat física moderada pot ajudar a frenar l'evolució de la MPOC

Membres de la SEPAR presente nous estudis sobre l’evolució de la MPOC en el Congrés de la Societat Europea de Respiratori

La rehabilitació pulmonar per mitjà d’exercicis respiratoris de fisioteràpia i l’exercici físic moderat pot ajudar frenar la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

El Dr. Josep Maria Antó, coautor de l’estudi Relationship between physical activity and outcomes in COPD, considera que “els beneficis de l’exercici físic moderat son molt importants per als malalts de la MPOC, l’activitat pot ajudar a frenar i ralentir l’evolució de la MPOC així com a millorar la qualitat de vida del paciente, sempre i quan es realitzi sota la supervisió i control mèdic". Aquest estudi es va presentar durant el Congrés Anual de la ERS (European Respiratory Society) celebrat a Viena del 12 al 16 de setembre amb la presència dels millors especialistes mundials de les malalties respiratòries.

És necessari remarcar que cada any moren 18.000 espanyols per causa de la MPOC, fet que la converteix en la primera causa de mort evitable a Espanya i en l'única patologia relacionada amb el tabac la mortalitat de la qual segueix augmentant. Segons l'estudi EPISCAN, la prevalença de la MPOC a Espanya, arriba a al 10,2% de la població en l'actualitat –la pateixen gairebé un milió i mig de persones- però es preveu un augment d'aquesta xifra ja que aproximadament un terç dels espanyols fumen i d'aquests entre un 20 i un 25% desenvoluparan aquesta malaltia pulmonar. L’infradiagnòstic d'aquesta malaltia respiratòria supera el 70%.

PERSONALITZAR ELS TRACTAMENTS

Millorar el coneixement de l'evolució de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) permet personalitzar tant els tractaments com les mesures de prevenció. Aquesta és la premissa amb la qual treballen un grup d'investigadors del Centre d'Investigació en Epidemiología Ambiental (CREAL) i de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), amb el suport de la Societat Espanyola de Neumología i Cirurgia Torácica (SEPAR) entre altres institucions i organismes. Un dels primers assoliments d'aquest consorci, en col·laboració amb investigadors de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (entre els quals es troba Milo Puhan), ha estat el desenvolupament de l'índex ADO (edat, disnea i obstrucció) que permet medir de forma objectiva la gravetat de la malaltia de cada pacient i calcular el risc de mortalitat. La novetat d'aquest nou índex de risc és que té en compte nous paràmetres com l'edat i la disnea del pacient (és a dir, la dificultat per a respirar) i no només la funció pulmonar com passava fins a ara.

Aquest nou índex “ens permet predir amb més precisió les condicions clíniques i l'evolució progressiva de la malaltia” va afirmar la Dra. Judith García-Aymerich, membre de la SEPAR i coordinadora d'aquest equip d'investigadors. Aquest avanç podria facilitar un seguiment clínic de la MPOC molt més personalitzat i adaptat a cada pacient.

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte